Kis, kiskarácsonyi ének – Ma mutatja be első klipjét a Dió héj Citerazenekar (VIDEÓ)

Ady Endre Kis, kiskarácsonyi ének című versére forgatta 48 éves fennállása első videoklipjét a 9 tagú diószegi Dió héj Citerazenekar, amelyben a Diócska gyermek citerazenekar tagjai is közreműködtek. Öt kamerával, négy órát tartott a forgatás az Inovatech épületében működő kultúrházban. Kovács Éliás Csilla volt az operatőr. A klipet advent harmadik vasárnapján 15 órakor ajándékozzák követőiknek és mindenkinek, aki szereti a zenéjüket. Kovács Krisztián prímást faggattuk.

„Vígh Sándor kontrás, Kováč Marcela bőgős, Balogh László tenor, Balogh László András prímás, Molnár Bianka prímás, Horváth Anikó kontrás, Blahó Eszter tenor, Šoltó Marián prímás és jómagam alkotjuk a Dió héj Citerazenekart. Néhány éve a 10 tagú Diócska gyermek citerazenekar is létrejött.

A citerában szerintem a sajátossága és az egyedisége a legszebb. A hangszeren megszólaltathatunk harmonikus és nem harmonikus dallamokat, egyszerűbb, komolyabb zenéket, sőt komolyzenét is. Most próbáljuk Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiáját citerára átdolgozva, komolyzeneként” – sorolta a zenész, informatikus, akinek a lánya a Diócskában citerázik.

 

Dió héj Citerazenekar

 

A Dió héj Citerazenekar úttörője a harmonikus, modern kori citerázás elindításának itthon és Magyarországon. „Fokozatosan építettük ki ezt a fajta citerázási stílust. Eljutottunk odáig, hogy nemcsak egyszerű alapdallamot, hanem teljes hangszerelt táncdallamokat is, hiszen adottak a kontra-, bőgő- basszus-, prímciterák. Mi nem használjuk a pikoló citerát, amely kisebb, mint a prímcitera.

Ugyanazt a felállást hozzuk, mint egy klasszikus parasztzenekar” – avatott be Kovács.

 

Dió héj Citerazenekar

 

Nemrég Habovkán ezüst-, korábban Prágában aranyminősítést szereztek neves népzenei versenyeken. Aranyban, ezüstben léptek az adventbe. „Sok áldozat árán elérkezett a mai szintre a zenekar, ami Vígh Sándornak, a művészeti vezetőnknek köszönhető, aki a hangszerelést végzi. Igaz, cédénk még nem jelent meg, de két év múlva, a fél évszázados fennállásunkra biztosan kiadunk egy albumot. És videoklipet sem forgattunk még idáig.

Ady Endre Kis, Kiskarácsonyi ének című versét évekkel ezelőtt a Ghymes együttes zenésítette meg. Mi az idén áthangszereltük citerára, magunkra alakítottuk, az átdolgozás Vígh Sándor munkája.

 

Dió héj Citerazenekar

 

A Diócska tagjai ezúttal gyermekkórusként énekelnek, Vígh Sándor és kislányom, Kovács Fruzsina gitároznak. December 2-án forgattuk a klipet, amelyet jómagam rendeztem, feleségem, Kovács Éliás Csilla forgatta. A karácsonyi hangulatot a citerás lányok, Marcela, Anikó, Bianka és Eszti varázsolták a terembe. A mézeskalácsot Kováč Marcela sütötte. Ezt ajándékozzuk a citerazenekarunk facebook oldala több mint ezer követőjének. Egyben kívánunk nekik boldog karácsonyi ünnepeket!” – mesélte a prímás.

 

 

Kovács Krisztián elárulta, az idén december 22-én tartják hagyományos évi zenekari karácsonyi ünnepségüket egy diószegi étteremben. „Ez lesz az első alkalom, hogy nem muzsikálunk, csupán felidézzük az idei év eseményeit, és eszünk egy jót. Jövőre rengeteg fellépés, komolyzenei művek színpadra állítása és újabb dalcsokrok megszólaltatásai szerepelnek a terveink között.

A mottónk az, hogy egy zeneszám sohasem tökéletes, mert mindig van rajta mit javítani” – zárta beszélgetésünket Kovács Krisztián.

 

Dió héj Citerazenekar

 

Ady Endre: Kis, kiskarácsonyi ének

Tegnap harangoztak,
Holnap harangoznak,
Holnap után az angyalok
Gyémánt-havat hoznak.

Szeretném az Istent
Nagyosan dícsérni,
De én még kisfiú vagyok,
Csak most kezdek élni.

Isten-dícséretre
Mégis csak kiállok,
De boldogak a pásztorok
S a három királyok.

Én is mennék, mennék,
Énekelni mennék,
Nagyok között kis Jézusért
Minden szépet tennék.

Uj csizmám a sárban
Százszor bepiszkolnám,
Csak az Urnak szerelmemet
Szépen igazolnám.

(Így dúdolgattam én
Gyermek-hittel, bátran,
1883
Csúf karácsonyában.)

BárányJános, ATEMPO.sk
Fotó: Kovács Krisztián