Több mint ötszáz néptáncos mutatkozik be az idei Néptáncantológián

Több mint ötszáz néptáncos mutatkozik be az idei Néptáncantológián

Több mint ötszáz néptáncos és népzenész mutatkozik be az idei Néptáncantológián február 25-én a Budapesti Operettszínházban, ahol a Kárpát-medence legkiválóbb néptáncegyüttesei lépnek színpadra.

A Néptáncantológián való részvételre a rendező Martin György Néptáncszövetség pályázatot ír ki az együttesek számára. Idén negyven pályázat közül választotta ki a rangos szakmai zsűri a közönség elé kerülő tizenhárom produkciót, amelyekben több mint ötszáz néptáncos és népzenész fog szerepelni.

Idén az ország legjobb együttesei mellett fellépnek a Békéscsabai Szólótáncfesztivál aranysarkantyús és aranygyöngyös táncosai, láthatja a közönség a Felszállott a páva című televíziós népzenei és néptáncos vetélkedő vajdasági győztesét, a bácskatopolyai Cirkalom Táncegyüttest, az erdélyi Vajdaszentivány hagyományőrző táncosait és a Magyarpéterlaki zenekart is.

Közreműködők

Alba Regia Táncegyüttes (Székesfehérvár)
Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes (Budapest)
Balassi Táncegyüttes (Békéscsaba)
Bartina Néptáncegyüttes (Szekszárd)
Cirkalom Táncegyüttes (Topolya - Vajdaság)
Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes (Budapest)
Forrás Néptáncegyüttes (Százhalombatta)
Gödöllő Táncegyüttes (Gödöllő)
Jászság Népi Együttes (Jászberény)
Nógrád Táncegyüttes (Salgótarján)
Nyírség Táncegyüttes (Nyíregyháza)
Tiszavirág Néptáncműhely (Deszk-szeged)
Válaszút Táncegyüttes (Budapest)
Békéscsabai Szólótáncfesztivál Díjazottjai
Magyarpéterlaki Zenekar (Erdély)

Néptáncantológia

A különleges előadást követően a Kőrösi Kulturális Központban este hét órától a Néptáncosok Báljára várják a szervezők a néptánc és a népzene kedvelőit, ahol a Magyarpéterlaki banda és a Tarsoly zenekar lép fel.

A Néptáncantológiát ötven évvel ezelőtt Vásárhelyi László (1925-2002) táncos-koreográfus kezdeményezésére rendezték meg először. Az évente mindössze egyetlen alkalommal látható impozáns színházi program az előző évben bemutatott legkiválóbb koreográfiák seregszemléje, amelyen a legjobb néptánc együttesek vesznek részt, nem csupán Magyarországról, hanem az egész Kárpát-medencéből.

ATEMPO.sk / MTI