Több mint 20 zenei tehetség részesült állami zenei ösztöndíjban

Több mint 20 zenei tehetségek részesül állami zenei ösztöndíjban

Huszonhárom fiatal tehetség vehette át a Kodály Zoltán zenei alkotói, a Fischer Annie zenei előadó-művészeti, valamint a Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjakat hétfőn a Zeneakadémián.

Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a díjátadóval egybekötött gálaesten elmondta: az állami ösztöndíjak szerepe, hogy a céljukat már felismerő, útjukon már elinduló tehetségeket támogató környezet biztosításával hozzásegítsék pályájuk kiteljesedéséhez. A tehetség lehetőség, olyan alap, amelyre lehet építeni. Ezt előlegezik meg a nagy művészeinkről elnevezett ösztöndíjakkal, amelyek megfelelő körülményeket teremtenek a minőségi művészi teljesítmény kibontakozásához - fogalmazott.

A helyettes államtitkár kiemelte: a zenei tehetségek helyzete azért is kivételes, mert céljaik sohasem csupán öncélúak, munkájuk eredménye az is, hogy a zene tolmácsolóivá, a kultúra nagyköveteivé váljanak.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy hat-hétszeres a túljelentkezés mindhárom ösztöndíjra, amely lehetőséget ad a fiataloknak fellépésekre, rutin és ismertség szerzésére.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) különdíját ismertetve elmondta: a Fischer Annie-ösztöndíjasoknak két koncerten, április 18-án és 20-án biztosítanak fellépési lehetőséget a Petőfi Irodalmi Múzeumban, mivel a BTF feladatai közé tartozik a pályakezdők bemutatkozásának segítése. A CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál pedig a Kodály Zoltán- és a Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjasoknak ad lehetőséget.

Fischer Annie-ösztöndíjban 13 hangszeres és énekes szólista, Kodály Zoltán-ösztöndíjban 7 zeneszerző, zenetudós, Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjban 3 fiatal dzsesszmuzsikus részesült. Az ösztöndíj időtartama 12 hónap, 2017. január 1-jétől december 31-áig szól.

 

Kodály Zoltán-ösztöndíjban részesült

Alpár Balázs zeneszerző
Bíró Viola muzikológus
Kekkné Horváth Adél muzikológus
Szabó Ferenc János muzikológus
Virágh András Gábor zeneszerző
Bukáné Kaskötő Marietta muzikológus
Ránki András muzikológus.

Fischer Annie-ösztöndíjat vehetett át

Csabay Domonkos zongoraművész
Molnár Anna mezzoszoprán énekművész
Osztrosits Eszter hegedűművész
Nyári László hegedűművész
Szabó Marcell zongoraművész
Baranyai Barnabás gordonkaművész
Duleba Lívia fuvolaművész
Janca Dániel ütőhangszeres művész
Kalafszky Adriána szoprán énekművész
Mészáros Zsolt Máté orgonaművész
Orbán Kornélia hárfaművész
Pregun Tamás zongoraművész
Staszny Zsófia Mária szoprán énekművész.

Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjat vehetett át

Karosi Júlia énekművész
Ludányi Tamás szaxofonművész
Serei Dániel ütőhangszeres művész.

 

A kulturális tárca (akkori nevén Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma) 1998-ban alapította meg a Fischer Annie-ösztöndíjat, amelyet a következő években kibővített a dzsessz, a táncművészet, a zeneszerzés és zenetudomány, valamint a képző- és iparművészetek különböző ágaira. Az egyéves ösztöndíjak legfeljebb három ízben ítélhetők meg egy embernek.

A minisztérium három zenei ösztöndíjával kapcsolatos szakmai feladatokat a Filharmónia Magyarország látja el, pénzügyi lebonyolítója a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Közhasznú Kft.

ATEMPO.sk / MTI