A kassai Voces a Kórusok éjszakáján

A Hangot a térnek! jelmondatú Kórusok éjszakáján május 24-én szerephez jut a dzsessz, a nép- és világzene, a kortárs improvizáció és a klasszikus, sőt a régizene is. A 30 fellépő kórus, mintegy 600 énekes között profik és amatőrök, budapestiek, vidékiek, külföldiek egyaránt vannak.

A szlovákiai magyarokat a VOCES („hangok“) énekegyüttes képviseli. A csapat 2008 szeptemberében kezdte meg működését egy tucatnyi, kassai és Kassa-környéki tapasztalt amatőr énekessel. A kórus 2011-ben megjelent CD-jének címe A Reneszánsztól a Blues-ig és vissza. Az együttes 2011 és 2012-ben öt városban adta elő Tomás Luis de Victoria hatszólamú Officium Defunctorum című művét, illetve 2011-ben részt vett a Hajnalok Völgye - kortárs kórusfesztiválon Csábon is. A kórus művészeti vezető Ferencei Andrea és világi vezetője Bartko Zoltán.

 

 

A Kórusok éjszakája fő helyszínei a Szabó Ervin Könyvtár zenei gyűjteményének kertje, a mellette található Építész Udvar, a Mikszáth tér, a Pázmány egyetem jogi karának kertje, a Lőrinc pap tér és a téren álló Jézus Szíve Templom. Emellett számos utca, tér, udvar, kert és ház válik koncertteremmé erre az estére, éneklő flashmobokba botolhat az ember bárhol a környéken, de akár tömegközlekedési eszközökön is találkozhatunk meglepetéskoncertet adó kórusokkal.

A Voces 19:30-kor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karának Gesztenyés kertjében és 20:30-kor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének kertjében lesz hallható.

A Kórusok éjszakája zárószáma az Este van már, késő este című magyar népdal Zámbó Jonatán feldolgozásában, mely a záródal-pályázat nyertese lett. Ezt a kórusok a közönséggel együtt adják elő a Mikszáth téren.

ATEMPO.sk