Két magyar hegedűművész a Bartók Világverseny középdöntőjében

Langer Ágnes és Homoki Gábor

Két magyar hegedűművész, Langer Ágnes és Homoki Gábor jutott tovább a Bartók Világverseny és Fesztivál középdöntőjébe.

A Bartók-világversenyre 4 kontinens 16 országából összesen 44 fiatal hegedűs érkezett Budapestre, hogy megmutathassa tehetségét és felkészültségét a neves zsűri és a közönség előtt. Az elődöntő négy fordulóban zajlott le vasárnap és hétfőn.

A Salvatore Accardo vezette zsűri a kétnapos elődöntő után hétfő késő este döntött a tizenkét továbbjutóról, akik kedden délután és este már a középdöntőben adnak számot tudásukról.

 

Az elődöntőben minden versenyző minimum egy-egy tételt játszott Johann Sebastian Bach valamelyik szólószonátájából vagy partitájából, illetve Bartók 1. vagy 2. rapszódiájából. Míg Bach műveiből sokféle mű- és tételválasztást lehetett hallani, addig Bartók esetében a versenyzők többsége a két rapszódia közül a népszerűbb elsőt választotta.

A középdöntőben két választásuk lehet a versenyzőknek: az egyik lehetőség eljátszani Bartók szólószonátáját, vagy első hegedű-zongora szonátáját teljes terjedelemben. Ha pedig egy versenyző nem egész művet választana, akkor egy Bartók-szólószonáta-, vagy hegedű-zongora szonáta tételből, egy virtuóz darabból és egy 18-19-20. századi hegedű-zongora szonáta tételből kell állnia a repertoárnak.

A csütörtöki kamarazenekari döntőbe továbbjutó 6 versenyző egy-egy Mozart-hegedűversenyt ad elő a Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével, Ménesi Gergely vezényletével.

A végleges helyezések a szombati nagyzenekari döntőben alakulnak ki, amelyen Bartók, Beethoven, Brahms vagy Csajkovszkij versenyművét szólaltatja meg a három legjobbnak ítélt versenyző a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, Kovács János vezényletével. A verseny nyertesét szeptember 17-én a gálakoncerten hirdetik ki.

 

A Bartók Világverseny és Fesztivált első alkalommal rendezi meg a Zeneakadémia. A versenyhez tudományos szimpózium is kapcsolódik.

A Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából útjára indított, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló Bartók Világverseny és Fesztivál 44 ezer euró összdíjazású, a zsűri elnöke Salvatore Accardo hegedűművész. A verseny fővédnöke Áder János köztársasági elnök és Lady Valerie Solti.

ATEMPO.sk / MTI