Nagyzenekari döntős Langer Ágnes a Bartók-világversenyen

Langer Ágnes

A legjobb három között jutott az ifjú hegedűművészeknek meghirdetett Bartók Világverseny és Fesztivál nagyzenekari döntőjébe Langer Ágnes.

A zsűri döntése alapján heten mérték össze tudásukat a verseny csütörtöki kamarazenekari döntőjében, a Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretében, Ménesi Gergely vezényletével. Közülük került ki a három finalista, Cosima Soulez-Lariviere és Takagi Ririko, valamint egyedüli magyar versenyzőként a 25 éves Langer Ágnes.

A végleges helyezések a szombati nagyzenekari döntőben alakulnak ki, amelyen Bartók, Beethoven, Brahms vagy Csajkovszkij versenyművét szólaltatja meg a három legjobb versenyző a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, Kovács János vezényletével. A verseny nyertesét szeptember 17-én a gálakoncerten hirdetik ki.

A verseny magyar versenyzője, Langer Ágnes 1992-ben született Budapesten, hatévesen kezdett hegedülni. 2003-ban a Zathureczky Ede Versenyen, a Balys Dvarionas Nemzetközi Versenyen és a Bartók Duó Versenyen szerepelt sikerrel, majd harmadik díjat nyert a 2009-es Janklevics Nemzetközi Versenyen Szibériában, 2016-ban pedig második díjas lett a Szpivakov Nemzetközi Versenyen. 2005 óta a Hochschule für Musik Mainz hallgatója, Anne Shih osztályában tanul.

Cosima Soulez-Lariviere 1996-ban született, hároméves korától hegedül. Nyolcévesen került be a Yehudi Menuhin Iskolába, Natasha Boyarsky osztályába. Jelenleg a Hannoveri Zeneművészeti Főiskola növendéke Krzysztof Wegrzynnél. 2010-ben a Nemzetközi Ludwig Spohr Hegedűverseny döntőse volt, 2015-ben pedig a Postacchini Verseny harmadik helyezettje. Részt vett Zakhar Bron, Dora Schwarzberg, Lewis Kaplan, Zvi Zeitlin és Dmitri Berlinsky mesterkurzusain, 2016-ban pedig elnyerte a Deutschlandstipendiumot.

Takagi Ririko első sikereit 2004-ben érte el: mind a japán Players Versenyen, mind a Senzoku-Gakuen Junior Versenyen első helyezést szerzett. 2010-ben debütált Yokohama város zenei alapítványának jóvoltából, abban az évben elnyerte a IV. Yokohama Nemzetközi Zenei Verseny első díját, majd megkapta a Yamaha ösztöndíjat is. A 2011-es japán fellépések után 2012-ben és 2013-ban is szerepelt az Ost-West Fesztiválon Ausztriában. Az Euroasia Nemzetközi Versenyen 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is első helyezést ért el. Jelenleg a Tokiói Művészeti Egyetem mesterképzését végzi Takashi Simizu osztályában.

NÉZD ÉLŐBEN A DÖNTŐT ITT

A Bartók Világverseny és Fesztivált a világhírű zeneszerző születésének 135. évfordulója alkalmából első alkalommal rendezi meg a Zeneakadémia az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. A 44 ezer euró összdíjazású verseny fővédnöke Áder János köztársasági elnök és Lady Valerie Solti, a zsűri elnöke Salvatore Accardo hegedűművész. A versenyhez tudományos szimpózium is kapcsolódik.

ATEMPO.sk / MTI