Elhunyt Raquel Welch színésznő

82 éve korában rövid betegség következtében meghalt Raquel Welch Golden Globe-díjas amerikai filmszínésznő és énekesnő, az 1960-as és 1970-es évek egyik legjelentősebb szexszimbóluma. A hírt menedzsere közölte.

Jo Raquel Tejada néven született 1940. szeptember 5-én Chicagóban. A kaliforniai La Jollába nőtt fel. A kislány már gyerekként táncolni tanult, kamaszként pedig sorra nyerte a különböző szépségversenyeket. A középiskola elvégzése után ösztöndíjjal felvételt nyert a San Diego State College-be, ahol színészi tanulmányokat folytatott.

Első főszerepét a Fantasztikus utazás című sci-fiben kapta 1966-ban. Ugyanebben az évben forgatták vele az Egymillió évvel ezelőtt című filmet, amely meghozta a nagy áttörést. Végig egy parányi bikini-szerűségben játszotta a főszerepet és egy csapásra a filmvilág első számú szexbálványa lett.

 

Frank Sinatrával a Lady in Cement című 1968-as filmben

 

Készített filmeket Európában is. Olyan legendás hollywoodi személyiségekkel dolgozott együtt, mint James Stewart, Dean Martin, Frank Sinatra, John Huston, Dudley Moore illetve Burt Reynolds.

Karrierjének szakmailag legelismertebb szerepe Constance Bonacieux megformálása volt Richard Lester látványos és szellemes kalandfilmjeiben, A három testőr, avagy a királyné gyémántjai és A négy testőr, avagy a Milady bosszúja című alkotásokban, az utóbbiért 1975-ben Golden Globe-díjat kapott.

 

 

1990-es évektől kezdve ismét felbukkant kisebb szerepekben különféle hollywoodi filmekben, szakmai szempontból azonban ezek az epizódalakítások nem jelentettek különösebb művészi kihívást a számára.

Vendégszerepelt a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjaiban, a Sabrina, a tiniboszorkány című sorozatban és a Seinfeld egyik epizódjában is.

Négyszer ment férjhez, első házasságából két gyermeke született.

ATEMPO.sk
Fotó: Hammerfilm Productions, Justin Hoch, 20th Century Fox/ Wikipedia