Császi Ádám kapta a legjobb rendezőnek járó díjat Szerbiában

Háromezer számozott darab című alkotásával nyerte el a legjobb rendezőnek járó Palicsi Torony díjat a 30. Nemzetközi Palicsi Filmfesztiválon. Császi Ádám filmjében öt nehéz sorsú roma fiatalt ismerhetünk meg, akiknek az életéről színházi előadás készül.

„Sajnálsz? Akkor te jó ember vagy.” Ezt a két mondatot emeli ki a film trailere, és az egyik plakáton is ez a mottó olvasható. A rendező szatirikus világot alkot, ahol a főszereplők szemszögén keresztül szembesülünk a mindennapi rasszizmussal.

A Háromezer számozott darabban öt nehéz sorsú roma fiatalt ismerhetünk meg, akiknek az életéről színházi előadás készül. A darabot meghívják egy neves német fesztiválra, emiatt pedig a szereplők kénytelenek szembenézni múltjukkal és a rasszista sztereotípiákkal. A film a társulat szürreális utazását meséli el, amelyben lassan elmosódik a határ fikció, abszurd és szociografikus valóság között. Legalább ezerszer, legalább ezer formában hangzik el a cigány szó.

A zsűri indoklása szerint Császi Ádám a többi között felforgató és kemény hozzáállásáért kapta a díjat, valamint azért, mert arra kényszeríti a nézőket, hogy szembesüljenek mindazzal, ami elől inkább menekülnének.

 

 

A Háromezer számozott darab július elejétől már a Filmio kínálatában is elérhető, illetve számos kritika is született már az alkotásról határon innen és túl.

A legjobb filmnek járó Arany Torony díjat Christian Petzold német rendező Tűzpiros égbolt című alkotásának ítélték oda. A fesztivál életműdíját, a Lifka Sándor-díjat Bogdan Diklics szerb színész, valamint Andreas Dresen német rendező kapta. Az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett díjat minden évben egy szerb és egy nemzetközi alkotónak ítélik oda.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: AD Film