Kelemen Gáspár bejutott a Bartók Világverseny döntőjébe (VIDEÓ)

A Zeneakadémia az idén hegedűsöknek hirdette meg a 46 ezer euró összdíjazású Bartók Világversenyt, amelyen 16 ország 31 fiatal tehetsége vesz részt.

Hatan jutottak a verseny döntőjébe, akik között egyedüli magyarként ott van Kelemen Gáspár. Ez elődöntőben Franck, Hubay, Bartók és Veljko Nanedic műveit játszotta, amit itt vissza is lehet nézni:

 

 

Kelemen Gáspár zenei tanulmányait Ácsné Szily Éva növendékeként kezdte 2012-ben, majd 11 éves korában felvételt nyert a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe, Perényi Eszter osztályába. Tanulmányait 2022 őszétől a londoni Yehudi Menuhin School ösztöndíjasaként folytatja, az intézmény történetének első magyar növendékeként. A 2015-ben Szicíliában megrendezett Gianluca Campochiaro Nemzetközi Versenyen első helyezést ért el, 2016-ban döntőse volt a Virtuózok című tehetségkutató versenynek, 2019-ben megnyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny Nagydíját. Később 3. helyezést ért el az I. Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűversenyen, 4. díjat kapott a lengyelországi Nemzetközi Georg Philipp Telemann Hegedűversenyen, illetve 1. díjat és több különdíjat a IV. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen, utóbbiakat mások mellett a Mendelssohn Kamarazenekartól, a Miskolci Szimfonikus Zenekartól és a Zemplén Fesztiváltól. Szólistaként fellépett már a MÁV Szimfonikus Zenekarral Takács-Nagy Gábor vezényletével, valamint a Concerto Budapesttel Keller András vezényletével.

 

A verseny két zenekari döntő (2023. szeptember 9., 15:00 és 19:00) és Gálakoncert (2023. szeptember 10., 19:30) zárja a budapesti Zeneakadémián, amit ONLINE is közvetítenek. A hat versenyző hét concertóból választhat: két Bartók- mellett egy-egy Mendelssohn-, Brahms-, Csajkovszkij-, Beethoven- vagy Sibelius-hegedűverseny szerepel a döntő repertoárjában. A zenekari döntőkön és a gálakoncerten közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel Kovács János.

 

A döntősök névsora:

Karls, Lorenz
Kasprzak, Maya Alexandra
Kelemen Gáspár
Kohout, Kryštof
Pocitari, Lilia
Seki Tomotaka

 

Az idei nemzetközi zsűri elnöke Daniel Phillips amerikai hegedűművész, a New York-i The Juilliard School oktatója, és tagjai között foglal helyet Stephan Picard német hegedűművész, a berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskola tanára, a hazánkban élő Maxim Rysanov ukrán-brit brácsaművész-karmester, Roland Daugareil francia hegedűművész, a párizsi Conservatoire tanára, aki az Orchestre de Paris első hegedűse volt 2021-ig, valamint Yayoi Toda japán hegedűművész. Magyar részről pedig Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Vonós Tanszékének vezetője, Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, az egyetem rektorhelyettese és Zeneszerzés Tanszékének vezetője, Halász Péter karmester, a düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein zenei vezetője, valamint Keller András Kossuth-díjas hegedűművész-karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója vesz részt a testület munkájában.

Az első díj 22 ezer euróval jár, a második 14 ezerrel, a harmadik 8 ezerrel, emellett 2000 euróval jutalmazzák a kortárs darabok legjobb előadását. Különdíjakat - többek közt fellépési lehetőségeket - szintén odaítél majd a zsűri, az együttműködő partnerek felajánlásainak köszönhetően.

 

 

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Bartók Világverseny