Ma este jön A Dal első középdöntője

A Dal 2016

Két énekesnő, három énekes, valamint négy csapat verseng A Dal című válogató és showműsor első középdöntőjében, ahonnan négy produkció jut a február 27-i döntőbe. Ebben az adásban adják át A Dal 2016 Felfedezettje díjat.

A Dunán és a Duna World csatornán ma este 19.40-től élőben látható első középdöntőben kilenc előadó áll színpadra, közülük négy kerül be a fináléba. Három produkció a szakmai zsűri és a közönség pontjaival, egy dal pedig a nézők szavazataival jut tovább. A középdöntősöknek lehetőségük volt az elődöntőben megismert dalt újrahangszerelni, a látványt átalakítani, több produkció élt is ezzel a lehetőséggel.

Este versenyez Petruska András, aki - az egy héttel később színpadra lépő Freddie-hez (Fehérvári Gábor Alfrédhoz) hasonlóan - az eddigi legmagasabb pontszámmal, 42 ponttal nyerte meg elődöntőjét, dalának címe Trouble in My Mind, a szerző maga az előadó.

A Dal 2016 mezőnyének elődöntőiből továbbjutott énekesnők közül látható és hallható lesz Agárdi Szilvia az It Is Love című dallal, továbbá Tolvai Reni, aki a Fire című számot adja elő. Benji (dalának címe: Kötéltánc) és Oláh Gergő (Győz a jó) egyaránt másodikként jutott tovább elődöntőjéből.

Négy együttes lép színpadra az első középdöntőben, közülük a Karmapolis tavaly is az első középdöntőben szerepelt, idén Szécsi Böbével kiegészülve a Hold On To című dalt adják elő. Pély Barna csapatától, a B the Firsttől a You Told Me That You Loved Me, a Kállay Saunders Bandtől a Who We Are, a Mushutól pedig az Uncle Tom hangzik el.

Most is láthat a közönség egy extra produkciót A Dalban. Ezúttal egy különleges formáció lesz a műsor vendége: a Csík Zenekar Ferenczi Györggyel és Mező Misivel kiegészülve ad elő egy új szerzeményt.

Az esti középdöntőben hirdetik ki, hogy melyik előadó vagy formáció kapja a zsűri által odaítélt A Dal 2016 Felfedezettje díjat. Az elismerést a műsor történetében most adják át először.

Az idei dalválasztó műsorsorozat zsűrijében Zséda többszörös Fonogram-, eMeRTon- és Artisjus-díjas énekes; Frenreisz Károly, a Skorpió együttes vezetője, a Metro és az LGT egykori alapítója; Pierrot zenei producer és előadó; valamint Both Miklós zeneszerző, énekes, előadó, a Napra és a Both Miklós Folkside alapítója szerepel.

Az ötödik zsűritag idén is a közönség: a nézők A Dal 2016 applikációval ingyen pontozhatnak és szavazhatnak a produkciókra, az adás ideje alatt a verseny honlapján (mediaklikk.hu/adal) is lehet voksolni, emellett megmaradt a hagyományos, sms-ben történő pontozás és szavazás lehetősége. A nézők az egyes produkciók elhangzása alatt 1-től 10 pontozhatják kedvenceiket. Ezeket a pontszámokat összesítik, átlagolják és hozzáadják a négy szakmai zsűritag pontjaihoz. Ez alapján három dal és előadó kerül a döntőbe, emellett a közönség további egy számot juttathat tovább a kedvenc produkció kódjának elküldésével.

A nézők idén is voksolhatnak a dalokhoz készült akusztikus verziókra: online szavazáson dől el, melyik dal nyerje A Dal 2016 Akusztik fődíját. A hangfelvételeket a Petőfi Rádió játszotta le, a videók A Dal 2016 hivatalos oldalán érhetők el. A győztes díja idén is egy akusztikus koncert a Petőfi Rádió sorozatában.

Újdonság idén A Dal 2016 Legjobb Dalszövege díj is, amelyet a tíztagú előzsűri, valamint a nézők online szavazatai alapján adnak át. A jelölt pályaművekből bárki készíthet remixet, közülük a legjobbat a Petőfi Rádió szakmai zsűrije választja ki. A díj nyertesét a második középdöntőben hirdetik ki, szavazni február 15-ig lehet a mediaklikk.hu/adal oldalon.

ATEMPO.sk / MTI