Heti listafigyelő – 2016/16. hét

Kowalsky meg a Vega

A bravúr lemásolva! Az Ossian megint átírta a magyar albumeladási listát. Csakúgy, mint az egy éve kiadott Lélekerő, a metálzenekar új, 21. stúdiólemeze, a Fényárban és félhomályban is annyira lázba hozta a rajongókat, hogy az együttes kedvezményes áron kínált korábbi albumait is nagy számban vásárolták, és azok visszatértek a rangsorba.

A Paksi Endre vezette harmincéves Ossian – akárcsak tavaly áprilisban – tizennyolc kiadvánnyal található az eladási lista negyvenes mezőnyében. Akkora érdeklődés azonban nem volt a zenekar munkássága iránt, mint egy éve, amikor a TOP 10-ben kilenc koronggal tanyázott. A Fényárban és félhomályban a második pozícióba iratkozott fel. A 25 éves jubileumi koncert (2011) a hatodik, a Titkos ünnep (2001) a kilencedik, a Lélekerő (2015) a 13., A tűz jegyében (2013) a 15., az Az lesz a győztes (2011) a 19., az Árnyékból a fénybe (2002) a 21., az Egyszer az életben (2009) a 22., a Létünk a bizonyíték (2006) a 23., a Best of 1998–2008 (2009) a 24., a Fémzene (1999) a 25., A szabadság fantomja (2005) a 27., a Hangerőmű (2003) a 28., a Küldetés (2008) a 29., a Gyújtópontban (2000) a 31., A lélek hangja (2006) a 32., a Tűzkeresztség (2004) a 33., a Koncert (1998) a 38. helyre tért vissza. Tavaly még az Örök tűz (2007) című lemez is szerepelt az eladási rangsorban.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Rihanna featuring Drake: Work
Egyesült Királyság – Drake featuring Wizkid & Kyla: One Dance
Németország – Alan Walker: Faded
Magyarország – Alan Walker: Faded

 

Desiigner sikere a főnöke segítségével

Az amerikai rangsort nyolcadik hete a barbadosi Rihanna uralja a kanadai Drake-kel készült Workkel. A következő pozíciókban sincs változás: a Lukas Graham a 7 Yearsszel az ezüstérmes, Meghan Trainor a val a bronzérmes, Zayn a Pillowtalkkal a negyedik. Desiigner New York-i rapper a Panda című szerzeményével – amely tavaly decemberben jelent meg – kilenc helyet javítva az ötödik. A siker részben Kanye Westnek köszönhető, ennek a zeneszámnak az alapját használja a Pt. 2 című felvételében, amely a The Life of Pablo című albumán található. A tizenkilenc éves Desiigner Kanye West kiadója, a GOOD Music legújabb felfedezettje.

Az Egyesült Királyságban négy hét után trónfosztott lett Mike Posner az I Took a Pill in Ibiza című slágerrel. A múlt héten a 21. pozícióba érkezett meg, a héten átvette a vezetést Drake április 29-én forgalomba kerülő Views from the 6 című stúdiólemezének One Dance című dala, amely a nigériai Wizkid és a fülöp-szigeteki Kyla közreműködésével készült – Kyla 2008-as Do You Mind című zeneszámának az átdolgozására épül. A hiphopsztárnak ez a második brit listavezetője, Rihanna slágere, a What’s My Name? rappereként 2011 januárjában egy hétig uralta a mezőnyt. Drake a One Dance-szel párhuzamosan egy másik beharangozót is kiadott az albumáról, a Pop Style huszonkét helyet ugorva a 33. pozícióba jött fel – ezt a The Throne, vagyis Kanye West és Jay-Z közreműködésével készítette.

A német rangsorban tizedik, a magyar Single (track) Top 40 listán negyedik hete első Alan Walker angol–norvég producer a Faded című felvétellel, amelyet a norvég Iselin Solheim énekel. Meghan Trainor (No) a 17., Drake, Wizkid és Kyla (One Dance) a 24., a Halott Pénz és Kőváry Zoli dala, az Erre még meghívlak a 26., Nancy Sinatra 1966-os slágere, a These Boots Are Made for Walkin’ a 35., Zhu zeneszáma, az In the Morning a 39. helyen debütált. A magyarországi rádióállomások ötödik hete Jonas Blue és Dakota Fast Car című felvételét, Tracy Chapman dalának az átdolgozását játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Kanye West: The Life of Pablo
Egyesült Királyság – The Lumineers: Cleopatra
Németország – Andrea Berg: Seelenbeben
Magyarország – Kowalsky meg a Vega: Varázsszavak

 

Jelentősen visszaeső albumeladás

Az USA-ban Kanye West atlantai születésű hiphopsztár kezdett az eladási rangsor csúcsán a hetedik, The Life of Pablo című stúdiólemezével, 94 ezer példánnyal – ebből mindössze 28 ezer az eladás, a többi streamelés. Az élmezőnyben további három új belépő tanyázik: a bronzérmes pozíciót a Lukas Graham dán popkvartett második korongja, a Lukas Graham (Blue Album), a negyediket a Weezer Los Angeles-i rockegyüttes tizedik stúdiólemeze, a Weezer (The White Album), az ötödiket a két amerikai előadó: Big Sean rapper és Jhené Aiko énekesnő alkotta Twenty88 nyolc zeneszámot tartalmazó EP-je foglalta el.

Hihetetlen! A The Lumineers denveri folk-rock zenekar Cleopatra című második stúdiólemezének 10 892 példány is elegendő volt a brit lista első helyének megszerzésére. Az 1993 és 2001 között működött, 2006-ban újjáalakult, 2009-ben újra feloszlott, majd 2013-ban ismét újjáalakult All Saints angol lánykvartett a közel tíz évvel a harmadik, Studio 1 című stúdióalbuma után megjelent Red Flag című korongja a harmadik, a Deftones kaliforniai metálegyüttes nyolcadik stúdiólemeze, a Gore az ötödik, a Frightened Rabbit skót rockzenekar ötödik stúdióalbuma, a Painting of a Panic Attack a 14. pozícióban nyitott.

A német rangsor tízes mezőnyében öt újdonság szerepel. Andrea Berg német énekesnő 15. stúdiólemeze, a Seelenbeben az első, a Deutschland sucht den SuperStar tizedik, 2013-as sorozatának győztese, a svájci Beatrice Egli albuma, a Kick im Augenblick a harmadik, az OK Kid német poptrió nagylemeze, a Zwei a hatodik, a Deftones korongja (Gore) a hetedik, Timeless kölni rapper albuma, az Antiheld a kilencedik helyen rajtol.

Bródy János április 5-én töltötte be a hetvenedik életévét. A legendás zenész április 9-én a Papp László Budapest Sportarénában lépett fel. A Ráadás című nagylemeze a magyar eladási listán az elsőből a bronzérmes pozícióba esett. Az utca másik oldalán (1994), a Volt egyszer egy Bródy János koncert a Budapest Sportcsarnokban (1995), a Kockázatok és mellékhatások (2001), Az Illés szekerén (2011) és a Ráadás (2016) című albumainak bakelitváltozatait tartalmazó díszdoboz, a Bródy János 70 a negyedik helyre iratkozott fel. Az Illés szekerén CD verziója a tizedik, Bródy egy másik nagylemeze, az 1989-es Hang nélkül a 17. pozícióban található. A rangsor élére a Kowalsky meg a Vega albuma, a Varázsszavak érkezett meg. A negyvenes mezőnyben a Kowalsky meg a Vega, az Ossian és Bródy János kiadványa mellett további három új belépőre lelünk: a Marsalkó Dávid vezette Halott Pénz negyedik stúdiólemeze, az Ülni. Örülni. Megőrülni. az ötödik, a debreceni Szfinx együttes korábban csak kazettán beszerezhető 1993-as Vad játszma és az 1995-ös Húzd! című anyagainak dupla korongja a hetedik, a Deftones albuma (Gore) a 11. helyen debütált.

Puha József, ATEMPO.sk