Heti listafigyelő – 2016/29. hét

Azt hittük, két hete a Red Hot Chili Peppersnek sikerül véget vetnie Drake amerikai sikersorozatának, de a kaliforniai rockzenekarnak ez nem jött össze. A The Getaway című 11. stúdiólemezével az albumeladási lista második helyén debütált. Drake nagylemeze, a Views most, kilenc hét után lett trónfosztott.

A kanadai hiphopsztárt egy másik kaliforniai együttes, a Blink-182 győzte le a hetedik stúdióalbumával. A California 186 ezer példánnyal érkezett meg az amerikai eladási rangsor élére, ebből 172 ezer az eladás. A zenekarnak ez a második listavezető nagylemeze az USA-ban, elsőként a 2001-es Take Off Your Pants and Jacket cíművel ért fel a csúcsra. A Blink-182 a múlt héten a brit albumeladási listát is uralta, pályafutása során először, az új korongjával 23 529 példánnyal.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake featuring Wizkid & Kyla: One Dance
Egyesült Királyság – Drake featuring Wizkid & Kyla: One Dance
Németország – Imany: Don’t Be So Shy (Filatov & Karas Remix)
Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

Drake-ék közel a bravúrhoz

Az Amerikai Egyesült Államokban egy hét megszakítással kilencedik hete a kanadai Drake, a nigériai Wizkid és az angol Kyla vezet a One Dance-szel. A nyolc héttel ezelőtti első helyezett, a memphisi Justin Timberlake slágere, a Can’t Stop the Feeling! a második, a két lemezlovas alkotta New York-i The Chainsmokers és Daya pittsburghi énekesnő felvétele, a Don’t Let Me Down a harmadik.

A brit rangsorban is Drake-ék az elsők, immáron 14. hete. Ha a jövő héten is az élen lesznek, akkor beérik a brit zenetörténet második leghosszabban vezető dalát, a skót Wet Wet Wet Love Is All Around című zeneszámát (a The Troggs angol együttes 1967-es szerzeményének az átdolgozása), amely 1994-ben tizenöt hétig trónolt. A rekorder a kanadai Bryan Adams, aki a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című film főcímzenéjével, az (Everything I Do) I Do It for You cíművel 1991-ben tizenhat hétig állt a csúcson. Már nem listavezető-esélyes Kungs francia producer, a Cookin’ on 3 Burners ausztrál trió és Kylie Auldist ausztrál énekesnő felvétele, a This Girl. Négy hétig tanyázott az ezüstérmes pozícióban, a héten ötödik. Öt helyet javítva második a Don’t Let Me Down. Jonas Blue angol producer újabb dallal hódít. A Dakotával készült Fast Carral, Tracy Chapman 1988-as slágerének az átiratával a második pozícióig jutott. Most tizenhárom helyet ugorva a harmadik a JP Cooperrel készített Perfect Strangers című zeneszáma. Két pozíciót előlépve a tizedik (az amerikai rangsorban a kilencedik) Kent Jones floridai rapper a Don’t Mind című szerzeménnyel.

Németországban második hete Imany francia énekesnő Don’t Be So Shy című felvételének Filatov & Karas Remixe a legnépszerűbb. Alan Walker a héten a 17. helyen szereplő Faded című slágerével tíz hétig uralta a mezőnyt. Az angliai születésű norvég producer újdonsága, a Sing Me to Sleep – ebben is, akárcsak az előzőben Iselin Solheim norvég énekesnő vokálozik – tizenhat pozíciót javítva a 18. helyen található.

A magyar Single (track) Top 40 lista élén sincs változás: 11. hete Ákos vezet az Ugyanúgy című EP-jével. A The Black Eyed Peas énekesnője, Fergie zeneszáma, a M.I.L.F. $ a 22., az orlandói melegbárban történt tömeggyilkosság áldozatainak emlékére készült, közel harminc közreműködő által előadott Hands című szerzemény a 32., a Survivor chicagói rockzenekar 1982-es slágere, az Eye of the Tiger, a Rocky III betétdala a 38. pozícióban kezdett. A magyarországi rádióállomások négy hétig az ausztrál Sia és a jamaicai Sean Paul felvételét, a Cheap Thrillst sugározták a leggyakrabban. A héten Justin Timberlake dala, a Can’t Stop the Feeling! foglalta el a rádiós rangsor csúcsát.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Blink-182: California
Egyesült Királyság – Biffy Clyro: Ellipsis
Németország – Biffy Clyro: Ellipsis
Magyarország – Red Hot Chili Peppers: The Getaway

 

A Biffy Clyro brit és német sikere

Az amerikai eladási rangsor élmezőnyében a Blink-182 albuma mellett még egy új belépő szerepel: Maxwell ötödik stúdiólemeze, a blackSUMMERS’night a harmadik helyet szerezte meg, 59 ezer példánnyal, amelyből 57 ezer az eladás. A brooklyni énekes előző, 2009-es stúdióalbuma a BLACKsummers’night címet viseli, az rajt-cél győzelmet aratott, 316 ezer példánnyal.

Az Egyesült Királyságban a Blink-182 hetedik stúdiólemezét a Biffy Clyro skót rockegyüttes hetedik stúdióalbuma, az Ellipsis váltotta az élen, 37 308 példánnyal. A The Avalanches ausztrál elektrozenei csapat második stúdiólemeze, a Wildflower a tizedik, Shura manchesteri énekeső első albuma, a nyolcvanas évek brit szintipopja ihlette Nothing’s Real a 13., Aphex Twin ír zenész hétdalos EP-je, a Cheetah a 14., a Lawson angol popkvartett második stúdiólemeze, a Perspective a 23. pozícióba iratkozott fel.

A német piacon is a Biffy Clyro korongja nyitott az első helyen. A J.B.O. német metálzenekar 11. stúdióalbuma, az 11 az ötödik, MC Bomber berlini rapper nagylemeze, a Predigt a hetedik pozícióban rajtol.

Magyarországon a két héttel ezelőtti listavezető, a Red Hot Chili Peppers korongja tért vissza az eladási rangsor csúcsára. Márió Duett Albuma a hatodik, a Református vigasztaló énekek II. – Hitvallás, bűnbánat című gyűjtemény a nyolcadik, a Biffy Clyro lemeze a 14., a Magashegyi Underground harmadik stúdióalbuma, a Talált tenger a 21., a Vándor Vokál korongja, a Feljött a hold a 31. helyen debütált. A Válogatás- és mixlemezek listájának élén a VOLT Fesztivál, az ezüstérmes pozíciójában a STRAND Fesztivál idei válogatása található.

Puha József, ATEMPO.sk