XX. Mécs László Szabadegyetem Jászón

XX. Mécs László Szabadegyetem Jászón

2017. július 10-e és 16-a között szervezi meg a Csemadok Országos Tanácsának megbízásából a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmánya a jubileumi XX. Mécs László Szabadegyetemet a jászói autókempingben.

 

Program

Július 10. (hétfő)

14.00 Gyülekező és honfoglalás - térszerződés és háttérelosztás, tájékoztató és feladatelosztás.
Az előadások házigazdája: Mihályi Molnár László, író, költő, publicista, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány alelnöke és Hadas Katalin, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány tagja.

18.00 A XIX. Jászói Nyári Szabadegyetem ünnepélyes megnyitója.
Beszédet mond: Haraszti Attila, Magyarország Kassai Főkonzulátusának főkonzulja, Nagy Gábor, Jászó község polgármestere, Csoltkó Jenő, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya elnöke.
A műsorban fellép: Vadkerti Imre, szólóénekes, Zsapka Attila, verséneklő, Demko András, népdalénekes, versmondó, prózamondó és népmesemondó Nagyidáról, a magyarországi Cserépfalui Zeneiskola tanulói Daragó Károly vezetésével, Dinnyés József, magyar zeneszerző, előadóművész, énekes és Kátai Zoltán, énekmondó, népzenész, Rezes Gyula, népdalénekes Szepsiből.

19.00 Kiállítás-megnyitó: „Szent László királyt ábrázoló templomi freskók reprodukciói." - a Szent László Emlékév jegyében.
A kiállítást megnyitja Gergely Papp Adrianna, Debrőd község polgármestere, a Szent László-emlékév Tanács tagja.

19.30 A Bükkaljai Szent Márton Lovagrend bemutatkozó borkóstolója.
Az akusztikus koncert után borkóstoló az étterem előtti teraszon, Daragó Károly bogácsi borlovaggal, a Szent Márton Borrend nagymesterével, a Pro Vino Érdemrend kitüntetettjével, énektanárral és barátjával, a restei származású Dobos Lászlóval.

 

Július 11. (kedd)

10.00 Előadás: " Életét a felvidéki magyarságnak szentelte!"
Előadó: Molnár Imre, történész, szociológus, diplomata, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója.

11.00 Kerekasztal beszélgetés zenéről a Vadkerti-Zsapka-Sipos trió tagjaival.
Vadkerti Imre, a Kormorán zenekar szólóénekese, a komáromi Magyar Lovas Színház tagja,
Zsapka Attila, verséneklő, az érsekújvári Kor-Zár verséneklő együttes frontembere és alapító tagja
Sipos Dávid, szaxofonos.

15.00 Előadás: "A legnagyobb magyar népi költőfejedelem: Arany János (1817 - 1882)". Előadó: Takaró Mihály, író, irodalomtörténész, tanár.

16.30 Előadás: „Gazdasági jövőkép a Kárpát-hazában."
Előadó: Csath Magdolna, közgazdász, egyetemi tanár, professzor emeritus, a Szent-Györgyi Albertdíj és a Magyar Érdemrend tiszti keresztje tulajdonosa, a közgazdaság tudományok doktora.

19.00 Előadás: „Élménybeszámoló."
Előadó: Hegedűs Csaba, világbajnok, Európa bajnok, olimpiai bajnok, birkózó, edző, sportvezető. A magyar olimpiai csapat történetének 100. aranyérmét szerezte meg 1972-ben a müncheni olimpián.

20.00 Akusztikus koncert: „Emlékest Szécsi Pálnak és Máté Péternek.”
Vadkerti Imre, a Kormorán zenekar szólóénekese, a komáromi Magyar Lovas Színház tagja,
Zsapka Attila, verséneklő, az érsekújvári Kor-Zár verséneklő együttes frontembere és alapító tagja
Sipos Dávid, szaxofonos.

 

Július 12. (szerda)

10.00 Előadás: „Törekvések a magyar tudományos múlt feltárására.”
Előadó: Gazda István, budapesti tudománytörténész, a történelemtudomány kandidátusa, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója. Előadás a Magyar Tudománytörténeti Intézet törekvéseiről.

11.00 Előadás: „Egy bujdosó írónő: Tormay Cécile (1875 - 1937)".
Előadó: Takaró Mihály, író, irodalomtörténész, tanár. A résztvevők és érdeklődők előadást hallhatnak Tormay Cécile, írónő, műfordító és közéleti szereplő életútját.

16.00 Előadás: „Szülőföldön jogfosztásban!"
Előadó: Mihályi Molnár László, író, költő, publicista, középiskolai tanár, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány alelnöke.

19.00 „Hittel és dallal! - Dinnyés József és Kátai Zoltán három részes közös koncertje.
Előadók: Dinnyés József, magyar zeneszerző, előadóművész és Kátai Zoltán, magyar Tinódi-lant díjas énekmondó, népzenész, a Párhuzamos Kultúráért díj tulajdonosa három részes közös koncertje régi zenével és új dalokkal, régi és mai életünkről!

 

Július 13. (csütörtök)

09.00 Gyalogtúra a Szent László-forráshoz és növénytemplomhoz.
A túra útvonala: Jászó (autókemping) - Debrőd (kultúrház) - Szent László forrás - Jászó (autókemping). Ebéd, szalonna- és kolbászsütés a Szent László forrásnál, majd tájékoztató előadás lesz Szent Lászlóról, a Szent László-emlékév alkalmából, a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából, valamint előadás a Szent László növénytemplomról. Az előadást Gergely Papp Adrianna, Debrőd polgármestere, a Szent László-emlékév Tanács tagja tartja. A gyalogtúrát vezeti M. Molnár László, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány alelnöke.

16.00 Könyvbemutató és előadás: "Csak azok a kaukázusi sakálok ne üvöltöznének már!"
Előadó: Köteles Gusztáv, okleveles agrármérnök, a Gulág Kutató- és Erőszakkal Elhurcoltak Szlovákiai Asszociációjának alelnöke. A szerző megjelent könyvét mutatja be.

17.00 Előadás: "Fábry Zoltán 120."
Előadó: Máté László, tanár, népművelő, kultúrdiplomata, pedagógiai író, meseíró.

18.00 Arany 200 busz - a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása.
A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017 májusában nyílt a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő reprezentatív kiállítás. Az „Önarckép álarcokban” című tárlatnak elkészítették az iskolai oktatást kiegészítő, országosan utazó változatát is. Az e célra átalakított „Arany 200 busz” június elejétől járja az országot.

19.00 Előadás: "Fábry, Márai, Esterházy - az én történelemkönyvem lapjairól."
Előadó: Batta György, szlovákiai magyar költő, író, műfordító, újságíró, publicista.

20.00 Filmvetítés és beszélgetés: „Ahonnan elindultam... Batta György portré."
Portréfilm vetítése Batta György, szlovákiai magyar költőről, íróról, műfordítóról, újságíróról, publicistáról. Utána kötetlen beszélgetés Batta Györggyel és T. Nagy Imrével, a portréfilm rendezőjével.

 

Július 14. (péntek)

10.00 Előadás és könyvbemutató: "Nagyapám Isonzón."
Előadó: Máté László, tanár, népművelő, kultúrdiplomata, pedagógiai író, meseíró. Az előadótól az érdeklődő nemcsak egy gömöri parasztember történetét ismerheti meg száz év távlatából, hanem családtörténetet és egy lebilincselő isonzói utazást is, illetve a Nagy Háború kordokumentumaiba is belepillanthat.

11.00 Előadás: "Valahol Szibériában!"
Előadó: Fuksz Sándor, a Magyarok Világszövetsége elnökhelyettese, a Világszövetség Petőfi bizottságának koordinátora, az MVSZ Felvidéki Országos Tanácsának elnöke. Előadást hallhatunk Petőfi Sándor szabadságharc utáni sorsáról, hamvainak megtalálásáról. Megtudhatjuk, kik és hogyan akadályozzák, hogy megismerjük a költő halálának körülményeit.

14.00 Barlanglátogatás.
A táborlakók délutáni közös látogatása a jászói barlangba. A barlanglátogatás túravezetője: Képes Sándor, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány tagja.

17.00 „Csöndes kiáltvány a vesztesekért."
Zenés, verses műsor a hazaszeretetről, az elvándorlásról és az idegenben élés következményeiről a tábor szabadtéri színpadán. Előadó: Meister Éva, erdélyi származású, a Magyar Művészetért Ex Libris Díjas színművésznő, művészeti vezető, rendező, oktató.

19.00 Borkóstoló.
Az előadás után borkóstoló az étterem előtti teraszon, Daragó Károly bogácsi borlovaggal, a Szent Márton Borrend nagymesterével, a Pro Vino Érdemrend kitüntetettjével, énektanárral és barátjával, Dobos Lászlóval.

 

Július 15. (szombat)

10.00 Előadás és könyvbemutató: „Felvidék 1929 - 1939."
Előadó: Popély Gyula, szlovákiai magyar történetíró, képviselő, egyetemi oktató, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

11.00 Előadás: „Őrjárat. Séta Máraival." - Havasi Péter önálló délelőttje.
Előadó: Havasi Péter, kassai magyar színművész. Az előadás séta Máraival. Földön és levegőben.

16.00 Templomlátogatás.
A táborlakók délutáni közös látogatása a jászóvári Premontrei Apátság Keresztelő Szent Jánostemplomában. A látogatás vezetője: Csoltkó Jenő, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány elnöke.

17.00 „Ne bántsátok a templomot és az iskolát!"
Kárpátaljai Credo Együttes fellépése a jászóvári Premontrei Apátság Keresztelő Szent János-templomában.

20.00 Vetítéssel egybekötött előadás: „Várható és váratlan események a csillagászatban 2017-ben."
Előadó: Zombori Ottó, csillagász, az Uránia Csillagda nyugalmazott igazgatója, tanár, a Magyar Asztronautikai Társaság tagja, a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetés tulajdonosa.

 

Július 16. (vasárnap)

11.00 Ünnepi szentmise a jászóvári Premontrei Apátság Keresztelő Szent János-templomában

14.00 Jászó Napja 2017

Isten hozta Jászón! – kultúrműsor és piknik. Műsorvezető: Hadas Katalin, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány Elnökségének tagja.
A hangulatot fokozza:
Rozmaring Néptáncegyüttes, Rozmaringsarj Gyermek Néptáncegyüttes, és a Rozmaring Hagyományőrző Csoport Abaújszináról,
Cserépszín Éneklőcsoport Makrancról,
Červeny Éva, népdalénekes Ájból,
Rezes Gyula, népdalénekes, Szepsiből,
Tóth István, a magyarországi Turáról, Jászó testvérközségéből,
a magyarországi Cserépfalui Zeneiskola tanulói Daragó Károly vezetésével.

18.00 Táborbontás

ATEMPO.sk