Bányavakság - a Jókai Színház és Thália Színház előadása Somorján

Bányavakság - a Komáromi Jókai Színházban előadása Somorján

2017. november 8-án, szerdán 19.00 órától Somorján a Városi Művelődési Központban kerül bemutatásra a Bányavakság című tragikomédia a Komáromi Jókai Színház és a kassai Thália Színház koprodukciójában. Belépő 13 és 15 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Sötét színekkel festett, reménytelen világot ábrázoló tablót kínál Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának középső darabja a Bányavakság. Helyhatósági választások előtt áll a falu. Ince, a polgármester mindent megtesz pozíciója megtartásáért, még attól sem riad vissza, hogy feljelentse a konkurenciát jelentő szomszédját, Izsákot. A kiérkező román rendőr azonban nem csak a hungarista Izsák ügyleteit vizsgálja ki, hanem fényt derít Incze családjának furcsa ügyeire is.

A Komáromi Jókai Színház színpadán két évvel ezelőtt bemutatott Bányavirág a magánszféra reménytelenségéből építkezik, a Bányavakság azonban már a közügyek témakörét is bekapcsolja a történetbe, hiszen a rivalizáló polgármesterjelöltek karaktere, szellemi és lelki állapota tökéletesen leképezi a közösség lehetőségeit is (pontosabban annak hiányát). A hatalomért folytatott harcban semmiféle eszköztől vissza nem riadó, de a közös ellenség okán mégiscsak szövetséget kötő Ince és Izsák, a kisebbségi társadalom két szélsőséges alternatíváját mutatja: az önfeladást és a radikalizálódást.

A szereplők élete rémálomszerű lét, melyben eldönthetetlen, mi okozza a nagyobb kínt, amikor alkoholban pácolva fetreng az, aki nem bírja elviselni a valóságot, vagy amikor valami félreértés folytán kijózanodva csodálkozik rá arra, amiből már semmit sem ért.

Szereplők

Ince - Fabó Tibor (Jászai Mari-díjas)
Florin - Benkő Géza m. v.
Izsák - Tóth Tibor (Jászai Mari-díjas)
Iringó - Vasvári Emese
Izabella - Lax Judit

Ügyelő - Nagy László
Súgó - Leczkési Dóra
Hangtechnikus - Görözdi Szilárd, Csicsó Tamás
Fénytechnikus - Rózsás Szilvia, Tárnok Dávid
Fodrász, sminkes - Varga Boglárka
Kellékes - Kiss Mónika

Díszlettervező - Gadus Erika m. v.
Jelmeztervező - Gadus Erika m. v.
Dramaturg - Forgács Miklós
Zene - Lakatos Róbert
Mozgás - Kántor Kata
A rendező aszisztense - Balaskó Edit

Rendező - Czajlik József

ATEMPO.sk