“Ereklye” - A somorjai Nemzetközi Művésztelep kiállítás megnyitója

“Ereklye” - A somorjai Nemzetközi Művésztelep kiállítás megnyitója

2018. szeptember 15-én, szombaton 18.00 órai kezdettel kerül sor a somorjai Nemzetközi Művésztelep kiállítás megnyitójára, amely az “Ereklye” címet kapta. Az esemény a DUNART.COM8 rendezvénysorozat keretein belül valósul meg.

A nap folyamán koncertet ad a Tindia zenekar és Méry Rebeka, valamint Bandor Éva és Olasz István SZER+ELEM+EZ? című színházi zenés előadását is megtekinthetik az érdeklődők.

A rendezvénysorozat szeptember 7-e és 16-a között nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre. A művésztelep egyik célja a kapcsolatteremtés a művésztársadalom tehetséges hazai és külföldi, már szakmailag elismert és feltörekvő fiatal képzőművészei között, ahol egymás munkamódszerének, gondolkodásának megismerése által, új szellemi közösséget kívánunk teremteni. A művésztelep minden évben tematikus, a nyolcadik találkozó címe és témája: Ereklye.

Az ereklye (latinul reliquia) valamely fontos, kiemelkedő eseményre vagy személyre utaló tárgy, földi maradvány. Civil, profán életünkben – átvitt értelemben – sokszor használjuk számunkra kiemelten fontos és személyes kötődést jelentő, emléket képező tárgyak, egyfajta kabalák megnevezéséül: családi emléktárgyak, vagy számunkra meghatározó tárgyak jutnak eszünkbe. Egy a közös bennük: speciális kapcsolatot ápolunk velük, kiemelt szerepük van életünkben, történeteket hordoznak, ezért gondosan őrizzük azokat. A rajongáson túl kinek ne került volna valami emléktárgya szeretett őseitől birtokába? Vallási értelemben az ereklye szent tárgyi emlék, amit tiszteletben tartunk. Szent életű emberek földi maradványa, vagy egy velük kapcsolatba hozható tárgy. Az ereklye tehát nem idegen az olyan embertől, aki boldogságát, békéjét keresi, és ebben a kiszolgáltatottságot jelentő kalandban külső, tárgyi, ám tárgyiasságán túlmutató segítséget (is) remél.

Az alkotók által elkészített szponzorképekből befolyó összeget a Gyermekleukémia Alapítványnak ajánljuk fel.

 

Program

18.00 "Ereklye" - Kiállítás megnyitó /Somorjai Városi Művelődési Központ/
A kiállítás 2018.09.26-ig látható.
Megnyitja: Szurcsik József (HU)
Beszédet mond: Bárdos Gábor (SK)
Közreműködik: Tindia zenekar és Méry Rebeka

19.30 Színházi zenés előadás: SZER+ELEM+EZ? /Somorjai Városi Művelődési Központ, Bábterem/
Előadja: Bandor Éva és Olasz István
Belépés díjtalan.

ATEMPO.sk