UDVart fesztivál 2022-ben is Füleken – szombati program

2022. július 2-án, szombaton folytatódik az UDVart fesztivál idei évada a füleki Városi Honismereti Múzeum udvarán.

Koncertek, kreatív programok, beszélgetések, operabeavató, performance, kiállítás, esti mozi, gyerekprogramok és egyéb érdekességek várják az érdeklődőket.

A magyar és szlovák előadókon kívül a háromnapos összművészeti rendezvényre Lengyelországból, Franciaországból, Kazahsztánból, az Egyesült Királyságból és Izraelből is érkeznek vendégek.

Az UDVart összművészeti fesztivál, ahol az idén helyet kap az irodalom, a film, a táncszínház, a performance, a cirkuszszínház, az akrobatikus tánc, s persze a zene különböző műfajai is megjelennek: a komolyzene, az opera, a blues, a jazz, a rock és a világzene.

A FOLT Művészeti Műhely workshopjain az érdeklődők belekóstolhatnak az építészet, a táncművészet, a képző-, fotó- és egyéb vizuális művészetek rejtelmeibe, illetve különböző kézműves foglalkozásokba, kreatív műhelymunkákba kapcsolódhatnak be. Lehetőség lesz közösségi programokban való részvételre, például a kama csapatjáték kipróbálására, közös site-specific táncprodukcióra, zsonglőrködésre, de lesznek kézzel készített társasjátékok, könyvbazár, mászófal és csocsó is.

Idén a gyerekprogramok is gazdagabbak lesznek: amellett, hogy a kicsik kipróbálhatják az íjászatot, valamint bekapcsolódhatnak a workshopokba és kézműves foglalkozásokba, zsonglőriskola is vár rájuk, a VELED KEREK produkció interaktív meseelőadást, GÓBI RITA pedig táncszínházi előadást kínál nekik. A jó hangulatról két mókamester is gondoskodik: a színész-kaszkadőr ELEK ÁNYOS és a bohóc-zsonglőr, Filip Hajduk, azaz FJODOR.

A beszélgetések során helyet kap az irodalom: a LiteraTúra projekt keretében PRÉKOP MÁRIA beszélget LECZO ZOLTÁNNAL Sára könyve című művéről. A BÁZIS (Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában) tagjai, NÉMETH ZOLTÁN és JUHÁSZ R. JÓZSEF pedig az irodalom és más művészeti ágak kapcsolatát is górcső alá veszik. A fesztivál vendége lesz a Pátria Rádió és szerkesztője, VASIK JÁNOS, aki fontos közéleti kérdéseket feszeget majd beszélgetőpartnereivel. A füleki kötődésű BALOG BEÁTÁVAL, a Sme napilap főszerkesztőjével nemcsak a média aktuális szerepéről beszélgetnek majd, hanem a füleki magyar gimnáziumi oktatás 70. és a szlovák gimnáziumi oktatás 50. évfordulója kapcsán felidézik a főszerkesztő asszony egykori füleki diákéveit is. Vasik János másik vendége MITROVITS MIKLÓS, történész, polonista, tudományos kutató lesz, aki Közép-Európa és a visegrádi négyek szakértője. Vele a legaktuálisabb témát, az Ukrajnában zajló háború történéseit feszegetik majd.

A performance területén ROKKÓ lep meg minket legújabb alkotásával. Bemutatkozik az ANTA AGNI csoport is akrobatikus tánccal és fényshow-val, az udvar hangulatát pedig GABEETOO esti fényfestése teszi majd egyedivé.

A komolyzene és az opera kedvelői igazi ínyencségekre számíthatnak. A THE SAXOPHONE CONNECTIONS formáció – melynek tagjai a franciaországi csellista, Ken-Wassim Ubukata, a kazahsztáni hegedűművész, Leila Akhmetova, valamint az ismert szlovákiai szaxofonművész, Ladislav Fančovič – olyan műveket ad majd elő, melyek ebben a rendhagyó hangszerelésben először hangzanak el Szlovákiában. Ismét vendégül láthatjuk az operák világába kalauzoló DINYÉS DÁNIELT, aki a legnagyobb részletességgel és a stand-up comedy műfaját is meghazudtoló humorral tárja fel Verdi Traviata című operájának hátterét, melyekből KOLONITS KLÁRA és TÖTÖS ROLAND operaénekesek adnak elő részleteket. Az esti moziban Kerekes Péter több rangos díjat is elnyert filmjét vetítjük 107 ANYA (Cenzorka) címmel.

Koncertekben sem lesz hiány: a losonci LAWN DOGS formáció a jazz kedvelőit örvendezteti meg, aki pedig a Kispál és a Borz vagy a Kiscsillag zenekar rajongója, nem fog csalódni LOVASI ANDRÁS szólókoncertjében sem, melynek címe „Egy az egybe, csak maga”. A blues szerelmesei egy lengyel formációnak, a CHEAP TOBACCO zenéjének örülhetnek, míg a rockzenét kedvelőknek az IVAN AND THE PARAZOL mutatja meg, hogyan játsszák most a rock’n’rollt. Fergeteges hangulat ígérkezik a két világzenei együttes koncertjén is: a ČENDEŠ formáció ruszin népzenei alapokból építkező muzsikája, illetve a BESH’O’DROM fékevesztett ritmus- és dallamkavalkádja garantáltan táncra perdíti a közönséget.

A rendezvény szervezője a Füleki Városi Művelődési Központ, társszervezője a Füleki Vármúzeum. Az UDVart 2022, s azon belül a FOLT Művészeti Műhely, a LiteraTúra, a Nyári színházasdi és a Zenés évszakok programjai a Kisebbségi Kulturális Alap és a Művészeti Alap támogatásával valósulnak meg.

 

Részletes program 

Július 2. (szombat)

12.00 – 13.30 GÓBI TÁNCTRÉNING
Workshop
FIGYELEM! A workshop helyszíne: Városi Művelődési Központ
Góbi egy igazi energiabomba, aki rávezet saját testünk tudatos használatára, fejlesztésére. A mozgássorok a befelé figyelésből átvezetnek minket a páros, majd csoportos együttműködésre. Egy-egy alkalom koreografikus "góbitánccal", vidám és szabad légkörben végződik. A műhely vezetője GÓBI RITA, aki a Magyar Táncművészeti Főiskolán szerzett diplomát, mint táncművész, koreográfus, táncpedagógus.

15.00 – 21.00 TÖRTÉNELMI VARRODA
Bemutatósátor
A történelmi varrodába GYETVAI ZSÓFIA várja a korabeli divat és antik varrógépek iránt érdeklődőket egyaránt. A különböző kézi hajtású varrógépek kipróbálása mellett lehetőség van a korai XXI. század divatja által inspirált ruhadarabok készítésére is.

15.00 – 21.00 TÖRTÉNELMI FÉNYKÉPÉSZMŰHELY
Workshop
A korábbi évekhez hasonlóan nem hiányozhat a fesztiválról a fényképészműhely. Akit érdekel, megimerkedhet a nedves kollódiumos eljárással. Az így készülő ambro- és ferrotípiák nagy-, sőt dédanyáink korát idézik... A műhely vezetője ezúttal is GYETVAI ZOLTÁN.

15.00 – 21.00 CREATIVE
Workshop
Ebben a műhelyben 2 különböző aktivitást is kínálunk. Saját ékszer készíthető reciklált anyagokból. A műhely vezetője: VÉGH BEÁTA. A másik lehetőség: ex libris készítése. Az ex libris sokszorosított, grafikai eljárással készített papírlap, melyet a könyv kötéstáblájának belső oldalára ragasztanak azzal a céllal, hogy megjelölje a könyv tulajdonosát. A foglalkozáson linómetszéssel készítheti el mindenki a saját könyvpecsétjét. A műhely vezetőji: KOVÁCS EMESE, KOVÁCS ZOLTÁN és MÉSZÁROS ÁDÁM.

15.00 – 21.00 ART PACK
Workshop
Az Art Pack kreatív kuckójában különféle alkotások készíthetők kollázstechnikával, megalkotható a sajátkezű fesztiválképeslap és mindenki megfestheti a saját UDVart-táskáját. A műhely vezetői: ŠUHAJOVÁ KRISTÍNA és CSÚZ ERIKA.

15.00 – 24.00 CSOCSÓ, KÉZZEL KÉSZÍTETT TÁRSASJÁTÉKOK, KÖNYVBAZÁR, MÁSZÓFAL
Közösségi aktivitások
Amikor a színpadon épp átállás zajlik, fel lehet keresni a közösségi tereket, s ki lehet próbálni a mászófalat, a csocsót, a társasjátékokat, vagy lehet böngészni a könyvbazár kínálatában. A mászófal szombat-vasárnap egyaránt vár a felnőttekre és a gyerekekre, szolgáltató: Adventure – Nagy Marián. A felnőttek csocsóasztalát a Római Katolikus Plébánia kölcsönözte nekünk, a gyerekcsocsót a Közösségi Központtól kaptuk, a társasjátékok a FOLT Művészeti Műhelyben készültek, a könyvbazárt pedig Varga Tamás biztosítja.

15.00 – 16.00 BŐRÖNDMESÉK
Gyerekprogram
Elek Ányos előadása.

16.00 – 21.00 GYEREKSAROK ÁNYOSsal és FJODORral
Gyerekprogram
A gyerekeknek két mókamester biztosít színes programot. Nekik is érdekes lesz, mert a színész-kaszkadőr ELEK ÁNYOS csak magyarul beszél, míg a bohóc-zsonglőr, Filip Hajduk, azaz FJODOR viszont csak szlovákul ért.

16.00 – 17.00 A PÁTRIA RÁDIÓ az UDVarton
VASIK JÁNOS a Sme napilap főszerkesztőjével,
BALOG BEÁTÁVAL beszélget
Beszélgetés

16.30 – 20.30 GYEREKÍJÁSZAT
Gyerekprogram

17.00 – 17.30 SPEED LIMIT 60 – Kiállítás KOVÁCS ZOLTÁN amatőr képzőművész alkotásaiból
Kiállításmegnyitó
Tematika: 60 éve úton – az elmúlt 60 év alatt készült alkotások rövid metszete, mely annyira szerteágazó, mint maga az élet. Technika: vegyes.
Kovács Zoltán amatőr képzőművész Füleken él. Munkássága sokrétű, kipróbált különböző technikákat (akvarell, olaj, grafika, linómetszés, rézmetszet, pasztell), szívesen foglalkozik fafaragással, de hobbija a bőrművesség is. A peformance műfaját is kipróbálta: a 2019-es UDVArt fesztiválon puskaporból alkotta meg Salvador Dali portréját.

17.30 – 18.30 THE SAXOPHONE CONNECTIONS (FR, KZ, SK)
Komolyzenei koncert
A nemzetközi trió tagjai:
KEN-WASSIM UBUKATA – cselló (Franciaország)
LEILA AKHMETOVA – hegedű (Kazahsztán)
LADISLAV FANČOVIČ – alt szaxofon (Szlovákia)
A rendezvényt a Művészeti Alap támogatja.

18.00 – 19.00 ZSONGLŐRISKOLA
Gyerekprogram
Iskola nyáron? Nem! Igazi móka Fjodorral!

19.00 – 20.00 A PÁTRIA RÁDIÓ az UDVarton - VASIK JÁNOS MITROVITS MIKLÓS történésszel és Közép-Európa-szakértővel beszélget
Beszélgetés

21.30 – 23.00 IVAN & THE PARAZOL (HU)
Koncert
2010-ben pár fiatal zenekart alapít Budapesten. Az első kitűzött cél, egy koncertanyag összehozása, amivel színpadra lehet állni. Amint ez megvan, előkerül a többi is: kellene egy név, egy második koncert és aztán még egy klip, egy interjú a rádióban stb. El sem hiszik, hogy vannak a bulijaikon, hogy tudják a szövegeket... Céljuk: Létrehozni egy produkciót, ami nem ismer országhatárokat, ami megmutatja, hogy hogyan játsszák most a rock ’n’ rollt, amivel kreálhatnak egy saját, folyamatosan táguló zenei játszóteret. Ezen a helyen lelnek rá a szabadságra, ami a koncertjeiken kimondatlanul is ott lebeg köztük és a közönségük között. 
Ez a szellemiség csúcsosodik ki újra Budai Pop című legfrissebb albumukon, egy őrült, évtizedes utazás után.

 

Július 3. (vasárnap)

12.00 – 13.30 GÓBI TÁNCTRÉNING
Workshop
FIGYELEM! A workshop helyszíne: Városi Művelődési Központ
Góbi egy igazi energiabomba, aki rávezet saját testünk tudatos használatára, fejlesztésére. A mozgássorok a befelé figyelésből átvezetnek minket a páros, majd csoportos együttműködésre. Egy-egy alkalom koreografikus "góbitánccal", vidám és szabad légkörben végződik. A műhely vezetője GÓBI RITA, aki a Magyar Táncművészeti Főiskolán szerzett diplomát, mint táncművész, koreográfus, táncpedagógus.

15.00 – 21.00 TÖRTÉNELMI VARRODA
Bemutatósátor
A történelmi varrodába GYETVAI ZSÓFIA várja a korabeli divat és antik varrógépek iránt érdeklődőket egyaránt. A különböző kézi hajtású varrógépek kipróbálása mellett lehetőség van a korai XXI. század divatja által inspirált ruhadarabok készítésére is.

15.00 – 21.00 TÖRTÉNELMI FÉNYKÉPÉSZMŰHELY
Workshop
A korábbi évekhez hasonlóan nem hiányozhat a fesztiválról a fényképészműhely. Akit érdekel, megimerkedhet a nedves kollódiumos eljárással. Az így készülő ambro- és ferrotípiák nagy-, sőt dédanyáink korát idézik... A műhely vezetője ezúttal is GYETVAI ZOLTÁN.

15.00 – 21.00 CREATIVE
Workshop
A műhelyben saját ékszerek készíthetők reciklált anyagokból. A műhely vezetője: VÉGH BEÁTA.

15.00 – 21.00 ART PACK
Workshop
Az Art Pack kreatív kuckójában különféle alkotások készíthetők kollázstechnikával, megalkotható a sajátkezű fesztiválképeslap és mindenki megfestheti a saját UDVart-táskáját. A műhely vezetői: ŠUHAJOVÁ KRISTÍNA és CSÚZ ERIKA.

15.00 – 24.00 CSOCSÓ, KÉZZEL KÉSZÍTETT TÁRSASJÁTÉKOK, KÖNYVBAZÁR, MÁSZÓFAL
Közösségi aktivitások
Amikor a színpadon épp átállás zajlik, fel lehet keresni a közösségi tereket, s ki lehet próbálni a mászófalat, a csocsót, a társasjátékokat, vagy lehet böngészni a könyvbazár kínálatában. A mászófal szombat-vasárnap egyaránt vár a felnőttekre és a gyerekekre, szolgáltató: Adventure – Nagy Marián. A felnőttek csocsóasztalát a Római Katolikus Plébánia kölcsönözte nekünk, a gyerekcsocsót a Közösségi Központtól kaptuk, a társasjátékok a FOLT Művészeti Műhelyben készültek, a könyvbazárt pedig Varga Tamás biztosítja.

16.00 – 21.00 GYEREKSAROK ÁNYOSsal és FJODORral
Gyerekprogram
A gyerekeknek két mókamester biztosít színes programot. Nekik is érdekes lesz, mert a színész-kaszkadőr ELEK ÁNYOS csak magyarul beszél, míg a bohóc-zsonglőr, Filip Hajduk, azaz FJODOR viszont csak szlovákul ért.

15.00 – 21.00 SPEED LIMIT 60 - KOVÁCS ZOLTÁN amatőr képzőművész alkotásai
Kiállítás
Tematika: 60 éve úton – az elmúlt 60 év alatt készült alkotások rövid metszete, mely annyira szerteágazó, mint maga az élet. Technika: vegyes.
Kovács Zoltán amatőr képzőművész Füleken él. Munkássága sokrétű, kipróbált különböző technikákat (akvarell, olaj, grafika, linómetszés, rézmetszet, pasztell), szívesen foglalkozik fafaragással, de hobbija a bőrművesség is. A peformance műfaját is kipróbálta: a 2019-es UDVArt fesztiválon puskaporból alkotta meg Salvador Dali portréját.

15.00 – 15.25 LITTLE CANDY – Táncszínházi előadás gyerekeknek
Gyerekprogram
A Pici bonbon (Little Candy) GÓBI RITA táncművész, koreográfus és táncpedagógus interaktív táncelőadása a legkisebbek számára. A mozgásfoglalkozással egybekötött mesés-táncos előadás a Hogyan ajándékozzunk? kérdésre keresi a választ. Az előadás játékos módon mutatja meg a bölcsődés és óvodás korosztály számára az ajándékozás folyamatát, és azt, hogy adni nem csak tárgyat, hanem élményt is lehet. Az előadás élőbeszéd nélkül vezeti a nézőt a zene, mozgás és kép harmonikus egységén keresztül.

15.30 – 19.30 GYEREKÍJÁSZAT
Gyerekprogram

15.30 – 16.30 OPERABEAVATÓ
Opera – magyarázatokkal
A karmester és zeneszerző DINYÉS DÁNIEL ismét a legnagyobb részletességgel és a stand-up comedy műfaját is meghazudtoló humorral tárja fel Verdi: Traviata című operájának hátterét, melyekből KOLONITS KLÁRA és TÖTÖS ROLAND operaénekesek adnak elő részleteket.

16.30 – 17.30 LAWN DOGS (SK)
Koncert
A zenekar 2018 nyarán alakult, kizárólagosan saját szerzeményeket játszik. Zenéjük sokféle forrásból táplálkozik, de egyediségre törekszik a már meglévő hangzások – hatások újrakombinálása által.

A zenekar tagjai:
gitár – Szabó Vincent
billentyűk – Cséry Zoltán Jr.
basszusgitár – Szabó Kristóf
dob – Varga Szabolcs

17.30 – 18.00 ROKKO: A sötét anyag
Performance
Juhász József, művésznevén Juhász Rokko az elmúlt hét évben több mint 100 performansz-művészeti előadást hozott létre és mutatott be a világ húsz országában. Pedagógiai tevékenységgel is foglalkozik, mint workshopok facilitátora.

18.00 – 19.00 TETOVÁLT PAPÍR
JUHÁSZ R. JÓZSEF verseskötetéről és útikönyvéről NÉMETH ZOLTÁN beszélget a szerzővel
Irodalom

19.30 – 20.30 „EGY AZ EGYBE, CSAK MAGA” - LOVASI ANDRÁS szólóestje
Koncert
Hosszú árnyék a Búcsúzó Nap fényében. Utazás Ából Bébe, kiruccanás a Grand Hotel Halmahera-ba. Exkluzív látványosság - Tűzijáték délben.
Az este folyamán KISPÁL ÉS A BORZ-, KISCSILLAG- és szólókarrierje során írt dalok is egyaránt felcsendülnek.

20.30 – 20.50 SITE-SPECIFIC
Közösségi aktivitás
Meglepetés!

21.30 – 21.50 ANTA AGNI
Akrobatikus tánc és fényshow

22.00 – 23.30 BESH O DROM (HU, EN, ISR)
Koncert
A Besh o droM fennállásának két évtizede alatt stílus- és védjegy lett. Nevük mára egyet jelent a fékevesztett ritmus- és dallamkavalkáddal, virtuózitással kezelt hangszerekkel, garantáltan jókedvre derülő, táncra perdülő közönséggel. Felnőtt egy generáció, akinek a Besh o droM nélkül nincs világzene.

ATEMPO.sk