Táncórák - Kiss Szilvia és Szabó Viktor előadása a Komáromi Jókai Színházban (Csemadok bérlet)

2023. december 14-én, csütörtökön 19.00 órától lesz látható Mark St. Germain amerikai dráma- és forgatókönyvíró Táncórák című színműve a Komáromi Jókai Színházban

Az előadás a Veszprémi Petőfi Színház és a Csavar Színház közös produkciójában jött létre, melyet Gál Tamás (Jászai Mari-díjas) rendezett. Az autisták világára ablakot nyitó szemléletformáló játékban Kiss Szilvia és Szabó Viktor szerepel.

 Táncórák - Csavar Színház

 

Senga és Ever szomszédok. Még sosem találkoztak. Mindketten bezárkóztak a saját világukba. Senga élete a tánc, de egy balesetben súlyosan megsérült, az orvosok szerint soha többé nem táncolhat. Ever autista, különös intellektusú, akinek nehézséget jelent kapcsolatba lépni másokkal. Aztán Ever egy napon mégiscsak becsönget Sengához: tanítsa meg táncolni. Lépegetnek egymás felé, először kicsit ügyetlenül, aztán kíváncsi figyelemmel, milyen is a másik világa. Ahogy megismerik egymást, érzelmekből is leckéket vesznek. Külön-külön és közösen is megpróbálnak „kitáncolni” a maguk komfortzónájából, amelyben jó ideje éldegélnek.

 

Táncórák - Csavar Színház

 

„Mindig nagyon foglalkoztatott azon embertársaink sorsa, akik »mások«. Nem jobbak, nem kevesebbek, de mások, mint az átlagember, legyen szó akár a bőrszínről, akár egészségügyi állapotáról, ami »mássá« teszi őket. Mi, a többség hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy átlagosak vagyunk, mi vagyunk a »normálisok«, csak azért, mert mi vagyunk többen, emiatt pedig előítéletesek és kirekesztőek tudunk lenni. Minden darabban keresem azt, hogy tudok a perifériákra került emberek történetével dolgozni” – emelte ki Gál Tamás, az előadás rendezője, a Komáromi Jókai Színház igazgatója. – „A darab egyik fontos felvetése, hogy vajon kivel könnyebb együtt működni: egy »ép« emberrel vagy egy fogyatékossággal élővel? Emellett fontos témakör a tehetség is, hiszen mindkét főszereplő a maga módján, a maga adott élethelyzetében tehetséges valamiben.”

 

Táncórák - Csavar Színház

 

Az előadással a színház Szlovákiában elsőként csatlakozik az autistabarát intézményekhez. 

Belépés Csemadok bérlettel, belépő 15 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Szereplők

SENGA - Kiss Szilvia
EVER - Szabó Viktor

ZONGORISTA - Varga Gábor m.v.

 

Alkotók

DÍSZLET- ÉS JELMEZTERVEZŐ - Kováč Alíz m.v.
MŰVÉSZETI MUNKATÁRS - Péti Krisztina m.v.
DRAMATURG - Varga Emese
KOREOGRÁFIA - Lenka Juhászová m.v.
RENDEZŐ - Gál Tamás (Jászai Mari-díjas)

ATEMPO.sk
Fotó: Komáromi Jókai Színház