Hapcikirály – a zenés mesejáték újra Komáromban - Mese bérlet

2024. február 29-én, csütörtökön 09.00 és 11.00 órakor mutatja be a Komáromi Jókai Színház Tasnádi István Hapcikirály című mesejátékát, amely Lázár Ervin azonos című, népmesei motívumokon alapuló meséje nyomán született.

A darabhoz Szirtes Edina Mókus írt zenét, a rendező Lőrincz Zsuzsa, a székesfehérvári Vörösmarty Színház ügyvezetője. Az előadás a Komáromi Jókai Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a Ziránó Színház közös produkciója.

Belépés Mese bérlettel. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

a Hapcikirály bemutatója Komáromban

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy hipochonder, betegségtudatos király, aki megpróbálta távol tartani magától még a kórság gondolatát is. Tette ezt úgy, ahogy a mesékben a királyok szokták: ostobán, mások kárára, romboló módon. És ahogy ez a mesékben szokás, egyszer csak mégis megérkezett hozzá az, amitől a legjobban félt: a nátha. A király gyógyulni akar, de a gyógyulás eszközei ugyanazok: önzés, erőszak, mások eltiprása. A király elmagányosodik, az ország kihal. Még szerencse, hogy a mesékben a királyok mellett vannak udvari bolondok, akiket azért fizetnek, hogy megmondják az igazat, és szembesítsék az uralkodót döntései következményeivel. A mesé(k)ben ilyenkor a morcos uralkodó eltűnődik a bolond beszéden, és megfordítja az eseményeket.

 

a Hapcikirály bemutatója Komáromban

 

Lázár Ervin Hapcikirály című meséjéből Tasnádi István írt nagyon szellemes, könnyed színpadi játékot, mely görbe tükröt tart a társadalmunknak. Szirtes Edina Mókus zenéje pedig magasba emeli ezt a bohóctréfát: az egyszerűnek tűnő színpadi helyzetek a zene által kapnak még nagyobb dinamikát, lendületet. Együtt van minden: történet, dallam, gesztus, látvány. Totális színházi élmény a legkisebb nézőknek.

A főszereplő királyt a miskolci Köleséri Sándor alakítja, akihez a teátrum jól ismert színészei, Szabó Viktor, Béhr Márton, Szebellai Dániel, Molnár Xénia, Hostomský Fanni, Holocsy Krisztina, Olasz István és Bernáth Tamás is csatlakoznak.

  

a Hapcikirály bemutatója Komáromban

 

Szereplők

Hapcikirály - Köleséri Sándor M. V.
Bolond - Szabó Viktor
Poroszló I./Felcser - Béhr Márton
Poroszló II./Lecser - Szebellai Dániel
Vádlott/Koldusasszony/Asszisztens - Molnár Xénia
Vajákos Mari - Hostomský Fanni
Főorvos Asszony - Holocsy Krisztina
Udvaronc I. - Olasz István
Udvaronc II. - Bernáth Tamás
Zongorista - Pálinkás Andrássy Zsuzsanna
Árnyjátékos - Hegedűs Gréta

 

Alkotók

Díszlet- És Jelmeztervező: Lőrincz Melinda M. V.
Zenei Vezető: Cserta Balázs M. V.
Korrepetitor: Pálinkás Andrássy Zsuzsanna
Koreográfus: Rovó Tamás M. V.
Dramaturg: Varga Emese
Báb-Tanácsadó: Varga Péter
Ügyelő: Nagy László
Súgó: Leczkési Dóra
A Rendező Asszisztense: Balaskó Edit
Rendező: Lőrincz Zsuzsa M. V.

ATEMPO.sk
Fotó: Komáromi Jókai Színház