VIDEÓ: Lachrymae – a COVID-19-ben elhunytakért szól Baráz Ádám műve

Megrázó, elszomorító és nem utolsó sorban elgondolkodtató, hogy szinte naponta hagyja itt a földi világot megannyi ember, s köztük nem kevés művész: legyőzi őket a COVID-19.

Baráz Ádám zeneszerző, zongoraművész Lachrymae című művét a vírus következtében elhunyt művészekért ajánlja fel.

„Október 23-án, feleségemmel adtunk Ünnepi Hangversenyt Balassagyarmaton az Artéria Galériában, megemlékezve az 1956-os eseményekre, az áldozatokra. Ekkor szólalt meg első ízben a LACHRYMAE című művem zongora négykezes változata. Még aznap este elhatároztam, hogy ez a darab legyen az a komolyzenei mű, mely örökre emlékeztesse a Világot erre a szörnyűségre, ami most zajlik körülöttünk.” - árulta el Ádám.

Ezt a művet 2016-ban komponálta Keönch Boldizsár énekművész barátja emlékére, eredetileg vonószenekarra, mely az általa nagyon szeretett balassagyarmati Nemzetközi Muzsikustábor Zenekari estjén meg is szólalt az év júliusában.

„Boldizsár halála akkor, szinte az egész zenész társadalmat megrázta. Most 2020-at írunk... gyászos év ez is... rengeteg művész, muzsikus, színész, kimagasló emberi és szakmai értékekkel bíró tehetség hagyott itt minket, kortól és nemtől függetlenül, sokakat ragadott magával a COVID-19 "fekete keze", szinte pillanatok alatt tűntek el a földi létükből..."

Bár a mű postomus ajánlása Keönch Boldizsárnak szól, de szeretné a négykezes verziót a COVID-19-ben elhunyt művészekért ajánlani, és mindazokért a Világon, aki áldozatául esett ennek a szörnyűségnek.

Szóljon hát érettük ez a zenei imádság, a Könnyek (Lachrymae) az AlisAdam PianoDuo előadásában.

 

 

A felvétel 2020. október 23-án készült Balassagyarmarton, az Artéria Galériában, Daniel Bogges és Fricska Éva jóvoltából.

Vasárnap pedig újra indul a duó online koncertsorozata, lehetőség lesz hangolódni karácsonyra vasárnaponként.

EZ, ATEMPO.sk