A stukker Komáromban is körbejár

Megkezdődött Görgey Gábor Kossuth-díjas író, költő, műfordító, dramaturg, rendező 1966-ban írt, 1969-ben a Magvető Kiadónál megjelent Komámasszony, hol a stukker? című komédiájának próbafolyamata a The Art művészeti ügynökség és a Pozsonyi Színművészeti Egyetem együttműködésében, a komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola aulájában. Az előadást Hargitai Iván, a budapesti József Attila színház művészeti vezetője rendezi.

 

Tóth Tibor

 

Tóth Tibor Jászai Mari-díjas színművész, a The Art művészeti ügynökség vezetője az olvasópróbán elmondta, annak idején szinte valamennyi évadban szerették volna műsorra tűzni a darabot a Komáromi Jókai Színházban.

„Mert annyira aktuális, a hatalomról, a hatalmasok általi kiszolgáltatottságról szól. Ez a közönségnek érdekes téma, öt egyenrangú szerep van benne öt férfi színész részére.

Ha okosan kitaláljuk a díszletet, rengeteg helyre elvihető lesz az előadás, amelyre sikeresen pályáztunk a Kultminor Kisebbségi Kulturális Alapnál. Szeretném hangsúlyozni, nem egy bemutatót, hanem utazó előadást tervezünk, amelynek a bemutatója a tervek szerint április 28-án, csütörtökön, este hét órakor lesz” – fejtette ki a színművész.

 

Schlár Gréta és Hargitai Iván

 

Hargitai Iván rendező, a Pesti Magyar Színiakadémia osztályvezető tanára örömmel fogadta a The Art művészeti ügynökség felkérését. „Az első szóra jöttem, mert a fiatalokban rengeteg az energia, a kreativitás. A darab témája is nagyon élő. Most, a covid-járvány, a magyarországi választás, Putyin háborúja miatt még aktuálisabb.

Arról szól, hogy alkalmas-e az ember a szabadságra. Arról, hogy nem tudunk szabadok lenni. Szeretünk uralkodni másokon, ez valamennyi társadalmi rétegben benne van.

Ez a mostani háború, Putyin személye még inkább ráerősít erre. Senki sem érti, miért kellett ennek így történnie. A válasz egyelőre annyi: csak” – nyilatkozta az olvasópróba szünetébe a Komáromban nem először rendező Hargitai Iván.

 

Tóth Tibor és a csapat

 

Görgey Gábor komédiájának szereplői Tóth Károly (Cuki, az alvilágból), Béhr Márton (A Méltóságos), Melecsky Kristóf (K. Müller), Béhr László (Kiss, az intelektüel), Szebellai Dániel (Márton, a vidéki). A produkció asszisztense: Schlár Gréta.

A címben szereplő stukker, azaz pisztoly, a színpadi absztrakció jelrendszerében a hatalmi erőszak szimbóluma, a játék során kézről kézre vándorol, és mindenki arra használja föl, hogy rettegésben tartsa vele a többieket. Ugyanis a színpadi térben, egy zárt, ablaktalan helyiségben négy ember ül, s az ötödik fegyvert szegez rájuk. Négyen mindig ki akarnak menni a szobából, az ötödik mindig jól érzi magát odabenn. Az, akinél éppen a stukker van.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző