Már zajlik a Bach Mindenkinek Fesztivál - a Kárpát-medencében 150 ingyenes koncert vár

Idén is megrendezik a Bach Mindenkinek Fesztivált: a Kárpát-medence hatvan településén százötven ingyenes koncerten szól a zeneszerző géniusz muzsikája.

"A járvány miatt az elmúlt két évben nagyrészt online zajlottak a Bach Mindenkinek Fesztivál koncertjei, ezek 2021-ben így is 200 ezer emberhez jutottak el. Idén ez az első nagyfesztivál, amely élő közönség előtt valósul meg" - mondta Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató.

A fesztivál az év végéig zajlik, a fő időszak március 31-ig tart. Március 20-án a budai Várban szabadtéri koráléneklés lesz, itt Medveczky Ádám vezényli a Nemzeti Énekkart, kísér a Szolnoki Légierő Zenekar. Március 21-én, Bach 337. születésnapján az ORFK Rendőrségi Igazgatási Központjában, 27-én a tatai Esterházy Kastélyban, 29-én a Gödöllői Királyi Kastélyban lesz koncert. Fővárosi helyszín lesz a MOMKult, a Hagyományok Háza, a Millennium Háza, vidéken a pannonhalmi és a tihanyi apátság vagy a debreceni református templom.

 

Bach Mindenkinek

 

"A programok egyharmada határon túli településeken lesz, köztük lesz Kassa, Komárom, Nagyvárad, Kézdivásárhely, de lesznek koncertek Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában is. A megszervezett kárpátaljai programjainkat a háború miatt törölni kellett, de amint lehetőség lesz, ezeket pótolni fogjuk. A fesztivál helyszínein idén a Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkatársai gyűjtenek jótékony célra, de a fesztivál honlapján is lehet adakozni. A gyermekek segítése az Ukrajnából a háború elől ideérkezett családok szempontjából most különösen fontos" - hangsúlyozta a fesztiváligazgató.

Felvidéki helyszínek között van még Alistál, Bacsfa, Bős, Csilizradvány és Dunaszerdahely is.

KÁRPÁT-MEDENCEI PROGRAMOK

A fellépők között van mások mellett Medveczky Ádám, Hegedűs Endre, Pitti Katalin, Rohmann Ditta, a Magyar Állami Operaház énekkara és zenekar, a Nemzeti Énekkar, a Budapesti Fesztiválzenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, a MÁV Szimfonikusok, a Savaria Szimfonikusok kamaraegyüttesei. A fesztiválon barokk fúvós hangszerek és modern hangszerek egyaránt megszólalnak, Aszódon egy kétméteres Bach-bábot lehet felöltöztetni, Szolnokon irodalmi előadás lesz, Miskolcon zenész kosztümös színház.

"Bach-hal foglalkozni megtiszteltetés, az ő zenéjét hallgatni és játszani megtisztulás" - fogalmazott a budai Várban vezénylő Kossuth-díjas karmester, Medveczky Ádám.

ÖSSZES PROGRAM

ATEMPO.sk