„Mi, nők biológiailag úgy vagyunk megteremtve, hogy erősnek kell lennünk” – Korpás Éva készen áll a csütörtöki premierre

Szívharang című lemeze koncertszínházi előadására készül június 23-án, csütörtökön este 19 órai kezdettel a Komáromi Jókai Színházban Korpás Éva népdalénekes és zenekara, bábosok, táncosok, Gergely Rozália rendezésében. Az egyik utolsó próbán jártunk.

 

Korpás Éva - Szívharang

 

Minden kész a Szívharang # koncertszínház premierjére?

Igen, a főpróbahétre összeállt az előadás, mindenki tudja a feladatát. Gergely Rozi rendezővel összeillesztettük az egyes részeket, a tömegjeleneteket. Célegyenesben vagyunk.

 

Korpás Éva - Szívharang

 

Mennyi ideig próbálták ezt a nem mindennapi előadást?

Hosszú volt a próbafolyamat. Rozi április végétől folyamatosan próbált. Fantasztikus a munkamorálja, a lendülete. Nagyon jól összefogta a csapatot, sokat foglalkozott a lányénekesekkel, irányította a műhelymunkákat és most a főpróbákat. Hihetetlen lelkesedéssel végzi a feladatát.

 

Korpás Éva - Szívharang

 

A Szívharang történetében győz a nő?

Minden férfi és nő megéli a szerelmet, hiszen ez az élet értelme. Viszont úgy gondolom, mindkét nem egy kicsit másképp, de ugyanúgy átmegyünk bizonyos folyamatokon. Mi ezt a történetet a személyemen keresztül a nők szemszögéből próbáljuk bemutatni, hiszen ez áll hozzám a legközelebb. Csak arról tudok énekelni, amit megéltem vagy a nőtársaim elbeszélése alapján ismerek.

A Szívharang története arról is szól, hogy a nő miképp éli meg a szerelem magaslatait, mélységeit, mert mindkettőt megéli, és a végén, amikorra sok csalódás és fájdalom éri a lelkét, vajon fel tud-e állni, és mindezt hogyan teszi.

Ha feláll, méltósággal tudja-e ezt tenni, és merre megy tovább? Nem akarjuk a néző szájába erőltetni a választ. Megadjuk a lehetőséget, hogy mindenki a saját tapasztalatain keresztül vonja le a következtetéseket, hogy ez a nő hogyan élte meg a szerelmet és vajon mit tett a végén.

Az azért bizonyos, hogy mi, nők biológiailag úgy vagyunk megteremtve, hogy erősnek kell lennünk.

Szívharang - Korpás Éva különleges #koncertszínháza Komáromban

 

Korpás Éva - Szívharang

 

„Sok stílus van a lábunkban” – mondta Tókos Attila, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncos szólistája, a Szívharang # koncertszínház koreográfusa, majd így folytatta – „Hét éve, akkortól, amikor ifjabb Zsuráfszky Zoltánnal megalapítottuk az Idéző 1.84 Táncszínház nevű kamara együttesünket próbálunk kialakítani egy saját táncos nyelvezetet. Ezt láthatják majd a kedves nézők.

Ezek a táncstílusok homogénen alkalmazkodnak egymáshoz, és erősítik a mondanivalót.”

 

Korpás Éva - Szívharang

 

Miképp került a Szívharang # koncertszínház társulatába?

Régóta követjük Korpás Éva énekesi munkáját. Most Éva egyik zenésze, Papp Endre brácsás, a kollégám ajánlott be, mivel olyan kortárs táncost kerestek, aki a néptáncban is otthonosan mozog. Így esett rám a választás.

A Szívharangnak átütő, örökérvényű üzenete van. Már akkor megérintett, amikor először hallottam. Éva hangja magával ragadó, a zenészek fantasztikusak.

 

Korpás Éva - Szívharang

 

Kora este érkeztek a próbára Budapestről.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes hatalmas, több száz táncost felvonultató Szabadság, szerelem! Petőfi, a vitéz című tánc-szín-játékát próbáljuk, amelynek idősebb Zsuráfszky Zoltán a rendező-koreográfusa, a társrendező, koreográfus pedig Zs. Vincze Zsuzsa. Július 1-jén lesz a premier a Szegedi Szabadtérin. Éjjel-nappal ezt próbáljuk Budapesten. Ma délután négy óra öt perckor fejeztük be a munkát, este negyed hétkor pedig már Komáromban, itt, a Tiszti pavilonban próbáltunk.

Bábok, táncok, viszonyok – Készül Korpás Éva új produkciója, a Szívharang #koncertszínház

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző, Varga Attila