OTT JÁRTUNK: Hobo két órában, teltház előtt – A Kikötő Polgári szalon 40. beszélgetése

Földes László Hobo aznap, január 16-án, kedden benne volt a levegőben. Reggel a rádióban bejelentették, hogy Petőfi Zenei Díj Életműdíjat kap, a gálaestet február harmadikán közvetíti majd a Duna tévécsatorna. Kora este 18 órakor pedig Bödők Gergely történész vendége volt a Kossuth-díjas bluesénekes, előadóművész, a Hobo Blues Band alapítója és énekese a Kikötő Polgári szalonban, Komáromban, a tiszteletére dugig megtelt Rév Magyar Kultúra Házában.

Hobo kapja a Petőfi Zenei Díj Életműdíjat – ünnepi gálaműsor a tévében is

Már háromnegyed órával a kezdés előtt csaknem tele volt a pódium előtti nézőtér. Azután megtelt érdeklődővel az összes többi szék is. Keszegh Béla polgármester már csak a hangosító pult alatt kapott helyet. A későn érkezők pedig a hangfalak mögé szorultak. Akár a heringek, úgy ültek egymás mellett a nézők, sokan Magyarországról is, hogy lássák, hallják a 78 éves Hobót.

 

Hobó Komáromban

 

Bödők Gergely tapasztalt kérdező. Aznap este éppen a Kikötő Polgári szalon 40. beszélgetését vezette. Az idei elsőt.

Előbb Hobo „Térdig a szarban, fülig a szeretetben” címmel 2022-ben megjelent kötete alapján veséztek ki családi, történelmi, politikai történéseket.

Az előadóművész nyers őszinteséggel mesélt mindenről, ami gyermekkorában, majd tinédzserként érte. Kommunistákról, a sport szeretetéről, az utált kémiai technikumról. Azután, a Rolling Stones zenéjéről persze, amellyel a katonaság alatt találkozott, és vált szinte azonnal a rabjává.

 

Hobó Komáromban

 

Jugoszláviában kétszer is elment a Rolling Stones koncertjeire. 1990-ben Magyarországon azután kezet foghatott Mick Jaggerrel. „Miközben a feleségemet figyelte, nem engem” – okozott derűt a publikumban.

„Négy alappillére van az életemnek. A Rolling Stones, József Attila, a Svejk és Fellini 1973-ban bemutatott filmje, az Amarcord” – jegyezte meg Hobo, és a nézők elképedésére részleteket idézett a filmből.

 

Hobó Komáromban

 

Sokat mesélt a Hobo Blues Bandról, Póka Egontól kezdve a búcsúkoncertig. József Attila estjeiről, amelyek 1150 alkalomnál járnak és a Vadászatról.

„A napokban mondta a menedzser, hogy 12 ezer jegyet már eladtak a Vadászat 40 Koncertre a Papp László Budapest Sportarénában” – tudatta, és elmondta, január végén a Somorjai Városi Művelődési Központba jön a Vadászattal.

OTT JÁRTUNK! Teltház előtt változott vásári bohóccá Hobo (FOTÓK)

A színházról is beszélt. Tíz éve játszik Vidnyánszky Attila Nemzeti Színházában. Most éppen az igazgató, rendező kérésére írja a Harmincegy dosszié munkacímű darabot, saját tapasztalatai alapján. Miközben igyekszik magát távol tartani minden politikai oldaltól, ezért nem, is szeretik. „Halj meg és nagy leszel” című estjét a napokban is játssza a Nemzetiben.

 

Hobó Komáromban

 

És hogyan érzi magát mostanában? Tett fel egy kérdést a vége felé Bödők Gergely műsorvezető.

„Burjánzik a gyűlölet a közösségi médiában, a politikában, a kultúrában is. Nem az az érdekes, amit valaki csinál, hanem az, amit mondanak róla. Hogy mi a véleménye a kommentesnek. Maguk tartanak el, akik most is eljöttek erre a beszélgetésre. A mostani életműdíj annak a jele, hogy maguk végig kitartottak mellettem” – jegyezte meg Hobo.

Mielőtt elindult haza, Piliscsabára, ahol az erdő szélén élnek feleségével és két gyermekével, hosszan kígyózott előtte a sor a RÉV-ben. Bakelitlemezeket, könyveket hoztak dedikálni. Aláírásra várt Piacsek Veronika, a komáromi lány is, akinek a kezét a Vadászat 35 koncert után kérte meg a vőlegénye Budapesten. És szelfiztek Földes László Hobóval hosszan a többiek, akik egy-egy József Attila estről vagy Hobo Blues Band koncertről őriztek emlékeket a lelkükben, amelyet megmelengetett két órán át a művész és kérdezője, hogy ne fázzanak annyira hazafelé, a kinti, januári fagyban.

 

Hobó Komáromban

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Stefankovics József (Jakó)