OTT JÁRTUNK: Több dalukat először játszották koncerten – Így tért vissza a História (+FOTÓK)

Ahogy a történelem ismétli önmagát, a História is visszatért a koncertszínpadra. Ennek örömére 6. lemezét is rögzítette a bulin a 18 esztendős naszvadi zenekar. Az idén mégjön a 7. Histórria album is – árulta el Lábszky Oivér frontember január utolsó szombatján, Komáromban, a RÉV Magyar Kultúra Házában.

„Négy éve nagy lendületet vett a zenekar tagjainál a haknizás, pedig jelentkeztünk egy szervezőnél, aki Amerikába, Los Angeles három nagy klubjába vitte volna a zenekart. Végül úgy döntöttem, duóval megyek, Petőcz László kísért gitáron.

Miután hazatértünk, jött a covid, a némaság. Pásztó Tibor dobos hazaérkezett Németországból, meghívtam dobolni Olivérsky nevű zenekaromba, és egyre többször emlegette a Históriát” – beszélt az előzményekről a frontember. Kettőjükön kívül Antal Ottó basszusgitáros, Käfer Bálint és Rózsás Attila gitárosok játszanak a zenekarban.

 

História 2024

 

„Tavaly Dunaszerdahelyen, a Nagykorú zenekarok koncertjén mutatkoztak be az új tagok a közönségnek. Az Expired Passport és a Big Man Band társaságában léptünk fel. Örömzenének vettük.

Nagyszerű volt! Örültünk a felkérésnek, a két nagykorú zenekar mellett még ››kisgyermeknek‹‹ érzetük magunkat. Jó volt velük muzsikálni.

Nem sokkal azután Budapesten, a Rockmúzeumban is koncertet adtunk“ – sorolta az énekes.

 

História 2024

 

Lábszky Olivér elmondta, húsz dallal, csaknem két órás műsorral érkeztek Komáromba. „Ezekből válogatunk a hatodik albumra. Itt a közönség reagálása is lényeges.

Volt egy élő felvételünk anno 2015-be az Omega stúdiójában, de azt a felvételt végül nem sikerült kiadni. Az év végéig a hetedik lemezzel is szeretnénk kirukkolni, amely egy új stúdióalbum lesz.

Most dolgozunk az új dalokon“ – avatott be a frontember, aki nagyon örült a RÉV előterében várakozó nagy tömegnek.

 

História 2024

 

„Látok itt ismerősöket, akik száz kilométereket utaztak. Bátaszékről, Bonyhádról, Királyhelmecről, Galántáról, Pozsonyból érkeztek rajongók. Boldog vagyok, hogy ekkora az érdeklődés, ehhez méltóan kell muzsikálnunk“ – tette hozzá.

Megtudtuk, a zenekar meghívást kapott az idei nyár végén a Komáromban megrendezésre kerülő 14. KÚTfesztre.

„Valószínűleg a História zenekar dalai köré íródott, ››Mit ír az újság?‹‹ című musical előadásával jövünk majd“ – jelezte Olivér.

 

História 2024

 

A História vendége a tatai HellóPisti egy rádióinterjúnak köszönhetően játszott azon a januári hideg, szeles estén a komáromi RÉV színpadán.

„Egy ismerősöm ajánlotta az interjú lehetőségét a Forrás Rádióban. Varga Lilla jelentkezett tőlük. Bejelöltük egymást a Facebookon. Akkor láttam, hogy ő a HellóPisti énekesnője. Gondolkodtunk egy vendégzenekaron, felajánlottam Lillának a lehetőséget, ők pedig eljöttek. Belevaló csapat“ – zárta beszélgetésünket Lábszky Olivér énekes.

 

HellóPisti 2024

 

„Nincs Pisti a zenekarunkban. A srác, aki még előző formációnkban kitalálta a HellóPisti nevet, nem él már. Fiatalon ment el. Először azt mondta, legyünk Hello Kitty, mire azt válaszoltam, az egy foglalt brand, akkor vetődött fel a HellóPisti, mi pedig visszük tovább a nevet“

– tudatta az öltözőben Varga Lilla, a 2016-ban indult tatai zenekar énekesnője, aki azután a színpadon férje, Mike Ariel gitáros, vokálos, valamint Varga Richárd dalszerző, szövegíró basszusgitáros, vokálos és Wéber Péter dobos társaságában teljesen elbűvölte a komáromi közönséget. A zenekarral készült hosszabb és vidámabb beszélgetésünket hamarosan olvashatják portálunkon.

 

História 2024

 

A História a helyszínen rögzített lemeze borítójára is gondolt. Tóth Betti fotóművész, a Remoment fotó tulajdonosa mindenkit lefényképezett, aki modellt állt a História molinója előtt. A fotókból vágják majd össze a borítóképet. A zenekarokat Fazekas Dávid Fada, a legendás párkányi műsorvezető konferálta fel, aki több mint tíz éve a zenekar barátja.

 

Fazekas Dávid Fada

 

A koncerten egymást követték a nagy História-slágerek, az Ezek az utcák, a Kell egy öreg ház, a Kína, majd Dinnyés József Hajnali ének című slágerének feldolgozása. Műsorra tűzték eddig koncerten nem játszott, Ma este indiánnak festem magam, Sámánok éneke és Valami úgy jó című dalaikat is. Jól vagyok című daluk alatt pedig vadul táncolt az elégedett közönség.

 

História 2024

 

História 2024

 

Szöveg és fotók: Bárány János, ATEMPO.sk