Ez valami új, valami más, valami friss volt - így jubilált a Sajó Banda (FOTÓK)

Ez valami új, valami más, valami friss volt - így jubilált a Sajó Banda (FOTÓK)

Öt éve indult útjára a Sajó Banda története, mely a Borostyán Néptáncműhely mellett alakult zenélni vágyó fiatal táncosokból. De mind a mai napig foglalkoznak a tánccal és a zenével is egyaránt, amit egy rendhagyó jubileumi előadással bizonyítottak.

„Nehéz a 21.században izgalmas népzenei koncertet készíteni úgy, hogy szakmailag megfeleljen, de a kortárs, mai közönség is kapcsolódni tudjon hozzá.” - írta a meghívóban Nemes Szilvia rendező.

 

Sajó Banda

 

Így egy egyedi, stílusteremtő nagykoncerttel, vagy talán találóbb lenne, hogy előadással várták Rozsnyón, az Actores Színházban a közönséget.

Az estnek a középpontjában önmaguk fejlődéstörténete fogalmazódott meg. Elindultak a próbateremből hétköznapi ruhákban, majd felnőttek, saját útra léptek, tapasztaltak és megérkeztek.

 

Sajó Banda

 

„A Sajó Banda repertoárjában az egész Kárpát-medence területéről található népdal, népzene, és nem titkolt célunk, hogy ezt mindig tovább bővítsük a „kifogyhatatlan kincsestárból”. Felvidéki népzenével kezdtünk, a hazai gömöri volt az első, majd ezt követte a bodrogközi, a magyarbődi népzene, később pedig erdélyi és kis-magyarországi tájegységek zenéivel ismerkedtünk meg.” - tudtuk meg korábban Répássy Ivett énekesnőtől.

Népzenében és néptáncban fürdőzve – Görög örömök után a rozsnyói Sajó Bandával (NAGYINTERJÚ)

 

Sajó Banda

 

Répássy Ivett (ének), Kristóf Bálint (hegedű), Badin Szilárd (brácsa), Ibos Bálint (nagybőgő), Kristóf Áron (hegedű, harmonika) és Ulbrik András Márk (cimbalom) zenélt, táncolt, öltözködött, és megint csak zenélt.

A teltházas színházterem pedig szórakozott.

 

Sajó Banda

 

Ez „valami új, valami más, valami friss" volt … ELKEZDŐD5T! a Sajó Banda története!

„A Sajó nem messze tőlünk ered, de jó messzire, még határon túl is elér, és ahogy viszi tovább a vizét, mi is így kívánjuk továbbadni a népzene szeretetét mások számára, „határok” nélkül.” - mondta portálunknak adott interjújában Kristóf Bálint zenekarvezető.

 

Sajó Banda

 

A műsor zenei szerkesztője Kristóf Bálint, rendezője és koreográfusa pedig Nemes Szilvia volt.

A műsor után pedig jött a megérdemelt szórakozás, ahol felvidéki fiatal zenészek, a Kis Sajó Banda, a Húros Banda és a komáromi Bagla Banda tagjai zenéltek és énekeltek, a többiek pedig táncoltak. 

 

Sajó Banda

 

További sok sikert kívánunk mi is a fiatal muzsikusoknak!

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Csáky Mátyás / ATEMPO.sk