Győri Tavaszi Fesztivál 2019-ben is - részletes program

Győri Tavaszi Fesztivál 2019-ben is - részletes program

2019. március 15-e és április 1-e között kerül megrendezésre az idei Győri Tavaszi Fesztivál. Színes kulturális programokkal, köztük színházi előadásokkal, koncertekkel, kiállításokkal, tematikus városnéző sétákkal és könyvbemutatóval várja közönségét. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Program

Március 15. (péntek)

A szabadság apróbetűs hősei - kiállítás a Megyeháza téren

A kiállítás tudósaink sorsát követi végig, akik hősiesen harcoltak az 1848-49-es szabadságharcban. De mi történt velük azután? Hogy alakult életük? Találmányaik sora, életművük felbecsülhetetlen érték számunkra, nevüket beírták a történelemkönyvekbe, ha sokszor az apró betűs részbe is. Hősök voltak így is, úgy is…

Apróbetű kutató: Zugmann Zoltán
Grafikus: Nádler Rita

A kiállítás ingyenesem látogatható március 21-ig, naponta 09.00 - 17.00 óráig.

 

Március 18. (hétfő)

19.00 Áriák és nyitányok - Válogatás G. F. Händel, W. A. Mozart, G. Bizet, J. Strauss műveiből a Zichy- palotában

Közreműködik: a Győri Filharmonikus Zenekar tagjaiból alakult rézfúvós kvintett
Németh Tamás - trombita
Vörös Ádám - trombita
Bolykó István - kürt
Tóth József - harsona
Hauszknecht Csaba – tuba

Belépő: 1000 forint

 

Március 19. (kedd)

19.00 Kettő - Vámos Miklós estje a Zichy- palotában

Két könyv, egy novelláskötet (Töredelmes vallomás) és egy regény (Legközelebb majd sikerül)
fémjelzi Vámos Miklós legutóbbi két évét. Ezekről mesél, továbbá munkáról, halálról, egészségről, szerelemről, szenvedélyekről, azaz mindközönségesen az ÉLET-ről.

A könyvbemutató után a szerző dedikálja köteteit, melyek a Líra Könyvesbolt belvárosi
üzlete jóvoltából a helyszínen is megvásárolhatók.

Belépő: 1500 forint

 

Március 21. (csütörtök)

17.00 Műhely-estek a Zichy-palotában

Első könyvem – Szarvas Melinda, Loschitz Ferenc és Baróthy Zoltán első kötetének bemutatója

Moderátor: Juhász Attila

A belépés díjtalan.

 

Március 23. (szombat)

19.00 Valami csaj(ok) - a Rózsavölgyi Szalon előadása a Generációk Háza Művelődési Központ Színháztermében

Neil Labute 2005-ben írt Valami csajok című komédiáját még abban az évben bemutatták Londonban, 2013-ban pedig film készült belőle. Magyar nyelven játszották Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Temesváron. Magyarországon a Rózsavölgyi Szalonban látható először. Az előadás különlegessége lesz, hogy a komédia négy különböző női karakterét ugyanaz a színésznő, Pokorny Lia játssza.

Egy középkorú férfi nősülni készül, s elhatározza, végigjárja az élete nagy szerelmeit. Valamennyiükkel hasonló szállodai szobában találkozik, más-más városokban (az első az első szerelem, a második az érzéki, a harmadik a különleges, a negyedik az igazi), de nem lel megnyugvást, a nők sokkal többet értek-érnek nála, egy elrontott, gyáva élettel kell szembenéznie a végén…

Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy az előadás szereplői gyógynövényes cigarettát szívnak!

A színdarabot Magyarországon a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség képviseli.

Szereplők: Pokorny Lia, Őze Áron
Rendező: Németh Kristóf

Belépő: 3500 forint

 

Március 24. (vasárnap)

17.00 Felhőcirkusz - tánc és cirkusz élőzenével - a Juhász Kata Társulat bemutatja, az Aulea Alapítvány produkciója (3 éves kortól) a Vaskakas Művészeti Központban

A nyári égbolt felhőit bámuló Katókához képzeletbeli barátok érkeznek. A felhők között vándorló cirkusz maroknyi társulatának akrobatái és zenészei Katókával kiegészülve vágnak új kalandokba.

Juhász Kata koreográfus ezúttal a legkisebbekhez kíván szólni a Weöres Sándor verseinek motívumai és ritmusai által ihletett előadásával.

Weöres Sándor ismert gyerekversei, mint a Déli Felhők, a Vásár, a Ha a világ rigó lenne, a Csiribiri, A tündér, A birka-iskola, a Sehallselát Dömötör, nem hangzanak el az előadásban, hanem ihletik a darab képeit, dramaturgiáját. A Tűzmadarak nagyszerű artistája Zoletnik Sophie, a fiatal színész-artista Valkó Bence és az ifjú tehetséges táncművész, Daragó Dorina tánccal, cirkusszal a zenészekkel együtt mesél nemcsak a gyerekeknek, hanem az egész családnak.

Az előadás különlegessége, hogy a hagyományos színházi térből ki-kilépve nagyszerű, közvetlen élményt nyújt nézőinek.

Az előadás élő zenéjét klarinéton Iszlai Renáta, ütősökön Mózes Zoltán és csellón Kertész Endre játssza.

Alkotók, előadók

Daragó Dorina – tánc
Zoletnik Sophie – tánc, akrobatika
Valkó Bence – tánc, akrobatika,
Kertész Endre – cselló,
Iszlai Renáta – klarinét,
Mózes Zoltán – ütősök

Zenei vezető: Kertész Endre
Dramaturgia: Budaházi Attila
Koreográfia: Juhász Kata

Belépő: 1500 forint

 

Március 25. (hétfő)

19.00 Szabó Magda: Az ajtó – Monodráma a Zichy-palotában

Középpontban az Írónő és Emerenc kapcsolata, titok-világuk összeomlása.

Mi az az érzelem, ami e között a két ember – Emerenc és az Írónő – között kialakul? Mi az a pogány szenvedély, amivel a klasszika-filológiában és a kereszténységben ugyanolyan mélyen hívő Szabó Magda író összeköti őket, őket, akiknek tulajdonképpen semmi közük nincs egymáshoz? Kapcsolatuk nem nevezhető hagyományos kapcsolatoknak, melyekhez az európai irodalom – és a saját kapcsolati rendszerünk – hozzá szoktatott bennünket: nem barátság, nem bajtársiasság, nem kollegialitás, nem szerelem, nem a vérrokonság megtartó ereje. Ez valami más. Valami ősibb. Valami barbárabb. Megszeretik egymást. Váratlanul, okok és előjelek nélkül. Olyan példaértékű ez a kapcsolat, hogy idéznünk kell mit mondott Ruth Naóminak:

,,ahova te mégy, oda megyek, és ahol te megszállsz, ott szállok meg; néped az én népem, és Istened az én Istenem. Ahol te meghalsz, ott halok meg, ott temessenek el engem is. Úgy tegyen velem az Úr akármit, hogy csak a halál választ el engem tőled.” (Ruth1:16-17)

A két ember megismerkedésének történetében az örökké nyitva maradó kérdések vagy éppen a rájuk adott rossz válaszok ott rejlenek az eredeti műben és a bemutatásra kerülő monodrámában is.

Havas Judit az ELTE Bölcsészettudományi karán végzett magyar-könyvtár szakon. Ugyanott szerzett irodalomtörténeti PhD fokozatot (témavezetője Dr. Kenyeres Zoltán). Beszéd- és előadóművészetre Latinovits Zoltán, Wacha Imre, Montágh Imre, Török Tamás, Cserés Miklós dr., Surányi Ibolya és Jancsó Adrienne, valamint Ardó Mária operaénekes – énektanár tanították.

Előadja: Havas Judit előadóművész
Színpadra alkalmazta: Bíró Zsófia
Rendezte: Radó Gyula

Belépő: 1000 forint

 

Március 27. (szerda)

19.00 Bernstein 100 - Szőke Nikoletta és Gájer Bálint estje Vaskakas Művészeti Központban

Leonard Bernstein a XX. század egyik legjelentősebb, mai napig nagy hatású zeneszerzője. Karmester, zongoraművész, a West Side Story, Peter Pan, Candide és még számos világszerte ismert és rajongott musical szerzője, valamint a New York filharmonikusok vezetője volt. A musicalek mellett maradandót alkotott a balett, az opera, a kamarazene és a filmzene műfajaiban is. A 2018-as év születésének 100. évfordulója, melyről a világ számos pontján megemlékeztek. Ennek apropójából készül a magyar jazz- és könnyűzene két népszerű előadója, Szőke Nikoletta és Gájer Bálint egy különleges műsorral, melyben a szerző legismertebb dalai jazzes köntösben szólalnak meg élvonalbeli hazai zenészek kíséretével.

A koncerten elhangzanak Bernstein legismertebb melódiái: a Maria, a Somewhere, a Some Other Time (West Side Story) vagy az I Am Easily Assimilated (Candide) duettek és szólószámok formájában. A dalok között a mesterrel is találkozhat a nagyérdemű, ritkaságnak számító videó bejátszásoknak köszönhetően.

Nikoletta művészetére akkor figyelt fel az ország, amikor 2005-ben megnyerte a Montreux Jazzfesztivál keretében rendezett nemzetközi jazzénekversenyt, sőt ő lett a közönségdíjas is. 2012-ben Junior Prima Díjjal tüntették ki. Itthon és külföldön állandó teltházas fellépője a jazzkluboknak, fesztiváloknak, már 7 nagylemeze jelent meg a világ számos országában.

Bálint, a mai magyar "Swing'n Pop" zenei stílus meghonosítója és vezéralakja egy tehetségkutatóban vált országosan ismertté. Fonogram-díjas előadó, eddig három nagylemeze jelent meg itthon, közel 10 éve járja az országot saját formációival.

Közreműködik

Farkas Zsolt – zongora
Barcza-Horváth József – nagybőgő
Gyárfás Attila – dob
Puskás Csaba – trombita
Lakatos Soso Sándor – szaxofon
Korb Attila - harsona

Belépő: földszint 3500 forint, erkély 3200 forint

 

Március 28. (csütörtök)

17.00 Kokopelli Jazz Matiné - Jazz Koncertek Gyerekeknek a Generációk Háza Művelődési Központ Színháztermében

Interaktív gyerekkoncertek, gyerekvilág központú jazz szerzemények, közös zenélés és éneklés a gyerekekkel, hangszerbemutató, improvizáció és hangszersimogató.

Interaktív, játékos előadás, elsősorban a 3-10 éves óvodás, kisiskolás gyermekeknek. A koncerten gyerekvilág központú szerzemények szerepelnek, a gyerekekkel közös éneklés, zenélés és improvizáció, mindez a jazz hangzásvilágából merítve. Igényes és tartalmas kikapcsolódás, mind mondanivalójában, pedagógiailag és zeneileg egyaránt.

A gyerekek a koncert alatt folyamatos interakciókkal, mozgásos feladatokkal, ritmusjátékokkal, szerepjátékokkal és különféle kreatív feladatokkal vesznek részt az aktív folyamatban. Az előadás része néhány rövid hangszerbemutató is, a koncert után pedig „hangszersimogatóra” várjuk az érdeklődő gyerekeket.

A zenekar tagjai

Vörös Niki - ének
Strausz Eszter - fuvola, szoprán szaxofon
Sélley Szabolcs - alt szaxofon
Varga Nóra- harsona
Vörös László - zongora
Bögöthy Ádám Viktor - bőgő
Cseh Balázs – dobok

Belépő: 1500 forint

 

Március 29. (péntek)

17.00 Körforgás – Dr. Félhelyes Erzsébet kamarakiállítás a Képkeretező Művészgalériában

Köszöntőt mond: Csurák Erzsébet

“A mese a mindenség kulcsa. A lélek ajtaján kopogtat." - írta Jung.

Mesére mindenkinek szüksége van. Gyermekkorban elvitathatatlan a mesék jelentősége, hisz gazdagítják a gyermekek szókincsét, fantáziáját, segítik a személyiség fejlődését.

Mesékre felnőttként is vágyunk, hisz jólesik néha egy kis varázslat, időutazás, kiszakadni a kézzel fogható, tapintható valóság keretei közül. Győrben él és alkot Félhelyes Erzsébet, aki alkotásaival egy igazi mesevilágba kalauzol el bennünket. Évek óta csodálom gyönyörű képeit, melyek szépségükkel, bájukkal jó érzéssel töltik meg, beragyogják a lelket, s fényt hoznak a mindennapokba.

Erzsébet így vall magáról:
“...mint mindenki más, gyermekkoromtól rajzolok. A késztetés az önkifejezésre, az önkifejezés ezen formájára természetesen adta magát: számomra nem lehet más, csupán a színes ceruza. Ez az eszköz lehetőséget ad a meséim végső finomítására, a színek számtalan árnyalására, az álmaim szárnyalására. Tárgya a természet, a fák, a madarak, a picinyke élőlények világa. Ők mesélnek nekem, és én ezeket a meséket adom tovább.”

Képeinél érdemes kicsit tovább időzni, belefeledkezni a részletekbe, kincset keresni, titkokat kutatni. Egy gyermek szemével… hisz a mese Te Magad vagy, ott belül, abban a világban, amibe csak Te látsz bele.

A kiállítás ingyenesem látogatható április 3-ig, hétköznap 09.00 - 12.00 és 13.30 - 16.30-ig.

 

19.00 Firenzei álom - a Preludio Trio Band koncertje a SZE Egyetemi Hangversenytermében

Extravagáns olasz dallamok Nápolytól Firenzéig, koncertmozaik a belcantotól a nápolyi dalok és olasz filmzenék hangulatos világáig…

Az olasz zeneirodalom remekeiből művészi igényességgel összeállított „crossover”- mozaik népszerű belcanto áriákat, varázslatos dél-olasz hangulatot árasztó, autentikus nápolyi- és más, ikonikus olasz dalkülönlegességeket kínál közönségének…

A műfajmozaik felcsendülő darabjait egyedülálló kompozícióvá a zeneművészek sziporkázó fantáziajátéka és legendás Oscar-, Golden Globe- és Grammy díjas olasz filmzenék olykor megindító, máskor izgalmasan virtuóz előadása fűzi.

Giorgio Casciarri, a már fiatalon komoly karriert elért, nemzetközi pódiumokon - köztük a Milánói La Scala és a New York- i Metropolitan színpadán - operaszerepeiben sikert és elismerést kivívott nagyszerű tenor, bravúros interpretációjával felejthetetlen élményt nyújt a koncert során.

A több kontinensen és Európa – szerte, így a magyar közönség előtt is ismert és rendkívül kedvelt, művész-világban elismert Denis Biancucci zongoraművész és Gentjan Llukaci hegedűművész ezúttal is az együttzenélés örömét sugárzó, csillogó játékával bűvöli el a közönséget, és fantáziadús műfaji feldolgozásaival közreműködik a Trió-produkció nagyszerű tenor-énekesének magával ragadó művészi alakításában.

Tagok

Giorgio Casciarri - operaénekes, tenor
M° Denis Biancucci - zongoraművész, zenei vezető
Gentjan Llukaci - hegedűművész

Belépő: 1500 forint

Március 31. (vasárnap)

10.00 - 16.00 A hímes tojás napja - hímes tojás kiállítás és vásár a Generációk Háza Művelődési Központban

A Tavaszi Fesztivál keretében újra megrendezzük a Hímestojás kiállítást és vásárt.

Az ország különböző vidékeiről érkeznek a Népművészet Ifjú Mesterei, Népi Iparművészek, és bemutatják nekünk tájegységük jellegzetes motívumaival díszített tojásait. Megcsodálhatjuk a sárközi, gyimesi és moldvai csángó motívumokkal megírt tojásokat, de lesz itt patkolt, áttört, levélrátétes és különféle növényi színezőanyaggal festett tojás is! A látogatók hasznos ötleteket kaphatnak a tojásfestéshez, a vállalkozó kedvűek ki is próbálhatják a különféle technikákat.

A játszóházban elkészülhetnek a húsvéti ünnep díszei, az érdeklődők Bakó Ildikó tojásfestő népi iparművész segítségével festhetnek tojásokat.

Program

10.00 - 16.00 Hímestojás kiállítás és vásár
Kirakodóvásár kézművesek portékáiból az udvaron (szalma, levendula, kékfestő, mézeskalács, textília, kerámia)

10.00 - 16.00 Húsvéti játszóházak (tojásfestés, mézeskalácssütés, húsvéti dekorációk készítése)

Kiállítók

Kóczánné Ács Szilvia Győr
Huszákné Czencz Marietta Báta
Csizy Istvánné Balatongyörök
Pállné Gyulai Orsolya Budapest
Bakó Ildikó Takácsi
Csordás Csabáné Szombathely
Pillerné Marton Emőke Budapest
Kiss Kálmán Kaposvár
Lőrincz Edit Győr
Kovács Zoltánné Keszthely
Kerling Alajos Komáros
Eszenyi Magdolna Révkomárom
Gajdos Zsuzsa Szombathely

A belépés díjtalan.

 

Április 1. (hétfő)

19.00 Így szerettek ők – Irodalmi koncert-színház a Vaskakas Művészeti Központban

Nyáry Krisztián Így szerettek ők címmel megjelent irodalmi szerelmes könyvei az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerének számítanak, amit a szakmai elismerések mellett az olvasóközönség nem szűnő érdeklődése és szeretete is bizonyít. Mindkét kötet negyven magyar író, illetve művész híres szerelmi történeteinek kevésbé ismert vagy elfeledett részleteire irányítja a figyelmet. A képes etűdök az érzelmeket és eseményeket feldolgozó művek mellett eredeti dokumentumok – levelek, naplórészletek, fényképek – segítségével hozzák közelebb a szereplőket az olvasóhoz.

A produkció jelentős magyar írók különleges párkapcsolati történeteit álmodja színpadra szcenírozott formában: kiváló színművészek tolmácsolásában, megzenésített versek élő zenei kíséretével, vetítéssel. A zenés irodalmi időutazás során, melynek házigazdája maga a szerző, Nyáry Krisztián, olyan írók magánéletébe nyerhetünk bepillantást, mint Babits Mihály, Szabó Lőrinc, Ady Endre, Heltai Jenő, József Attila vagy Weöres Sándor. A szépirodalmi szövegek, személyes dokumentumok és a Kaláka népszerű zenéi által megelevenedő történetek az érzelmek titokzatos világába kalauzolnak bennünket.

Előadók: Gryllus Dorka, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Simon Kornél
Közreműködik: Nyáry Krisztián és a Kaláka
Az együttes tagjai: Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs, Becze Gábor

Dramaturg: Hevesi Judit
Díszlettervező: Szolga István
Jelmeztervező: Dőry Virág
Asszisztens-ügyelő: Tóth-Gábor Anna
Rendező: Kőváry Katalin
Producer: Bán Teodóra
A Szabad Tér Színház produkciója.

Belépő: földszint 3500 forint, erkély 3200 forint

ATEMPO.sk