E viva la vita! - A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának online koncertje a Müpából

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának online koncertje a Müpából

2020. november 14-én, szombaton 19.30-tól a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara ad hangversenyt Carlo Montanaro vezényletével E viva la vita! címmel a budapesti Müpában.

A koncertet online is közvetítik, így bárhonnan részesei lehetünk az élménynek.

ITT NÉZZÉTEK ONLINE

 

Műsor

Schubert: V. (B-dúr) szimfónia, D. 485
Weber: A bűvös vadász - nyitány
Mendelssohn: IV. (A-dúr, „Olasz”) szimfónia, op. 90

 

Az V. szimfónia kivételes helyet foglal el Schubert ifjúkori szimfonikus művei között. Rövidsége, koncentráltsága a klasszikus arányok iránti érzék beszédes példája. Az 1816-ban bemutatott szimfónia azon kevés számú Schubert-darab közé tartozik, melyet még a szerző hallhatott, de a legtöbb kompozícióhoz hasonlóan első nyilvános előadására csak jóval Schubert halála után került sor.

Carl Maria von Weber 1821-ben bemutatott operája, A bűvös vadász váratlanul nagy siker volt, s nem csak német nyelvterületen: valósággal végigsöpört Európán. Az uralkodó olasz és francia operastílussal szemben Weber itt teljesen új nyelven szólalt meg, a mű pedig nem véletlenül vált a német nemzeti öntudat jelképévé.

Mendelssohn itáliai utazásai alkalmával megfordult Velencében, Firenzében, Rómában találkozott Berliozzal, Nápolyban Donizettivel, Milánóban pedig Glinkával, s nem sokkal később egy szimfóniában örökítette meg élményeit - innen ered a mű elnevezése.

ATEMPO.sk