Szabadi Vilmos és a MÁV Szimfonikusok online koncertje (VIDEÓ)

Szabadi Vilmos és a MÁV Szimfonikusok online koncertje (VIDEÓ)

2021. február 25-én, csütörtökön 19.00 órától a MÁV Szimfonikus Zenekar, Káli Gábor vezényletével ad online hangversenyt. Vendégük Szabadi Vilmos hegedűművész.

 

Műsorunk „tavasz-igéző”, szívet melengető program. Wagner Siegfried-idilljét feleségének írta, fia születése alkalmából. Az apai öröm és a napsütéses kert hangulata sugárzik a műből.
Mozart 19 éves korában komponálta hegedűversenyét. Maga is jól hegedült, ennek is köszönhető, hogy valamennyi hegedűversenyének karaktere csupa derű.

Schubert még ennél is fiatalabban, 17 éves korában írta III. szimfóniáját. „Elbűvölő — írta egy angol zenetudós — gyermeki, ártatlan. Csak hódolatunk illeti azt az ifjú zeneszerzőt, aki ennyire maradéktalanul lemond mindenfajta látszat-kidolgozásról s azt írja, amit a szíve diktál.”

Mozart hegedűversenyét Szabadi Vilmos előadásában hallhatják, akinek nemzetközi karrierje akkor ívelt fel, amikor 1988-ban Londonban, a Royal Festival Hall Bartók emlékhangversenyén Solti György vezényletével játszotta Bartók II. hegedűversenyét. Pályája során közel 60 hanglemeze jelent meg, és kitűnő játékával meghódította a világ neves koncerttermeinek közönségét.

A koncert karmestere Káli Gábor, aki a Nürnbergi Operaházban kezdte pályáját. 2018-ban első díjat nyert a Hong Kongi Nemzetközi Karmesterversenyen, majd megnyerte a Nestlé és a Salzburgi Fesztivál karmesterversenyét, amelynek eredményeképp 2019-ben a Bécsi Rádiózenekar élén debütált a Salzburgi Ünnepi Játékokon - óriási sikerrel. Az utóbbi pár évben számos rangos hangversenyteremben vendégszerepelt Tajvantól Párizson át Finnországig. A MÁV Szimfonikus Zenekar nagy várakozással tekint bemutatkozó hangversenye elé.

 

Műsor:

Wagner: Siegfried-idill
Mozart: D-dúr hegedűverseny K.218
Schubert: III. D-dúr szimfónia

 

 

ATEMPO.sk