Hommage a Cziffra - online beszélgetés és koncert (VIDEÓ)

2021. március 12-én, pénteken 19.00 órától folytatódik a Cziffra György Fesztivál, melynek keretében Balázs János (zongora), Szabó Marcell (zongora) és Mácsai János (zenetörténész) közös estjére kerül sor. lesz beszélgetés és zene is.

 

A Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, Balázs János beszélget Mácsai János zenetörténésszel és Szabó Marcell zongoraművésszel.

 

Cziffra György életében meghatározó helyszín volt Budafok, regényes életútjának egyik legnehezebb szakaszában lakott a 22. kerületi Bálvány utcában, amelyről a helyi lakosság számos emléket és relikviát őriz. Budafok-Tétény Önkormányzata évek óta ápolja a művész munkásságát, Balázs János zongoraművésszel, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetőjével elsők között rendeztek emlékkoncerteket, valamint a kezdetektől bekapcsolódtak a Fesztivál programjaiba is.

Az esten Liszt, Csajkovszkij és Rachmaninov művei mellett szó lesz Cziffra György budafoki kötődéséről, valamint életének azon periódusáról is, amit a kerületben töltött. A disszidálás előtti időszakáról megannyi legenda, városi szóbeszéd született, amelyet a zongoraművész és a zenetörténész górcső alá vesznek, ezáltal is hozzájárulva a letisztított Cziffra-kép kialakításához. Emellett természetesen az est témája lesz a Liszti zongoraiskola 20. századi képviselete, melynek a kritikusok szerint egyik leghitelesebb képviselője volt Cziffra György és az az egyedi hangvételű zenei munkásság, amit tanítványain keresztül hagyott örökül.

„Cziffra György neve mindazok számára, akik kicsit is otthonosak a klasszikus világában, a zongorázni tudás szinonimája lett. Ahogyan korábban Liszt Ferenc neve is. Gyakran emlegették Cziffrát Liszt méltó, sőt egyetlen igazi zongorista örököseként. Tehetsége egyéni adottság volt, de kivételes tudását több évszázados kollektív zenei múltra építhette, amelynek meghódításához végig kellett járnia a művészi egyedfejlődés útját.” – Mácsai János zenetörténész

 

Műsor:

Liszt: 104-es Petrarca szonett

Csajkovszkij: Dumka

Rachmaninov: válogatás az op. 23 és op. 32 prelűdökből

 

 

ATEMPO.sk