Négy koncerttel zárul a Budapest Quartet Weekend fesztivál

Négy koncerttel zárul a Budapest Quartet Weekend fesztivál

2021. április 18-án, vasárnap folytatódik az idei online Budapest Quartet Weekend (BQW), mely ezúttal Antonin Dvorák cseh zeneszerző műveire épül.

A koncertek műsorvezetői Becze Szilvia és Bolla Milán, a Magyar Rádió munkatársai. A programokat ingyenesen, online közvetítik az Anima Musicae Kamarazenekar honlapján, valamint a zenekar és a BQW - Budapest Quartet Weekend Facebook-oldalán.

ITT NÉZD ONLINE

A BQW fesztivál a kamarazenei műfajok csúcsát, a vonósnégyest állítja a középpontba. Évente egy-egy választott zeneszerző összes kvartettjét bemutatja, így adva átfogó képet a szerző életútjáról és zeneszerzői munkásságáról vonósnégyesei tükrében.

 

Program

ÁPRILIS 18., VASÁRNAP

14.00 Quartetto Speranza

B-dúr vonósnégyes (no. 2)

A QUARTETTO SPERANZA 2018-ban alakult formáció, ám tagjainak együtt muzsikálása már a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatott tanulmányaik alatt elkezdődött. Primáriusuk, G. Horváth László, a Junior Prima díjas Anima Musicae Kamarazenekar művészeti vezetője, számos verseny díjazottja, aki hivatásának a kamarazenélést tartja. A 2018-ban kezdődő BQW életre hívója. Kvartett primáriusként A kvartett belső szólamai, Szabó Tamás hegedűművész és Fajd Gergő brácsaművész az Attitude Quartet tagjaiként 2014-2018 között több kamarazenei verseny díjazottjai (2015 ISA Competition (Ausztria) – különdíj, 2016 Weiner Leó Országos Kamaraverseny vonósnégyes kategóriában I. helyezés). Szabó Tamás az Anima Musicae Kamarazenekar alapító tagja, Fajd Gergő a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának brácsása. Az együttes csellistája, Háry Péter a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és a Szent István Filharmóniának szólócsellistája, valamint a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola gordonkatanára.

A Quartetto Speranza fontosnak tartja a folyamatos műhelymunkát, ennek gyümölcseként az együttes eddig fellépett a Zeneakadémián, a Nádor Teremben, az Óbudai Társaskörben, a Kiscelli Múzeumban, a pécsi Zsolnay Központban, valamint előadóként több kortárs eseményen. A BQW rezidens együttese.

 

15.30 Szervánszky Quartet

a-moll vonósnégyes (no. 7)
C-dúr vonósnégyes (no. 11)

A SZERVÁNSZKY QUARTET 2009-ben alakult Budapesten. Tanulmányaikat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kezdték el, ahol olyan neves művészektől tanultak, mint Rolla János, Devich Sándor és Botvay Károly. Pályafutásuk során lehetőségük volt részt venni az I.M.S. Prussia Cove mesterkurzuson Keller Andrásnál, továbbá a Fondazione Accademia Chigiana kurzuson Günter Pichler-nél, valamint a Nemzetközi Bartók Szemináriumon Pauk György hegedűművésszel dolgoztak együtt. A vonósnégyes 2010-ben Csehországban harmadik díjat nyert a Nemzetközi Leoš Janáček Quartet Versenyen és első díjat a Budapesten rendezet Weiner Leó Kamarazenei Versenyen. 2012-ben különdíjban részesültek a Végh Sánor Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen. Az együttes eddig meghívást kapott Franciaországba, Angliába és Törökországba, valamint itthon is rendszeresen koncertezik a hazai közönség előtt. A vonósnégyest 2015-ben hallhatták a Quartettissimo fesztiválon és 2014-ben Budapesten a Barokk Fesztiválon, többek között. 2012-ben debütált névadója Szervánszky Endre zeneszerző születésének 100. évfordulója alkalmából tartott koncertjével.

 

17.30 Kodály Quartet

Esz-dúr vonósnégyes (no. 10)
Válogatás a Ciprusokból - Echo of songs B. 152

A vonósnégyes 1966-ban alakult a Liszt Ferenc Zeneakadémia növendékeiből, KODÁLY Zoltán nevét 1972-ben vette fel. A magyar vonósnégyes-kultúra képviselői a hazai és külföldi pódiumokon. Az elmúlt évtizedekben sikerrel turnéztak majdnem minden európai országban, Amerikában, Japánban, Kínában, Indiában, Ausztráliában, Új-Zélandon. Hanglemezre vették többek között az összes Haydn, Beethoven és Schubert kvartettet. Az együttes életében kiemelten fontos Kodály Zoltán életművének bemutatása, valamint más magyar szerzők műveinek előadása. A vonósnégyes jelenlegi tagjai: Falvay Attila hegedű, Bangó Ferenc hegedű, Tuska Zoltán brácsa, Éder György gordonka

 

19.30 Accord Quartet

a-moll vonósnégyes (no. 6)
Asz-dúr vonósnégyes (no. 14)

Az ACCORD QUARTET 2001-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem négy hallgatójából. 15 éves fennállásuk alatt a zenei élet meghatározó egyéniségeivé váltak, több száz hangversenyt adtak, illetve számos ősbemutató is fűződik nevükhöz. Magyarországi koncertjeik mellett Európa szinte minden országában felléptek, például olyan neves koncerttermekben, mint a Brüsszeli Szépművészeti Múzeum (BOZAR), a Madridi Szépművészeti Múzeum, vagy a szentpétervári Ermitázs.

Neves zeneszerzők komponáltak nekik vonósnégyest: Fekete Gyula, Vajda János, Selmeczi György, Zombola Péter, Kákonyi Árpád. Továbbá Petrovics Emil, Kurt Schwertzig és John Corigliano vonósnégyeseit a szerzőkkel tanulták és játszották.

2005 júniusa óta a Magyar Állam két hegedűvel és egy csellóval támogatja az együttest, 2008 februárjától Guminár Tamás által készített Gasparo da Saló brácsa-kópia erősíti az együttes összhangzását.

Fontosabb díjaik: Junior Prima díj 2010, Brahms-verseny 1. díj, Ausztia, Pörtschach 2009, Weiner Leó Kamaraverseny 1. díj 2003, Bécs-Budapest-Prága Nemzetközi Nyári Akadémia: Thomastik-Infeld Díj 2003, Kodály Díj 2004, Bartók Díj 2005, Artisjus Díj 2008, Végh Sándor vonósnégyes-verseny 2012, Budapest, Különdíj

 

ATEMPO.sk