A természet és az erdő zenéje - a Liszt-kukacok Akadémiája online

A természet és az erdő zenéje - a Liszt-kukacok Akadémiája online

2021. április 25-én, vasárnap 11.00 és 13.00 között a Zeneakadémia egy varázslatos online utazásra hívja a 10-15 éves fiatalokat a zene szárnyán.

 

Hogy miként keletkezett a zene, azt nem tudjuk, de sokan gondolják úgy, hogy valamikor az ősi időkben az ember felfedezte a természet hangjainak szépségét, és megpróbálta a maga eszközeivel utánozni azt. Akárhogy is történt, a „klasszikusnak” is nevezett művészi zenében mindig fontos szerepet játszott a természet, illetve az a kérdés, hogy miként idézhető meg a körülöttünk lévő világ a zene segítségével.

A Zeneakadémia ifjúsági programsorozata, a Liszt-kukacok Akadémiája most a zene és a természet viszonyát vizsgálja. A madarak és rovarok után leszállunk a földre, bemegyünk az erdőbe, de nem a fák suhogását és a szarvasbika bőgését fogjuk vizsgálni, hanem a különféle vad- és vadászzenéket. Kiemelt szerepet kap majd a kürt, a vadászat hangszere, amit hosszú ideig nem is használtak a művészi zenében, hanem valóban állatkergetési segédeszközként funkcionált kint, a terepen.

Az koncert főszereplői a Zeneakadémia zongoratanára, számos ifjúsági koncert jól ismert alakja, Eckhardt Gábor és zenésztársai lesznek.

 

Program

Csajkovszkij: Az évszakok, op. 37a – Szeptember
Paganini: 9. (E-dúr) caprice („Vadászat”)
ifj. Johann Strauss: Cigánybáró – Zsupán áriája
Schumann: Erdei jelenetek, op. 82 – Vadász a lesen
Papp Lajos: Állatképek – Kenguruk, Az oroszlán álma, Vágtató zebrák
Vinter: A vadász holdja
Bartók: Kilenc kis zongoradarab, BB 90 – Marcia delle bestie (Vadállatok indulója)
Mancini: Rózsaszín párduc
Pécsi József: Esti mese
Copland: A macska és az egér

 

Közreműködők

Eckhardt Gábor, Pál Anikó (zongora), Gál-Tamási Anna (hegedű), Zajkás Boldizsár (basszbariton), Kasza Mónika (kürt), Fehér Szonja (fagott)
Mesélő: Mona Dániel

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk