A Kretens online koncertje (VIDEÓ)

A Kretens online koncertje (VIDEÓ)

2021. május 15-én, szombaton 18.00 órakor a Csili Művelődési Központ szervezésében online élő koncertet ad a Kretens punk rock banda.

 

A Kretenst 1981-ben alakította négy tizenéves srác és hamar „kultzenekarrá” váltak a punk színtéren. Persze hamar felfigyelt az ébredező szubkultúrára az állambiztonság is. A rendszerváltás hajnalán jelent meg „Ez még itt nem Amerika”, majd második, cím nélküli kazettájuk.

Később feloszlottak, majd 2006-ban a zenekar 25 éves fennállása alkalmából újra összeállt, és a WigWam-ban tartottak egy sikeres koncertet. Ennek alkalmából kiadták első CD-jüket.

Később Hrutka Róbert, és Giret Gábor szakmai elfoglaltságaik miatt úgy döntöttek, hogy nem kívánnak tovább részt venni a zenekar működésében.
2008-ban a zenekar a két eredeti tag mellett (Hemü és Max) két új gitárossal, Doba Danival (M.Á.K., Soffi) és Tostaky Mészáros Péterrel (Lopunk) újra próbálni kezdett és ettől kezdve ismét nincs megállás.

2014-ben jelent meg “Térdejjbe!!!”, című lemezük, melyen új nóták mellett szerepel egy régi dalokból álló egyveleg is, a gitáros pedig Kovács-Moletz Gábor lett. A Club 202-ben az angol Discharge zenekar vendégeként léptek színpadra.

2017-ben a New Model Army és a VHK vendégeként melegítették be a Barba Negra közönségét, Lipcsében pedig egyedüli magyar zenekarként vettek részt egy nemzetközi alternativ fesztiválon.

2018-ban megtalálták új, fiatal, tehetséges dobosukat Varga Zoltán személyében. Ebben az évben a Hammer Records jóvoltából, a magazin mellékleteként több ezer olvasóhoz jutott el “35 év” című válogatáslemezük. Emellett az anyag egyedi, piros színű vinyl lemezen is kiadásra került korlátozott példányszámban.

A zenekarral találkozhattunk az elmúlt években különböző zenei fesztiválokon (Jégtörő, Fekete Zaj, VHK Fesztivál, Punkkarácsony, Zorall Sörolimpia, Punk Heroes Fesztivál, Rockmaraton, Alterába...), de több vidéki és fővárosi klubban is rendszeresen felbukkannak, úgy mint az A38, Dürer Kert, Rocktogon, Robot, Analóg Music Hall…

 

A zenekar tagjai:

Horváth Attila - ének
Kovács-Moletz Gábor - gitár
Doba Dániel - basszusgitár
Varga Zoltán - dob

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Pandur-Balogh Norbi