Ma lépett krisztusi korba José, a komáromi rapper

Hogy mennyire szereti az édesanyját, a nyáron láttam egy óvoda verőfényben úszó udvarán. Szavalt neki, az éppen nyugdíjba vonuló igazgatónőnek, akit olyan erősen öleltek, pusziltak a gyermekek, mintha sohasem akarnák elengedni.

 

José

 

Katika, azaz Trenčík Katalin, talán nem csak számomra az örök óvópedagógus, aki a könnyei mögül bizonyára áldotta a fiát, amúgy a legnagyobb rajongója. A koncerteken mindig ott van az első sorban, táncol, énekel. Egyszer azt mondta nekem, olyankor valamilyen energia a hatalmába keríti, egészen különös állapotba kerül, és csak a koncert után engedi el a vonzás.

 

José

 

Azt, hogy mennyire szereti és vallja magyarságát egy másik nyári napon láttam egy másik udvaron, egy Trianon-emlékmű mellett. A Lesz még nyár című dalát adta elő egymaga szilaj öntudattal, és tudom, hogy a körben álló magyarok lelke megtelt valami különös erővel. Nem hiába érzek jómagam sem gombócot a torkomban, ha megszólal ez a dal.

 

José

 

José

 

Azt, hogy mennyire szereti a menyasszonyát egy karvai klipforgatáson láttam. Zsuzsika üdítőket hozott a stábnak és a klipben táncoló gyerekeknek. Elég volt az a pillanat egy újabb verőfényes nyárban,, ahogy vőlegényére nézett, úgy éreztem, ilyenkor minden rendbe van a világban. Ráadásul éppen a Zsuzsikának írt dal, a Tudom jól klipjét forgatták Sipos Gézával, a Medusa Pictures rendező-operatőrével, dalai képi világának társalkotójával.

 

José

 

Azt, hogy mennyire szereti a zenekarának a tagjait a hetényi próbateremben ugyanúgy éreztem, mint az idei nyári koncertek során. És ami még fontosabb, azt is látom, hogy Gál Sándor dobos, Kerekes Levente gitáros, Kosztolányi Péter billentyűs és Szabó Andor basszusgitáros a második családja.

 

José

 

Azt pedig, hogy mennyire szereti a zenéjét, a szövegét, a dolgát, amire hivatott, szintén egy nyári nap délutánján láttam, majd az idén karácsonykor megjelenő új klipje forgatásán. Less Károllyal, egyik kedves és nagyvonalú szponzorával néztük, amint egy asztal mögött ül és játszik az asztalon sorakozó tárgyakkal. Mintha nem is közöttünk lenne, nem sütne odakint hétágra a Nap, hanem mindig ebben a félhomályban ült volna, ezek között a régi fényképek, a térkép, a gyertya, a könyvek, a hatalmas pókhálók között.

 

José

 

José

 

Csodálatos érzés volt látni színésszé válni, a színháztól kikölcsönzött jelmezekben ifjabb Ropog Józsefet. Josét, a Karván élő komáromi rappert. Aki ma 33 éves. Hogy hol tart, bárki láthatja internetes oldalán. A José LIVE több kamerával rögzített idei nyári búcsi koncertjének részletei a születésnapján kerülnek fel a netre.

 

José

 

És nem véletlenül volt ebben a szerény cikkben sem mindvégig nyár.

 

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző