Felvidékről indult – 40 éves Telekes Péter színművész

Ma ünnepli 40. születésnapját Telekes Péter Junior Príma-díjas felvidéki színművész, akit olyan filmekben láthatunk, mint a Kincsem, Seveled, Terápia, Magyar Passió, Nagykarácsony, Keresztanyu.

Telekes Péter Gútán született 1982. augusztus 24-én. Gyerekkorát is ott töltötte és itt is érettségizett. 2005-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Marton László és Forgács Péter osztályában.

Harmadéves korától játszott a Vígszínházban. 2008-ig a Vígszínház, 2008-tól 2011-ig a Bárka Színház tagja volt. 2011-ben visszatért a Vígszínház társulatához, majd 2018-2020 között a Pesti Magyar Színház művésze volt. 2020-tól ismét a Vígszínház színpadán láthatjuk.

 

 

Számos filmben láthattuk az utóbbi időben. Ő játssza a Magyar passió egyik főszerepét, amelyben egy ÁVH-s főhadnagyot alakít. Játszott a Nagykarácsony, Seveled, Kincsem, Sohavégetnemérős játékfilmekben, de láthatjuk a Keresztanyu, 200 első randi, Terápia és Jóban Rosszban sorozatokban is.

 

Telekes Péter

 

Szerepelt a Herendi Gábor rendezte, magyar slágerekre épülő, a jézusi történet dramaturgiájának megfelelő, 2021-ben a TV2-n bemutatott Passióban. Péter apostolt játszotta és többek közt az Edda és a Wellhello dalát is elénekelte.

 

 

Három gyermek édesapja, felesége Csuja Fanni, apósa Csuja Imre színművész.

2012-ben Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt kapott és ugyan abban az évben a Junior Prima Díjat is kiérdemelte. 2014-ben Story Ötcsillag-díj – Értékdíj, valamint A kiscsillag is csillag díj elismerésekben részesült, 2019-ben Főnix díjat kapott.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: A Passió