40 éves Tóth Árpád népszerű karnagy, zenetanár

Ma ünnepli 40. születésnapját dr. Tóth Árpád karnagy, egyetemi és középiskolai tanár, a Csíkszerda improvizációs kórus vezetője, a Kórusok Éjszakája megálmodója és főszervezője.

1982. október 26-án született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium hárfa és zeneelmélet szakán tanult, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott ének-zenetanár, karvezetés, szolfézstanár és zeneelmélet-tanár szakokon, ahol 2011-ben doktorált.

 

Tóth Árpád

 

A 2005-ben megrendezett első magyar karvezetőverseny győztese és közönségdíjasa, valamint a 2007-es Budapesti Nemzetközi Karvezetőverseny különdíjasa.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Budapesten, valamint annak kecskeméti Kodály Intézetében karvezetést, zeneelméletet, tanítási módszertant, és kamarazenét, a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában pedig éneket és kultúrtörténetet tanít. A pedagógusi pálya mellett pedig 2000 óta amatőr kórusokat vezényel.

 

 

Magyarországon a Halastó kórus és a Solymári Férfikar karvezetője volt, jelenleg a budapesti Csíkszerda vezetője. Emellett a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában is vezeti az énekkart. Megálmodója és főszervezője a Kórusok Éjszakájának.

OTT VOLTUNK: Megtelt a tér hanggal – jubilált a Kórusok Éjszakája

Nagyot szólt a Kórusok Éjszakája

"A Csíkszerdát manapság már mozgalomként, igazi flow-ként szokás emlegetni – az eredetileg szerdánként próbáló kórusnak immáron öt „alosztálya” van: Csíkhétfő, Csíkkamara (kedd), Csíkszerda, Csíkcsütörtök és a gyerekkar, vagyis a Csíkkids. Az együttes abban hisz, hogy a 21. század elején ideje lenne leszámolni a kórusénekléshez tapadó mintegy százéves megszokásokkal, és érdemes lenne újragondolni a közösen énekelve alkotás minden egyes mozzanatát. A kórus saját, csíkos fellépőruhája pedig elengedhetetlen kellék és védjegy!"

 

Tóth Árpád

 

Magyarországi tevékenységei mellett Erdélyben a Kavalkád együttes, Felvidéken pedig a Csábi Fábián Dalegylet és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának a karnagya volt. A szintén felvidéki Hajnalok Völgye - Kortárs Kórusfesztivál művészeti vezetőjeként is tevékenykedett. A Komáromi Nyáriegyetem, valamint a németországi Deutsche SchülerAkademie állandó meghívott előadója, a Tompa Mihály Országos Verseny állandó zsűritagja volt.

 

 

Rendszeres vendégelőadó európai (németországi, brit, romániai, szlovákiai) és távoli (koreai, kínai, ausztráliai, fülöp-szigeteki) egyetemeken.

A számos általa dirigált ősbemutató mellett maga is komponál, kórusművei mindegyike amatőr együtteseknek készül. 2010-ben jelent meg első szerzői CD-je, melyen a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának tolmácsolásában Koncsol László Csontok című versciklusára íródott a cappella szertartása hallható. A művei között mára már különleges operák is szerepelnek.

 

Tóth Árpád

 

Szakmai érdeklődésének középpontjában a közismereti zenetanítás módszertana, a kortárs kóruszene és énekkari előadóművészet áll.

Portálunk, az ATEMPO.sk születésénél is ott volt és tanácsokkal segítette az indulást.

Munkáját 2009-ben Vass Lajos emlékplakettel ismerték el, 2010-ben Artisjus-díjjal tüntették ki.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Csíkszerda, Zaťko Ervin / ATEMPO.sk