Felvidékről indult - 50 éves Stubendek Katalin színművésznő

Ma ünnepli 50. születésnapját a felvidéki származású Stubendek Katalin színművésznő.

Egy nemrég megjelent BAMA interjúban ezt nyilatkozta a kerek évforduló kapcsán: „Nagyon örülök neki, és várom ezt a napot. Talán szokatlanul hangzik, de tényleg várom. Sajnos előfordul, hogy valaki meg sem éri ezt a kort. Próbálok úgy hozzáállni az élethez, hogy meglássam, milyen szerencsés vagyok. Család vesz körül, élnek a szüleim, megvan mindenünk. Fontos, hogy az ember a kisebb dolgokkal is elégedett legyen, meglássa, hogy mindenben rejlik valami jó. Ha elmarad, amire várunk, az is azért történik, hogy helyette valami még jobb következzen – szerintem ez a felfogás segít, hogy az ember egyensúlyban legyen önmagával.”

Stubendek Katalin Királyhelmecen látta meg a napvilágot 1972. november 23-án. Gyerekkorát Komáromban töltötte, ahol 1991-ben érettségizett. Édesapja Stubendek István, a Concoridia Vegyeskar karnagya.

Már kislány korában eldöntötte, hogy színésznő szeretne lenni, a versek és a szavalás szeretete is megerősítette ezt benne. Diákkorában több alkalommal nyert a Duna Menti Tavasz, ill. a Jókai Napok vers- és prózamondó versenyein.

A pozsonyi színművészeti főiskolán végzett Emília Vášáryová és Martin Huba tanárok keze alatt.

 

 

Ezt követően a Komáromi Jókai Színház színésze lett, ahonnan Győrbe, később Zalaegerszegre került. 2001-től a Pécsi Nemzeti Színház tagja, ahová férje által került, aki ott karmesteri szerződést kapott.

A prózai szerepek mellett rendszeresen látható musicalekben, operettekben, a naivák mellett a komikus oldalát is megmutathatta már.

 

 

1996-ban a Kisvárdai Fesztivál legjobb női alakítás díját hozta el, 1998-ban II. Operett-fesztivál Budapest legjobb női alakítás díját kapta meg. Elnyerte a pécsi színházban a közönségdíjat, a vezetők nívódíját, a társulat Szendrő József-díját (2012), a Színészgép-díjat és a Balikó Tamás Nívódíjat (2022) is.

Volt férje Stauróczky Balázs karmester, aki többek közt a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusát is vezette. Jelenlegi párja Bókai Zoltán karmester. Három lánya van, Vicuska, Anna és Boróka. A legidősebb már anyja nyomdokaiban járva szintén színésznőnek tanul, a legkisebb pedig a Valahol Európában Pötyijeként is bemutatkozott.

A húga férje volt az 5 éve elhunyt Benkő Géza felvidéki színművész.

 

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Pécsi Nemzeti Színház