A Depeche Mode egyetlen tagja, aki nem énekelt - Andy Fletcher emlékére

Andy Fletch a brit new wave banda, a Depeche Mode alapító tagja volt. A világszerte ismert együttes olyan slágereket jegyez mint az Enjoy The Silence, a Personal Jesus, vagy a People Are People.

Andrew Fletcher 1961. július 8-án született Nottinghamban. Az 1970-es évek végén akkori iskolatársával, Vince Clarke-kal megalapította a rövid életű No Romance in China nevű zenekart, melyben basszusgitáron játszott, majd 1980-ban találkozott Martin Gore-ral és Clarke-kal kiegészülve megalapították a Composition of Sound zenekart, amiben már mindannyian szintetizátor mögé álltak. Abban az évben vették be énekesnek Dave Gahnt, az ő javaslatára Depeche Mode-ra nevezték át zenekarukat. Nem sokkal az első lemez, Speak & Spell 1981-es megjelenését követően Clarke kilépett. A zenész-producer Alan Wilder 1982 végén csatlakozott a zenekarhoz, 1995-ös távozásáig négyen dolgoztak. A Depeche Mode fennmaradó tagjai, Gahan, Gore és Fletcher a későbbiekben is aktívak maradtak.

 

Andy Fletcher

 

Mind a stúdióban, mind fellépéseken szintetizátoron játszott, ő volt az egyetlen tagja a zenekarnak, aki nem énekelt.

2020-ban az együttes többi tagjávl bekerültek a Rock and Roll Hall of Fame-be.

Az együttes közösségi oldalain jelentette be, hogy 60 éves korában 2022. május 26-án hunyt el.

"Fletchnek arany szíve volt, mindig számíthattunk rá, ha szükségünk volt segítségre, vidám beszélgetésre, egy jó nevetésre vagy egy hideg sörre" - olvasható volt a bejegyzésben.

 

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Andrew Fletcher Facebook