15 éves hunyt el Raksányi Gellért, a Nemzet Színésze

Raksányi Gellért, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész jellegzetes hangját, ízes beszédét egy ország ismerte és szerette.

Minden lehetséges értelemben a nemzet színésze volt; nemzedékről nemzedékre mindenki magáénak érezte őt, megformált karaktereit, művészetét, szinkronszerepeit.

„Jó lenne átadni a bennünket követő nemzedéknek egy olyan stafétabotot, amely nem szöges, meg lehet fogni, és tovább lehet vele szolgálni a közönséget” – nyilatkozta egyszer. Művészetével, emberségével olyan példát mutatott a következő színészgenerációknak is, amelyből mindenki csak jót tanulhat.

 

 

Dr. Raksányi Árpád Károly orvos és Durkó Margit fiaként született Szigetváron 1925. július 19-én. 1947-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Nemzeti Színház társulatának (1989-től örökös) tagja lett. 2000-től a Magyar Színházban játszott.

A magyar színházművészet egyik legismertebb karakterszínészeként főként epizódszerepeket alakított. Több mint ötven filmben szerepelt, köztük a Rákóczi hadnagya, a Körhinta, az Édes Anna és a Magyarok című alkotásban, továbbá a Rózsa Sándor című tv-sorozatban.

 

 

Évekig a Szomszédok című teleregény egyik állandó szereplője volt. Az egész ország ismerte a becenevét: ő volt a Kutya, illetve a Kutyu. Hároméves volt, amikor egy vadászaton kutyák hívták fel a hajtók figyelmét az eltévedt kis Gellértre, innen származott a ragadványnév.

Életének 83. évében 2008. május 20-án hunyt el Budapesten hosszan tartó, gyógyíthatatlan betegséget követően.

Művészetét a legrangosabb kitüntetésekkel ismerték el. 1966-ban Jászai Mari-díjjal jutalmazták, 1978-ban érdemes művész, 1989-ben kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1992-ben, a Nemzet Színésze kitüntető címet – az első tíz művész között – 2000-ben kapta meg.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: papageno.hu