Szállj fel magasra! - Révész Sándor születésnapjára

Révész Sándor

Révész Sándor EMeRTon-díjas énekes, a Generál és a Piramis együttesek frontembere 1953. június 24-én született Budapesten.

Zenei pályafutása tizenhat évesen kezdődött, amikor az Echo együttes tagja lett. Máig ismert becenevét is akkor kapta. Az 1970-es évek elején tagja volt a Hearts, a Mogyorósi Trió, a Tűzkerék együtteseknek.

1971-től játszott a Generálban, majd 1975-től 1981-ig a Piramis frontembere volt. Többször is elnyerte az Év Énekese díjat a közönségszavazatok alapján. Ezek voltak a legsikeresebb évei. Az együttes dalait nagy részét ma is kívülről fújja és rendületlenül imádja több generáció.

 

 

A Piramisból 1981-ben vált ki, majd külföldön keresett munkát. 1984-ben tért haza, egy évvel később Demjén Ferenc, Presser Gábor és mások közreműködésével elkészítette első szólóalbumát. 1986-ban Karácsony János társaságában országos turnéra indult. Később visszavonult a zenei élettől és Ásotthalmon telepedett le.

1992 márciusában lépett fel újra Demjén Ferenc vendégeként a Budapest Sportcsarnokban. Hamarosan bejelentették, hogy a Piramis egy koncert erejéig újra összeáll, ám a közönségigényt látva ebből öt telt házas BS-koncert lett.

 

 

1993-ban új szólóalbumot készített, ezen régi zenésztársai is szerepet kaptak, játszik a lemezen Závodi János és Gallai Péter is. Ez a lemez újabb szellemiségű, Révésznek érett művészetét mutatja, anyagával egyetlen koncertet adott a BS-ben.

1999-ig szünet következett, majd a Slágerfesztiválon a Generállal újra fellépett. 2003-ban jelent meg Változtam című lemeze, melyen hat új és hat régi dala szerepel. 2009 májusában országos turnéra indult új zenekarával. A fiatal, tehetséges zenésztársakkal (Nagy Gergely, Horváth Ákos, Cseh Balázs, Szakáll Béla) nagy sikerű akusztikus koncerteket adott. A turné zárókoncertje 2010 januárjában a MÜPÁ-ban volt.

 

 

2013-tól újra a színpadon látható. Zajzon Gábor lantművésszel játszik intim hangulatú fellépésein.

Néhány éve Závodi Jánossal létrehozták a Révész & Závodi Piramis évek című projektet, mellyel sorra megtöltik a koncerttermeket.

MOTTÓJA: "Nekem a zene mindig az öröm egyik legfelsőbb fokának forrása. Ünnep számomra, amikor művelem."

EZ, ATEMPO.sk