70 éves Bódy Magdi énekesnő, aki Tina Turnerrel is fellépett

Ma ünnepli 70. születésnapját Bódy Magdi, a világszerte ismert, sikeres előadóművész, énekes.

Budapesten látta meg a napvilágot 1953. július 15-én. Az MRT Gyermekkórusában kezdte pályafutását, akikkel a világ több országában felléptek. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte 1972-76 között, ahol Vukán György tanítványa volt.

Bódy Magdi karrierje a hetvenes években indult. Először a Korong együttes énekese volt, később a Generál-Mikrolied alapító tagja lett, majd megalapította saját együttesét, a Bódy Magdi Bandet. De játszott a KFT és Corvina együttessel is és szerepelt a Szikrázó lányok című filmben is.

Olyan híres slágereket dobtak a piacra, mint a Nem tilthatom meg, a Hová mész? vagy az Azt mondta az anyukám.

 

 

1981-től kezdve tizenöt évet élt Kanadában és az Egyesült Államokban, tanított az Ottawai Konzervatóriumban, majd a kilencvenes években saját énekstúdiót vezetett Torontóban és New Yorkban. Ebben az időszakban megfordult Toronto, Los Angeles, New York, Tokió, Moszkva és Bécs híres koncerttermeiben. Az itthon és külföldön is jelentős karriert befutott énekesnő Carnegie Hall-beli sikere után öt kontinens plakátjain hirdették „a legnagyobb hangot a legkisebb testben”, angol eredetiben: „Biggest voice in the smallest BODY”.

Olyan nemzetközi hírű előadókkal lépett fel, mint a Buddy Rich Orchestra, Donovan, Nina Hagen, Tina Turner, Dizzy Gillespie, Michael Bolton, Cyndi Lauper, Chieli Minucci, Manfred Krug, Gerald Veasley, Lionel Cordew, a Special EFX.

 

 

1978-ban jelent meg első lemeze, melyet további tizenegy hanghordozó követett. A mai napig a világ számos országában turnézik. A 2002-ben megjelent I love New York albumon található a New York, New York című sláger feldolgozása, amely kapcsán világhírű művészek nyilatkozták, hogy így még senkitől sem hallották.

Hosszú időn át viselhette az év énekesnője címet. Számos fesztivál díjazottja (pl. a pozsonyi Lyra Fesztivál közönségdíjasa), három és fél oktávos hangterjedelme, előadásmódja, mozgáskultúrája egyedülálló.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: bodymagdi.hu, Urbán Tamás / Fortepan