Mészáros Márta, az első jelentős magyar női rendező

Ma ünnepli születésnapját Mészáros Márta Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező és forgatókönyvíró, aki nemrég az Európai Filmakadémia életműdíját is átvehette.

Mészáros Márta, a Magyar Mozgókép Mestere 1931. szeptember 19-én született Budapesten. 1935-1946 között a Szovjetunióban élt. Szobrászművész apja, Mészáros László a sztálini tisztogatások áldozata lett. Gyerekkorának ezt a fejezetét később a Napló-sorozatában dolgozta fel.

 

 

Ő az első jelentős magyar női rendező, filmjei többségében is női sorsokat mutatott be. 1975-ben az Örökbefogadásért elnyerte az Arany Medvét a Berlinalén, a keleti blokk művészei közül az elsőként, és egyben az első női rendezőként. A Kilenc hónap és a Napló gyermekeimnek című filmjeit Cannes-ban díjazták, utóbbi nagydíjas lett, a Napló szerelmeimnekért pedig megkapta az Ezüst Medvét. Első nagyjátékfilmje az 1968-as Eltávozott nap, melyben Kovács Kati játszotta a főszerepet.

 

 

Jancsó Miklós Kossuth-díjas filmrendező felesége volt, lánya Mészáros László szobrászművész. Hét nyelven beszél: magyarul, olaszul, németül, oroszul, franciául, angolul, lengyelül.

Számos elismerésben részesült Magyarországon és a nemzetközi fesztiválokon is. 1990-ben Kossuth-díjat kapott, 2021-ben az Európai Filmakadémia életműdíját, 2023-ban pedig a Magyar Filmakadémia életműdíját is átvehette.

ATEMPO.sk
Fotó: Mónus Márton / MTI