55 éves Lukács Laci, a Tankcsapda frontembere

Ma ünnepli 55. születésnapját Lukács László, basszusgitáros, énekes, a Tankcsapda alapítója és frontembere.

Debrecenben látta meg a napvilágot 1968. február 19-én. A nagyobb sikerek előtt Laci két zenekar tagja volt, először a Vörös Kakasban zenélt 1985-től 1989-ig, amivel párhuzamban ’86-ban megalakult a PG Csoport is, de ez a banda is feloszlott 1990-ben.

Két barátjával, Buzsik Györggyel és Tóth „Labi” Laboncz Attilával 1989 elején elhatározták, hogy közös zenekart alapítanak. A kezdeti szárnypróbálgatások után végül is 1989. október 14-én született meg hivatalosan a zenekar, mikor az Auróra előzenekaraként a nyáron kitalált Tankcsapda néven lépett fel az együttes.

 

 

A zenekarban kezdetben Lukács volt a szólógitáros, és (néhány feldolgozástól eltekintve) minden dal szövegét ő írta. Labi 1992-es kiválásakor lett a zenekar tagja Molnár "Cseresznye" Levente, így Lukács "örökölte" a basszusgitárt.

A Tankcsapda első lemeze 1990. október 14-én, egy évvel a kezdés után jelent meg, Punk & Roll címmel, kazetta formátumban. Ez a korong tartalmazza a híressé vált Johnny a mocsokban és a Baj van! című dalaikat.

Így zárta a Felvidéken a nyarat a Tankcsapda – FOTÓbeszámoló

A Tankcsapda a rendszerváltás-kori zenekarok közül az egyik legsikeresebb. 15 lemezt, számos klipet, videót készítettek. A klubkoncertektől a nagyszínpadokig nincs olyan helyszín ami ne adott volna otthont teltházas Tankcsapda bulinak.

 

 

Több interjúban hangsúlyozta, hogy nem tartja magát igazi, képzett zenésznek, inkább afféle "énekmondó", aki basszusozik, mert a zenekarnak arra van szüksége.

Sosem voltak allűrjei, sikerei dacára hétköznapi élete van, a mai napig szülővárosában, Debrecenben él, és az egyetlen veszélyes szenvedélyéről is lemondott: felhagyott az ejtőernyőzéssel, mivel több balesete is volt, de a repülés mint téma több dalában is megjelenik.

Tankcsapda a Martfeszten

A DVSC futballcsapatának egyik legismertebb rajongója, a Loki indulójának szövegét Lukács, zenéjét a Tankcsapda szerezte.

 

 

2018-ban házasodott meg.

„Sosem voltam a rock ’n’ roll magányos farkasa, nem vetettem el a gondolatot, hogy egyszer megnősülök. Egy dologban voltam biztos, hogy csak olyan nőnek mondom ki, hogy holtodiglan-holtomiglan, akiről valóban azt gondolom, hogy egy életen át a társam lehet”.

„Mintha levágták volna az egyik kezemet” – Lukács Laci a Tankcsapda frontembere

A zenekar elismerései mellett 2003-ban eMeRTon-díjat kapott (Az év szövegírója), 2004-ben Artisjus-díjat vehetett át, 2018-ban pedig Az év férfi előadója lett (Petőfi Zenei Díj).

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk