Néphagyomány az óvodában és az iskolában - online továbbképzés külhoni pedagógusoknak

December elején közös összefogással indult útjára egy rendhagyó online képzés külhoni pedagógusoknak. A Rákóczi Szövetség és Balatoni Kata, Így tedd rá! programgazda, néptáncpedagógus, neveléstudományi kutató közös programjának elő témája az Advent volt, mely több mint 1000 résztvevővel zajlott Buenos Aires-től Mezőpanitig.

„Megható és érezhető volt az az összekapcsolódás, mely létrejött az online téren keresztül is. A program célja, hogy ebben a nehéz időben is ott legyünk a pedagógusok mellett, segítsük munkájukat, hogy ők néphagyományainkat továbbvigyék a gyermekek és családok felé a pedagógiai folyamatok által. Páratlan lehetőség, hogy saját kulturális tőkénk ilyen mértékben összetart bennünket a mindennapokban.” - mondta Balatoni Kata.

 

Balatoni Kata

 

A képzés folytatódik, a következő online találkozó 2021. január 29-én, péntek 17.00 és 20.00 óra között. kerül megrendezésre, melynek témája a hagyományos ünnepek intézményi megjelenítése a tavaszi félévbe: farsangtól Pünkösdig.

A program során a résztvevők körbe utazzák a Kárpát-medencét, megismerve szokásvilágát és feltárva azokat a dalokat, játékokat, mondókákat, táncokat, melyek a hétköznapi pedagógiai folyamatokban alkalmazhatók. Terítékre kerül a farsangi mulatság, Balázs, Bálint, Gergely, március 15. megújulása, a nagyböjt világa, Virágvasárnap, húsvét, Szent György, pünkösd, de még anyák napja is. Ültetnek tulipánokat, énekelnek rózsákat, hordoznak kiszét, pünkösdi királylányt, huszárokat idéznek, esőt és napot varázsolnak, cserebogarat és gólyát keresnek. Mindezt a magyar kultúra páratlan kincsestárából merítve.

Eddig több mint 1600 magyar pedagógus regisztrált az ingyenes képzésre a világ számos országából. Jelentkezni 2021. január 27. szerda 20.00 óráig lehet.

REGISZTRÁLJ

EZ, ATEMPO.sk