Újra Kézfogástól lesz hangos a Kárpát-medence – már tánccal is lehet csatlakozni

Szarka Tamás

Szarka Tamás Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész közös éneklésre és táncra hívja a gyerekeket határon innen és túl a nemzeti összetartozás napja alkalmából június 2-án 11 órakor. A nemzeti összetartozás himnuszává vált Kézfogás című dalát eredetileg a Duna tévécsatorna születésnapjára készítette.

2019 óta minden esztendőben együtt, egy időben adják elő magyar gyerekek a Kárpát-medencében és világszerte a Kézfogás című szerzeményt. A kezdeményezés ötletgazdája és a dal szerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapítója, aki az akcióval arra szeretné felhívni az emberek figyelmét, hogy a hazájuktól elszakított magyarokat az összetartozásba vetett hit egyesíti, és ez a közösségük megmaradásának záloga is.

 

 

Kézfogás – 2023-ban is közös éneklésre hív Szarka Tamás a Nemzeti Összetartozás Napján (DAL+SZÖVEG)

„Évekkel ezelőtt a Duna tévécsatorna születésnapjára készült a Kézfogás című dal, majd elkezdték a nemzeti összetartozás himnuszaként emlegetni. Öt évvel ezelőtt tartottuk az első közös, videós éneklést. Arra számítottam, hogy csak néhány iskolát, óvodát mozgatunk majd meg vele, de több település közössége, hagyományőrzők, szépkorúak otthona is csatlakozott hozzánk, és nemcsak a határmentéről, hanem az Amerikai Egyesült Államoktól Japánig. A világ magyarságának egyik közös pontja lett a kezdeményezés, tavaly már több mint 100 ezren voltunk” – számolt be az akció népszerűségéről Szarka Tamás. A zenész a jelenlegi adatok alapján 150 ezer főre becsüli a résztvevők számát a június 2-i nagyszabású eseményen.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is tartanak majd élő, közös éneklést egy kiemelt helyszínen. Először a budapesti Kossuth Lajos téren hatezer gyermekkel énekelt együtt Szarka Tamás. Tavalyelőtt az Országgyűlés elnöke is befogadta a rendezvényt, ekkor húsz kiválasztott fiatallal, a Szent Korona közvetlen közelében adták elő a produkciót.

 

Szarka Tamás

 

2022-ben a komáromi Erzsébet hídon jöttek össze a két Komárom diákjai és adták elő a dalt.

Több mint 1000 diákkal énekelte a Kézfogást Szarka Tamás a komáromi Erzsébet hídon (VIDEÓ+FOTÓK)

Idén szeretnénk a legnagyobb összmagyar kulturális eseménnyé emelni a kezdeményezést, ezért közös éneklés mellett már táncolásra is hívják a világ magyarságát. Elkészült a Kézfogás című dal „táncos“ verziója és a Magyar Állami Népiegyüttes készített hozzá bemutató videókat három korcsoport számára – óvodások, alsó- és felső tagozatosok részére.

 

 

 

Az éneklés mellett már tánccal is lehet csatlakozni a kezfogas.eu/regisztracio oldalon, amelyen elérhető a Magyar Állami Népiegyüttes által készített bemutató videó három korcsoport számára – óvodások, alsó- és felső tagozatosok részére – a dalhoz tartozó koreográfiáról.

CSATLAKOZZ A FELHÍVÁSHOZ

EZ, ATEMPO.sk