A Mezítlábas Operatársulat új előadása online debütál

A Tóth Árpád és Pavelcze István vezette Mezítlábas Operatársulat idén igazi zenei csemegével várta volna az érdeklődőket: Francesco Cavalli korabarokk zeneszerző La Didone című operája első felvonásának magyarországi bemutatójára készült a csapat tavaly szeptembertől.

A Kisképző kórusa, a Hangképző először 2015-ben állított színre operát, és rögtön beleszeretett a műfajba. Az előadások minden részletét maguk készítik, ők énekelnek, táncolnak és játszanak a hangszereken, és a darabok vizuális kivitelezése is az ő munkájuk. Maguk készítik a jelmezeket és a díszleteket is.

A járványhelyzet azonban nem tudott kifogni rajtuk - házi eszközökkel felvették, összevágták, sőt, még meg is animálták a Trója pusztulása című darabot, hogy senki se maradjon Mezítlábas Opera nélkül az idén se.

A darab online premierjére május 20-án, szerdán 15.00 órakor kerül sor a Mezítlábas Opera YouTube csatornáján. Az előadás a premiertől kezdve bármikor megtekinthető utólag is a társulat honlapján.

Francesco Cavalli Monteverdi generációjának, az operaszerzők első nemzedékének nagy alakja volt, művei igazi kamaraművek. Kis méretű, ugyanakkor professzionális társulatot, és csupán néhány szólóhangszert kíván előadásuk.

A La Didone című opera elsősorban azért jelentős, mert úgy tűnik, erős hatása volt egy későbbi remekmű, Henry Purcell Dido és Aeneas-ára. Az igen drámai alkotás egyik jellegzetessége, hogy a korban szokatlanul merészen festi meg az ostromlott város, Trója szörnyűséges végnapjait, gyönyörűen megjelenítve közben az Aeneasban lezajló drámai őrlődést maradás és menekülés között. Az eredeti mű első felvonása önálló operává emelkedik, ezzel is hangsúlyozva a borús hangulatú felvonás modern, már-már romantikus vonásait.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Rosta Ilona