Határon túli kötődésű zenekarok mutatkoznak be az 1Kárpát-medence Fesztiválon

November 5-től kezdve négynapos koncertsorozatnak ad otthont a budapesti A38 Hajó, ahol határon túli kötődésű zenekarok lépnek a fedélzetre. Az 1Kárpát-medence Fesztiválra felvidéki, erdélyi és vajdasági fellépők érkeznek - közülük többen már visszatérőként.

A színpadon köszönthetjük majd a Kossuth-díjas Szarka Tamást, a párkányi underground Jóvilágvan formációt, a farnadi Estendøn-t és a peredi származású Noémót is.

Bemutatkozik a moldvai csángót játszó Tindia a somorjai Méry Rebeka énekesnővel, a trendhagyó irodalmi megzenésítésekről ismert Kávészünet zenekar, a hegedűvirtuóz Lajkó Félix, az erdélyi sZempöl, FUNKorporation és A Csajod, valamint a erdélyi-budapesti Loyal Apples' Club.

A fesztivált DJ Palotai egyedi válogatása zárja majd.

 

Program

November 5. (csütörtök), 19.15 /Koncertterem/

Kávészünet, Loyal, A Csajod (RO) – blues, pop, rock

Kávészünet koncertjein a legismertebb klasszikus és kortárs költők művei, valamint saját szövegű versátiratok szólalnak meg modern, dinamikus hangzással. Zenéjükkel hidat képeznek a popkultúra és az irodalom közt.

Az erdélyi-budapesti Loyal Apples' Club zenekar július végén mutatta be második nagylemezét, céljuk, hogy egyre tisztábban és ütősebben adják át a tiszta blues üzenetét a vérbeli rock and roll nyers erejével.

A Csajod zenekar a hangulatok széles palettáját közvetíti, ösztönösen használnak pop, rock, punk, funk, alternatív és progresszív stílusjegyeket is. A három székelyföldi srác szerencsés kolozsvári találkozásának eredményeképp alakult formáció – ahogy nevük is mutatja – a lányokat tekinti fő inspirációforrásnak, repertoárjukban angolul és magyarul is megéneklik őket.

 

November 6. (péntek), 20.00 /Étterem/

Tindia, Estendøn (SK) – világzene, népzene

A farnadi székhelyű Estendøn (ejtsd magyarul: estendőn) zenekar immár három éve kalauzolja el a hallgatóságot a különböző zenei stílusok tengerére, hisz többek között a rock, a funky, a jazz és a világzene elemeivel gazdagítják muzsikájukat. A héttagú formáció dinamikus dalaihoz többségében lírai szövegek társulnak.

A Tindia zenekar zenéje legalább annyira moldvai népzene, mint egy belső zarándokút: minden dalban ott van a visszafogott nőiség misztikuma és az elköteleződés a csángó zenei kultúra iránt. Az együttes tagjai hivatásszerűen foglalkoznak népzenével: tanulják, gyűjtik és továbbadják, évek óta működő táncházuk pedig egy egész korosztállyal szerettette meg a moldvai csángó népzenét.

 

November 7. (szombat)

19.30 Lajkó Félix és zenekara – világzene, népzene /Koncertterem/

Azt eddig is tudtuk, hogy Lajkó Félix zseni, nem csak azért ahogyan játszik, hanem mert időről időre képes megújulni, meglepetést okozni. Ezúttal egy öttagú zenekart verbuvált maga köré, akikkel láthatóan-hallhatóan hamar megtalálták a közös hangot, méghozzá úgy – és talán ez a legfontosabb -,hogy sosem borul a balansz Félix ego és zenekari ego között. Kollégák, társak, barátok, hívhatjuk őket bárhogy, a lényeg, hogy tényleg inspirálják, kiegészítik egymást.

 

20.00 sZempöl Offchestra (RO), FUNKorporation (RO) – hiphop, funk, soul, pop /Étterem/

A sZempöl zenéjében a hangulatok és az energiák szabadon áramlása a fő cél: a zenét nem önálló médiumként kezelik, nem a technikai és a megszokott formai megoldásokon van a hangsúly. Zenéjük egyik fő eleme a teatralitás, a játékosság. Nincs két egyforma hangzás, szabadon mászkálnák a stílusok között, de összeköti őket a zene mögötti tartalom. Zenei világuk elektronikai alapokra épülő őrületet kever - és tényleg releváns mindeZt felsorolni - jaZZel, balkánnal, breakbeattel, drumandbassel és egy-két sZempöllel. Egyedi műfaj meghatározásuk a balkan-teatro-disco.

A Funkorporation együttes 2011-ben alakult és azóta több száz sikeres koncertet tartott Románia szerte kávézóktól el egészen nagyobb fesztiválokig. 2012 májusában megnyerték a Médiabefutó ének-zene kategória fődíját, novemberben lettek a TIMAF (Transilvania International Art and Music Festival) fődíjasai. 2013 áprilisában jelölték az együttest a Transilvania Music Awards Zenei Díj Tavalyi Legjobb Élő Koncert kategóriájában. Şuie Paparude, Compact, Byron és Moonlight Breakfast illetve a magyarországi Heaven Street Seven, PASO, IRIE Maffia és Kistehén, Mörk előzenekaraként léptek fel. 2018-ban jelent meg két dal hivatalos videóklippel, FUNKorporation - Hold on through (official video) és FUNKorporation - Purple love (official video). 2019-ben a zenakar Románia legnagyobb fesztiváljain játszott (Electric Castle, Untold, Afterhills Festival) illetve Magyarországon, Ausztriában és a Balti államokban is fellépett, . 2019 december 16-án jelent meg a KRONIKL c. stúdióalbumuk, mely táncra invitál – hol egy dögös funky groove-val, hol egy szexi diszkós lüktetéssel, hol egy Motown-os időket idéző soulos-dzsesszes-popos fincsiséggel.

 

November 8. (vasárnap), 19.00 /Koncertterem/

Szarka Tamás és zenekara (HU/SK), Jóvilágvan (HU/SK), Noémo, DJ Palotai – pop, rock, világzene, népzene

Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő, a Ghymes Együttes alapítója 40 éve áll színpadon. Dalaira a már jól ismert, sajátos stílus jellemző irodalmi értékű szövegvilága mellett. Zenéje és versei hatnak az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre. A zene mélyről jön és erőt ad.

A Jóvilágvan 2007-től működik azért, hogy megérintsen, kifejezzen és őszinte legyen. A héttagú csapat baráti társaság, akiknek fontos a zene iránti alázat, a közös alkotás és a különböző művészeti ágak közelítése. Jelenleg Felvidék legismertebb underground zenekara. Eleddig három lemezt jelentetett meg: Hanne (2011), Štúrovszkaya (2013) és jóvilágvan (2017). Dalaikat magyar nyelven szerzik, melyekre a mély gondolatiság és a költői kifejezésmód jellemző. Zenéjük ötvözi a legkülönfélébb stílusokat, a népzenétől a vad elektronikáig. 2015-ben Harmónia díjjal jutalmazták Levegő című dalukat, mely az eddigi legnagyobb szlovákiai magyar zenei koprodukció és a Gombaszögi Nyári Tábor fesztiválhimnusza volt.

A NOÉMO egy 100%-ban természetes összetevőkből álló levendula-pop formáció. Névadója, frontembere és dalszerzője Takács Noémi, énekesnő, aki az érzelmek tágas világába kalauzolják a hallgatóságot. Oda, ahol mindenkinek jut egy saját szoba antik bútorokkal, hosszú, nemes függönyökkel, levendulával az asztalon, vendégszeretettel, elfogadással, és ami a leglényegesebb: széles panorámával a saját belső világukra. "Tartsatok velünk az utazásra!"

DJ Palotait valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Számtalan év számtalán szavazásán nyerte el a legjobb DJ kitüntető címét. Több évtizetes tapasztalatával a leginkább tisztelt hazai underground DJ-k közé tartozik. Zenei irányvonalát lehetetlen meghatározni, drum and bass-t éppúgy játszik, mint Britney Spears-t, bossa novát vagy bangrát – amit épp a helyzethez illőnek érez.

EZ, ATEMPO.sk