Maxim Vengerov és a Máv Szimfonikusok közösen adnak online koncertet

Maxim Vengerov és a Máv Szimfonikusok közösen adnak online koncertet

A Müpa online koncertsorozatában február 18-án a MÁV Szimfonikus Zenekar, Takács Nagy Gábor vezényletével ad online hangversenyt. Vendégül Maxim Vengerov lesz, aki Mendelssohn e-moll hegedűversenyét adja elő.

Maxim Vengerov személyében olyan hegedűművészt üdvözölhetünk, akit sokan korunk legjobb vonós hangszeres művészének tartanak. A MÁV Szimfonikus Zenekarhoz fűződő barátsága abban is megnyilvánul, hogy 2019 óta immár harmadszor lép színpadra az együttessel. A hegedűverseny-irodalom egyik legnépszerűbb, gyönyörű darabját adja elő a hangversenyen.

Az 1844-ben komponált Hegedűverseny Mendelssohn életművének egyik kimagasló darabja. Sűrítve megtalálható benne a zeneszerző egész költői világa: az áradóan éneklő, romantikus érzelemgazdagság éppúgy, mint a pajkosan kergetőző tündérek. A mű szerkesztésmódja hűségesen követi a nagy elődöktől, elsősorban Beethoventől örökölt hagyományokat, néhány vonásában azonban eltér attól és ezzel későbbi romantikus versenyműveknek mutat példát.

A Hegedűverseny mellé Takács-Nagy Gábor karmester Mozart és Beethoven egy-egy szimfóniáját választotta.

Mozart életművének „leltára” 41 szimfóniát tartalmaz, ezek sorában a 35. a Haffner-szimfónia, amelyet 1782-ben komponált abban az időben, amikor már véglegesen letelepedett Bécsben és önálló művészként élte életét. A mű mégis „visszautal” salzburgi éveire, a névadó, Haffner ugyanis a város polgármestere volt. Az ő egyik családi eseményére komponált Mozart szerenádot, ezt alakította át szimfóniává.

Beethoven művének az ad különleges jelentőséget, hogy a kilenc óriásból álló sorozat első darabja, a zeneszerző első találkozása a szimfónia műfajával. Nagyszerű darab, tele eredeti ötletekkel, invencióval, még humorral is – de különösen izgalmas úgy hallgatni a művet, hogy tudjuk, hová vezet az út, amelynek ez az első lépése.

 

Műsor:

Mozart: D-dúr (Haffner) szimfónia, K.385
Beethoven: I. szimfónia, C-dúr, op. 21
Mendelssohn: e-moll hegedűverseny

 

ITT NÉZD ONLINE

 

MAXIM VENGEROV hegedűművész, karmester

A világ legkiválóbb hegedűművészeinek egyike, gyakran emlegetik úgy, mint korunk legnagyobb vonós-hangszer játékosát.

1974. augusztus 20-án született az oroszországi Novoszibirszk-ben. Anyja árvaház-igazgató volt és az intézet gyermekkórusát vezette, apja oboista volt a Novoszibirszki Filharmonikus Zenekarban. Öt éves korában kezdett hegedülni. Első tanára Galina Turcsanyinova volt, 1984-89 között pedig Zakhar Bron volt a tanára. 10 éves korában első díjat nyert a Fiatal Hegedűsök H. Wieniawsky Nemzetközi Versenyén. 1987-ben, amikor Zakhar Bron elköltözött Oroszországból és a Londoni Királyi Zeneakadémia tanára lett, Vengerov édesanyjával utánament, később Bron után költöztek Lübeckbe is. 1990-ben Londonban 1. díjat nyert a Carl Flesch Nemzetközi Hegedűversenyen, azóta koncertező hegedűművész. Már az első években több CD-je jelent meg és ezekre lemezdíjak sokaságát kapta. (Grammy, Edison, Echo Classic, Az Év Művésze, stb.). 1997-ben, első klasszikus muzsikusként az UNESCO Jószolgálati Nagykövete címet kapta meg. A 90-es évek végén kétéves barokk -hegedű kurzuson vett részt.

2005-ben vállsérülést szenvedett, ekkor kezdett intenzíven foglalkozni a vezényléssel. 2010-ben a Gstaad-i Menuhin Fesztivál zenekarának vezető karmestere volt. Karmesteri tanulmányait Jurij Szimonovnál folytatta, 2014-ben Moszkvában szerzett karmester-diplomát, ezután még két évig tanult opera-vezénylést is.

Sokfelé tanít, többek között Svájcban a Menuhin Zeneakadémián és a Londoni Királyi Zeneakadémián, sok nagy hegedűverseny zsűrijének tagja, vagy elnöke. 2013-ban a Montreali Nemzetközi Hegedűverseny döntőjének karmestere volt. Megszámlálhatatlan kitüntetést kapott különböző országokban.

Az 1727-ben készült „ex-Kreutzer” Stradivari hegedűn játszik, Jasha Heifetz egykori vonójával.

 

TAKÁCS-NAGY GÁBOR karmester

1956-ban született, a nevét viselő vonósnégyes révén vált világhírűvé. A kvartett ösztöndíjat kapott az Egyesült Államokban Coloradoban, és tagjai ott is telepedtek le. Takács-Nagy Gábor 1992-ben kivált az együttesből és visszaköltözött Európába, azóta Svájcban él, a genfi Zeneakadémia tanára, emellett a világ számos helyén vezet kamarazenei mesterkurzusokat. Visszatért Magyarországra is: 1992-től 2001-ig rendszeresen vendégszerepelt a Budapesti Fesztiválzenekarban mint koncertmester, valamint 1999-től új vonósnégyesben – Mikrokozmosz – játszott, amellyel 2007-2008-ban felvették Bartók összes vonósnégyesét a Hungaroton Bartók sorozatához.

2002 óta vezényel, először Svájcban, a Sion-i Fesztiválon. 2007 óta a Verbier Festival Kamarazenekarának (Svájc) zeneigazgatója, koncertjein világhírességek szerepelnek. 2011-től kezdődően az angol Manchester Camerata zenekar szerződtette vezető karmesteréül. A MÁV Szimfonikus Zenekarban 2005 óta művészeti tanácsadóként irányította a vonósok műhelymunkáját és a zenekar új, kamarazenekari sorozatát. 2008 szeptembere óta zenekarunk első vendégkarmestere, 2010 szeptemberétől kezdve pedig vezető karmester és művészeti vezető volt 2012 júniusáig. 2014-től 2016-ig a Budapesti Fesztiválzenekar első vendégkarmestere.

2018-tól a MÁV Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmestere.

ATEMPO.sk
Fotó: B. Ealovega, Jonathan Keenan