Fonográf Fesztivál az 50-es szám jegyében

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg Komáromban november 22-25. között a Fonográf Fesztivált, aminek támogatói között a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia is fontos szerepet tölt be.

Az elmúlt év sikere nyomán is nagy az érdeklődés a találkozó iránt. A részletekbe Lakatos Róbert főszervező avatja be az Olvasót.

„Három helyen, az Egressy Béni Városi Művelődési Központban, a Tiszti pavilonban és a Rév - A Magyar Kultúra Házában rendezzük a XII. Fonográf Fesztivált.

Idén az „50.” szám jegyében tervezzük a seregszemlét. Az első koncert a Muzsikás 50, az utolsó pedig Lakatos 50 elnevezést kapta. Azért van némi különbség a két, – számmal jelzett – program között: a Muzsikás együttes 50. születésnapját jelzi az első, a második pedig az én születésnapomhoz kötődik.

Az elmúlt évben kicsit szakítottunk a hagyománnyal, és ’közönségbarátabbra’ – gondolok itt Boban Marković együttesének, vagy a Budapest Bárnak a meghívására – állítottuk össze a programokat.

Idén a szervezés során próbáltunk a kezdetekhez visszatérni, a népzenét, vagy olyan tradicionális zenét játszó, illetve abból kiinduló együtteseket hívtunk meg. Minden bizonnyal a közönség meleg szeretettel fogadja a már említett Muzsikást, a Tükrös Zenekart és az Üsztürü Zenekart is.

A komáromi zsidóság a kereskedőváros történetében nagy szerepet játszott, e tradíciót a Budapest Klezmer Band meghívásával elevenítettük fel. A Győri Balettet az elmúlt évi sikeres szereplése nyomán látjuk ismét szívesen. A Fesztivál és a győri társulat közötti kapcsolódás Lajkó Félixhez kötődik, aki már háromszor lépett fel a találkozón, s a most színpadra kerülő Giselle baletthez is ő komponálta a zenét.

 

Lakatos Róbert

 

A születésnapomhoz kapcsolódó koncertemen szeretném bemutatni azokat a fantasztikus zenészeket és együtteseket, akikhez három évtizedes szoros baráti, szakmai kapcsolat fűz. Így lép színpadra a Rév zenekar, az Eszencia zenekar (egy új lemezzel készülünk velük), a Belliczay Kamarazenekar, de ünnepelni fog velünk Pál István Szalonna, Csík János, Dresch Mihály, Vadkerti Imre és Agócs Gergely is.

Esténként táncházzal kedveskedünk az egybegyűlteknek, ahol ott lesz többek közt Lakatos Áron és zenekara is. Péntek este a párkányi Jóvilágvan zenekar is különleges koncerttel lép színpadra a fesztivál keretében.

Minden évben egy kiállítás megnyitóval gazdagítjuk a programsorozatot, ezúttal a Táncház Egyesületnek köszönhetően a Táncház 50 tárlatot mutatjuk be a a Városi Művelődési Központban a közönségnek. Ez a táncházmozgalomnak is igen jó reklám, mivel a Központ programjain évente 30-35 ezer ember fordul meg.

Az elmúlt évben minden rendezvényünk teltházas volt, ez köszönhető a tavaly bevezetett – kedvező feltételű belépést biztosító – fesztiváljegynek is. Idén is szépszámú vendégsereget várunk Felvidékről és Magyarországról.”

XII. Fonográf Fesztivál Komáromban - részletes program

 

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk