„Holnap hajnalig” – jó zenéktől volt hangos a SzederFeszt 2023-as évadja (+FOTÓK)

Az utolsó júniusi hétvégén ismét jókedvvel, izgalommal és szórakozással telt meg Csáb község szabadtéri színpadja és annak környéke. Az emlékeinkben még élénken élő világjárvány miatti kétéves kényszerszünet következtében ez volt a hetedik évadja a régió egyik legnagyobb zenei fesztiváljának, a szederFESZT-nek, ami a tradíciót is igyekszik ötvözni korunk sebesen változó világával.

 

szederFESZT 2023

 

A szervezőség idén is olyan programot állított össze, ahol mind a kicsik, mind a nagyok megtalálhatták a számukra legkedvesebb időtöltést. A délelőtt a szederOlimpiával vette kezdetét, ahol a falu gyermekei és fiataljai mérhették össze fizikai erejüket a különböző megmérettetéseken: távolugrás, kötélhúzás, célba dobás és még sorolhatnánk.

 

szederFESZT 2023

 

Eredménytől függetlenül mindenki egy emlékéremmel a nyakában hagyhatta el a helyszínt, hogy otthon, a szülőknek elmesélve élményeiket hangolódjanak a délutáni, illetve esti programokra. Még mielőtt haza mentek volna a gyerekek, fény derült a pöttyös bőrönd titkára is a Magyarországról idelátogató Bohócszínház jóvoltából.

 

szederFESZT 2023

 

A színpadi fellépések nyitányát a csábiak adták: megtapsolták a helyi alapiskola és az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola helyi tagozatának diákságát, valamint a Szeder Kórust is.

 

szederFESZT 2023

 

Utánuk következett a balassagyarmati Latte Maffiato zenekar, amely koncertje keretében a francia riviéra hangulatát igyekezett Csábra hozni angol, olasz, francia, magyar slágerek segítségével. A kitűnő zenészekből álló csapat elvarázsolta a közönséget.

 

szederFESZT 2023

 

Veronika Spodniaková és zenekara által Polyána környéki szlovák népzene szólhatott a legjavából, s nem akadt olyan ember, aki ne ismert volna legalább egy-két szép népi dallamot. A közönség meglepetésére pedig egy magyar népdallal is kedveskedtek a helyieknek.

 

szederFESZT 2023

 

A két formáció koncertje után következett a már nagyon várt és a nyeremények sokaságát tartalmazó tombolahúzás: nem volt kisorsolt, aki csalódottan hagyta volna el díjával a pódiumot.

Az est fénypontjának idén a Neoton Família örökzöld dalait játszó füleki Infinity együttes koncertje bizonyult. Santa Maria, Don Quijote, 220 húsz felett: csupán pár sláger, melyek több generációnak is ismerősen csengenek. A közönségben idén sem kellett csalódni, hiszen a színpad előtt állva, magasra tett kézzel énekeltek együtt a zenekarral, így lehetett biztos az a megállapításunk, hogy az idei fesztivál is remek hangulatban telt el.

 

szederFESZT 2023

 

A program vasárnap is folytatódott: a helyi plébániatemplomban celebrált szentmisét követően a hívek az alapiskola melletti Szeder-parkban gyülekeztek, hogy tanúi legyenek a 2023-as SzederFeszt ünnepélyes lezárásának. Tóth Henrik polgármester beszéde után az önkormányzat, a plébániaközösség, az alapiskola, a Csemadok-alapszervezet és Balassagyarmat város képviselőinek koszorúi elhelyezése ceremóniáját a helyi diákok és Zaťko Veronika rövid kultúrműsora tette ünnepélyessé.

Kilenc évvel ezelőtt egy olyan fesztivál lett megvalósítva, amelynek gondolata már azelőtt is erősen fel-felvillant pár csábi fejében. Egy igényes zenei palettával rendelkező eseményt szerettek volna tető alá hozni, mely ötvözi a mai kort évszázados hagyományainkkal.

Aki szervezett már valamilyen tömegrendezvényt, jól tudja, hogy megannyi kiszámíthatatlan tényezővel kell dolgoznia, mint például az időjárás; idén az égiek kegyesek voltak hozzánk, hiszen megannyi évvel ellentétben idén nem esett.

 

szederFESZT 2023

 

Fesztiválunk másik nagy előnye, hogy mindenki számára ingyenes. Díjmentesen volt igénybe vehető a szederÉlménypark is, ahol eurojumping, ugrálóvár, csúszda, körhinta, íjászat, arcfestés, lufihajtogatás, csillámtetoválás, kézműves foglalkozások és kirakodó vásár várta az ide látogatókat, akik számára biztosított volt a finom étel és ital is.

Köszönet mindenért a támogatóknak, különösen az Egyesült Magyar Alapnak, a KultMinornak és Besztercebánya Megyének.

Minden adott volt tehát, hogy egy kellemes szombat délutánt, estét és éjszakát töltsünk a magyar etnográfia elindítójának, a palócok első kutatójának, Szeder Fábiánnak szülőfalujában, Csábon. Solymossy Dezső, egykori csábi plébános költeményének utolsó versszaka, mely vers a kultúrműsor részét is alkotta, jól tükrözi mindazt, amit ma a helyi értékmentők – ezáltal a fesztivál stábja – képviselnek.

Nem kell nékem palota,
Csak e vidék szép hona.
Hála a jó Istennek,
Hogy én is csábi lehetek.

FEM, ATEMPO.sk
Fotó: Göbölös Lajos / ATEMPO.sk