Hírek


Snétberger Ferenc

A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes Magyar Örökség-díjat kapott

Szombaton újabb Magyar Örökség Díjakat adtak át Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, az elismeréssel ismét hét kiemelkedő személyiség és intézmény tevékenységét díjazták.

Ezúttal Magyar Örökség Díjban részesült az 50 éves pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, amelynek hiteles hagyományőrzését ismerték el.

Mellettük díjazták a Hódi házaspár nemzetszolgálatát, a Magyar Néprajzi Társaság kultúraőrző tevékenységét, Czencz József dokumentarista filmművészetét, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség diáksportot ösztönző tevékenységét, a Roska család keresztény hitből fakadó, tudományt és művészetet gazdagító életpéldáját, valamint Bari Károly költészetét és cigány kultúrát feltáró munkásságát.

A Magyar Örökség Díj azon magyar személyeknek, intézményeknek és csoportoknak adható negyedévente, akik és amelyek tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport és tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

A Szőttes 1969-ben alakult azzal a céllal, hogy segítse felkutatni, ápolni és megőrizni a hazai és az egyetemes magyar, valamint a környező népek népművészeti hagyományainak legszebb értékeit, különös tekintettel a néptánc, népdal és hangszeres népzene felkutatására, ápolására, ezek színpadi formában való feldolgozására és terjesztésére.

E kitűzött célhoz mind a mai napig hűek maradtak, amit nem kis mértékben bizonyít úgy a jelenlegi “Bár emlékezete maradjon meg …” című, valamint az eltelt ötven év alatt bemutatott több mint 20 egész estét betöltő műsort. Alapítója és 1996-ig fenntartója a Csemadok volt, alapító koreográfusa pedig Quittner János.

Első egész estét betöltő műsoruk ősbemutatója 1970-ben volt a Galánta melletti Alsószeliben, “A tűznek nem szabad kialudni” címmel.

Fellépéseik zömét – küldetésünknek eleget téve – főleg Szlovákia magyarlakta városaiban falvaiban valósítják meg. Ezenkívül gyakori meghívottai a különböző hazai, nemzetközi jellegű folklórfesztiváloknak, ami a magas művészi színvonal elismerése. Többször és sikeresen szerepeltek külföldön is: Magyarország, Ausztria, Németország, Olaszország, Venezuela, Portugália, Svájc, Ausztrália, Új-Zéland.

Olaszországban 1986-ban, Goriziában a XXI. Nemzetközi folklórfesztivál versenyprogramjában aranyérmet és vele “Eccelente” (Kiváló Együttes) címet szereztek, a női tánckar és kísérő zenekarunk a Varsányi Együttes pedig különdíjat kaptak.

1996-ban a Martin György Néptáncszövetség által - a határon túli együttesek számára is - meghirdetett minősítő versenyen “Kiválóan Minősült Együttes” címet szereztek, amelyet 1998-ban, 2000-ben, 2002-ben, 2004-ben és 2012-ben megvédett, és így elnyerte a Martin György Emlékplakettet. A Molnár István koreográfiai versenyen 2002-ben, 2003-ban és 2005-ben II. és III. díjat kapott. Gyakori szereplője a budapesti Néptáncantológiának. Legmagasabb kitüntetésük a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettje (2000).

Utánpótlását az Apró Szőttes Gyermek Néptáncegyüttes biztosítja. 2000-től kibővítették tevékenységüket, havi rendszerességgel rendeznek a Pozsonyban tanuló diákok számára táncházat és a gyermekeknek játszóházat. Iskolai nevelőkoncertjeikkel a magyar tanítási nyelvű alapiskolákat látogatják. 2005-ben rendezték meg első néptánc táborukat, mely közkedvelt a hazai, a csehországi és magyarországi fiatalok körében.

EZ, ATEMPO.sk

Ruszó Tibivel jön az X-Faktor döntője – SZAVAZZUNK!

Ruszó Tibivel jön az X-Faktor döntője – SZAVAZZUNK!

Szombaton este eldől, ki nyeri az X-Faktor 2019-es évadát. A tehetségkutató döntője este 20.00 órakor indul az RTL Klubon.

A legjobbak között ott van a balogújfalusi Ruszó Tibor is, aki eddig a veszélyzónát elkerülve menetelt a fináléig. Mellette még Vanek Andor és Zdroba Patrik áll majd a színpadon.

Ma ismét a zongora mögé ül és két produkcióban is láthatjuk a szepsi Demko Matyit.

 

Ruszó Tibi és Demko Matyi

 

Ezúttal már minden a nézőkön múlik, mivel a mentorok a döntős produkciókat csak értékelik, így nagyon fontos lesz a leadott szavazatok száma.

Szavazni az RTL24 ingyenesen használható applikációval (Appstore, Google Play), illetve SMS-ben lehet a műsor folyamán feltüntetett emeltdíjas telefonszámon (egy telefonról max. 10 szavazat).

Nézzétek az RTL Klub adását 20.00 órától és szurkoljunk Tibinek!

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: X-Faktor

Adventi koncertsorozattal járja Felvidéket az Arcok

Adventi koncertsorozattal járja Felvidéket az Arcok

A királyrévi Arcok formáció 1998-ban alakult, négy fiatal kezdeményezéséből. Kezdetben műsoraikat főként a magyar történelem jelentős eseményeihez alakították, verseket zenésítettek meg, de nem kisebb örömmel énekeltek átdolgozott, örökzöld slágereket, gyermekdalokat vagy karácsonyi énekeket.

A 2007-es évtől fogva már elsősorban egyházi könnyűzenével kezdtek el foglalkozni, és az első fél év alatt több mint 30 egyházközség hívei és érdeklődői hallhatták őket.

A formáció mára már bejárta a Kárpát-medence összes vidékét. Most decemberben adventi koncertsorozattal járják a Felvidéket, nyolc helyszínen találkozhatunk velük:

December 8. - Felsőtúr (Római katolikus templom)
December 14. - Zsigárd (Római katolikus templom)
December 15. - Nagytúr (Római katolikus templom)
December 18. - Negyed (Római katolikus templom)
December 20. - Nagymegyer (Római katolikus templom)
December 21. - Illésháza (Kultúrház)
December 22. - Kosút (Római katolikus templom)
December 22. - Királyrév (Római katolikus templom)

Az Arcok együttes jelenlegi felállása:

Takács Angéla - ének
Udvaros Krisztina - ének
Erdélyi Csaba - gitár, ének
Sárközi Imre - zongora

A csapat célja a magyar kultúra megőrzése, anyanyelvünk ápolása, a versek iránti fokozott figyelem felkeltése. Az emberek számára igényes, emlékezetes, maradandó és nem utolsó sorban szórakoztató műsorok bemutatása.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

Összeállt a Fölszállott a páva döntőjének mezőnye

Összeállt a Fölszállott a páva döntőjének mezőnye

Újabb öt produkció jutott a Fölszállott a páva idei gyerekévadának második, péntek esti középdöntőjéből a döntőbe, a szabadkártya sorsáról a nézők dönthettek.

A Duna Televízióban 19 óra 30 perctől sugárzott műsorban a gyerekek ezúttal is négy kategóriában - énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok; néptáncegyüttesek - mérhetik össze a tudásukat. Karácsony előtt derül ki, kik lesznek a kategóriák legjobbjai és ki lesz 2019-ben a nézők kedvence.

A második középdöntőben a táncos szólisták és táncospárok közül Busai Bori és Makula Zoltán, a táncegyüttesek közül a Szinvavölgyi Prücskök, az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában a Komári Puják, a hangszeres szólisták és zenekarok közül pedig Csapodi Tádé jutott a döntőbe.

A középdöntőben a szabadkártya sorsáról már nem a zsűri, hanem a közönség dönt. A nézők a műsor ideje alatt szavazhattak kedvenc produkciójukra sms-ben és a Médiaklikk Plusz mobilapplikáción keresztül.

Szabadkártyával jutott a döntőbe a Vasi Kislegényczéh.

A múltheti továbbjutók pedig a táncos szólisták és táncospárok közül ifj. Mahovics Tamás (Békés), a táncegyüttesek közül a Debreceni Hajdú Táncegyüttes Utánpótlás Csoportja, az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában a Szejke Barka testvérpár (Hódmezővásárhely), a hangszeres szólisták és zenekarok közül pedig Hajdu-Németh László (Budapest). Szintén szabadkártyával jutott a döntőbe Szász Csanád László (Erdély - Körtvélyfája).

A zsűri tagja Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, Prima Primissima és UNESCO-díjas előadóművész; Salamon Beáta előadóművész, népihegedű-tanár, a népművészet ifjú mestere, a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa; Kocsis Enikő Harangozó-díjas koreográfus, táncművész, a Szentendre Táncegyüttes, a Győri Lippentő és a Fitos Dezső Társulat művészeti vezetője; Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, a Vujicsics Együttes vezetője, a Zeneakadémia tanára, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, táncművész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a Honvéd Együttes igazgatója.

A Fölszállott a páva házigazda zenekara a tornaljai Parapács zenekar.

A műsorban egy különleges produkció, Csipkerózsika története elevenedett meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában, amelyet Zsuráfszky Zoltán rendezett.

Az MTVA és a Hagyományok Háza, valamint szakmai partnere, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület népzenei és néptáncos tehetségkutatóját idén is Morvai Noémi és Novák Péter vezeti.

A jövő pénteken, december 20-án a döntővel zárul.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Fölszállott a páva

A felvidéki Fekete Tamás világsztárok és feltörekvő művészek társaságában ad koncertet

A felvidéki Fekete Tamás világsztárok és feltörekvő művészek társaságában ad koncertet

Hétvégén a Magyar Rádió Márványterme egy különleges koncertnek ad helyet. A tehetség-gondozásban kiemelkedő szerepet játszó Kamara Akadémia Egyesület hazai és nemzetközi szinten ismert fiatal növendékei,

a Virtuózokban is bemutatkozó éreskújvári Fekete Tamás, Hartmann Domonkos, Simic Aleksander és Magyar Valentin, a magyarországi klasszikus zenei élet legfontosabb előadóival, Várdai Istvánnal és Fejérvári Zoltánnal lépnek színpadra.

A 2019. december 14-én, szombaton 16 órakor kezdődő ingyenes rendezvény műsorvezetője Becze Szilvia.

A Kamara Akadémia Egyesület tagjai Magyarország legkiemelkedőbb fiatal szólista művészei, akik tanárként is jelentős eredményekkel büszkélkedhetnek. Várdai István, az egyesület elnöke, a bécsi zeneakadémia professzoraként, világszerte oktató és koncertező szólistaként az egyesület meghatározó szakmai irányítója. Szűcs Máté, a Berlini Filharmonikusok szólóbrácsa pozícióját váltotta fel azért, hogy zenei tehetségeket és pályán lévő fiatal muzsikusokat segítsen. Fejérvári Zoltán, zongoraművész, kurzusok megtartásával és a programba történő fiatalok beválogatásának segítésével valamint mentorálással vesz részt a szakmai munkában. Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész szakmai tanácsaival segíti az egyesület munkáját és részt vesz a mentoráltak képzésében, kiválasztásában.

Az egyesület 2019 év elején indította tehetségkutató programját, amelynek nem titkolt célja, hogy hazai környezetben lehetőséget teremtsen arra, hogy a támogatottak széles közönség előtt is bemutatkozzanak, erősítsék nemzeti identitásukat, hosszútávú szakmai mentorálást kapjanak és világszínvonalú fejlesztő és gazdagító programokon vegyenek részt legalább két éven keresztül.

A programban való részvétel lehetőségét évente elbírálja a szakmai bizottság és a mentoráltakkal együtt dönt a folytatásról. Ennek feltétele a kiírt meghallgatásokon való részvétel és az egyesület által szervezett programokon való aktív jelenlét és együttműködés egész évben.

EZ, ATEMPO.sk

Ma este jön a Fölszállott a páva második középdöntője – mutatjuk a kódokat

Ma este jön a Fölszállott a páva második középdöntője – mutatjuk a kódokat

A második középdöntővel folytatódik a Fölszállott a páva idei gyerekévada, péntek este ismét tizenkét produkciót láthatnak a nézők, akik a szabadkártya sorsáról is dönthetnek.

A Duna Televízióban 19 óra 30 perctől sugárzott műsorban a gyerekek ezúttal is négy kategóriában - énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok; néptáncegyüttesek - mérhetik össze a tudásukat. Az előző évekhez hasonlóan 48 produkció áll a Fölszállott a páva színpadára, karácsony előtt pedig kiderül, kik lesznek a kategóriák legjobbjai és ki lesz 2019-ben a nézők kedvence.

 

A második középdöntő versenyzői:

Táncos szólista és táncospár kategória

Busai Bori és Makula Zoltán – KÓD: 19
Hajdu-Németh Balázs és Hajdú-Németh Ilona – KÓD: 23
Sándor Benjámi Solt – KÓD: 13
Trenka Máté – KÓD: 17

 

Táncegyüttesek

Szinvavölgyi Néptáncegyüttes – KÓD: 15
Vasi Kislegényczéh – KÓD: 21

 

Énekes szólisták és énekegyüttesek

Komári Puják – KÓD: 22
Ölveczky Emma – KÓD: 18
Szerdahelyi Luca és Nagy Eszter – KÓD: 14

 

Hangszeres szólisták és zenekarok

Bodros tamburazenekar – KÓD: 24
Csapodi Tádé – KÓD: 20
Nagy Benedek – KÓD: 16

A középdöntőben a szabadkártyák sorsáról már nem a zsűri, hanem a közönség dönt. A nézők a műsor ideje alatt, 19 óra 30 perc és 21 óra 45 perc között szavazhatnak kedvenc produkciójukra sms-ben és a Médiaklikk Plusz mobilapplikáción keresztül.

A zsűri tagja Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, Prima Primissima és UNESCO-díjas előadóművész; Salamon Beáta előadóművész, népihegedű-tanár, a népművészet ifjú mestere, a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa; Kocsis Enikő Harangozó-díjas koreográfus, táncművész, a Szentendre Táncegyüttes, a Győri Lippentő és a Fitos Dezső Társulat művészeti vezetője; Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, a Vujicsics Együttes vezetője, a Zeneakadémia tanára, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, táncművész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a Honvéd Együttes igazgatója.

A Fölszállott a páva házigazda zenekara a tornaljai Parapács zenekar.

A műsorban is lesz különleges produkciót: Csipkerózsika története elevenedik meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciójában, amelyet Zsuráfszky Zoltán rendezett.

Az MTVA és a Hagyományok Háza, valamint szakmai partnere, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület népzenei és néptáncos tehetségkutatóját idén is Morvai Noémi és Novák Péter vezeti.

A jövő héten a döntővel zárul a Fölszállott a páva idei gyerekévada.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Fölszállott a páva

Peer Gynt – Felvidéken debütál a Csavar Színház és a Soproni Petőfi Színház produkciója

Peer Gynt – Felvidéken is debütál a Csavar Színház és a Soproni Petőfi Színház produkciója

A felvidéki Csavar Színház és Soproni Petőfi Színház közös produkciója az idei évad egyik legnagyobb és legizgalmasabb előadása. Peer Gynt az álmok színdarabja, az emberiség nagy színdarabja ez, a drámairodalom egyik legnagyobb műve a jó és rossz örök harcáról, küzdelméről. Arról, hol a helyünk a világban, mi az életünk célja, milyen minőségű utat járunk be eközben.

Az előadás főszereplője Gál Tamás Jászai Mari-díjas színművész, rendezője pedig a szintén Jászai Mari-díjas Pataki András. Felvidékről Kiss Szilvia és Boráros Imre is játszik a darabban.

 

Peer Gynt

 

"Intellektuális tét, nagy vállalás, komoly kihívás az előadás, gazdag filozófiát hordozó szöveggel, tartalommal az életünk kérdéseiről.”

"Nem olyan világban élünk, amikor az emberek bátran, önmagukat vállalva bármikor őszintén átadják magukat a szeretetnek. Az egyén hajszolja a pénzt, pozíciót, vagyontárgyakat, sokszor pótlékként. Közben észre sem veszi, mire is lenne szüksége. Peer Gynt sorsa is ezt tükrözi felénk."

 

Peer Gynt

 

Főbb szerepekben:

Horváth Zsuzsa, Jászai- és Aase-díjas
Eperjes Károly, Kossuth- és Jászai Mari-díjas
Kiss Szilvia
Kovács Frigyes, Jászai Mari-díjas
Boráros Imre, Kossuth-díjas
Ács Tamás
Papp Attila
Savanyú Gergely
Marosszéki Tamás
Farkas Tamás
Molnár Anikó

A mozgás Rovó Péter munkája. A három táncos Gara Lídia, Szalai Dóra és Alekszej Batrakov.

A zene Varga Gábor nevéhez fűződik. Az előadásban Kónyai Flórián hegedűn, Sárközi Gábor nagybőgőn és Stöckert Ádám ütős hangszereken működik közre.

 

Peer Gynt

 

A díszlet és jelmeztervező a Munkácsy-díjas Gyarmathy Ágnes, a zenei vezető Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész. A dramaturg Katona Imre.

Az előadás felvidéki premierjére december 15-én, vasárnap 18.00 órakor kerül sor Dunaszerdahelyen, a Csaplár Benedek Művelődési Házban. A darab november 30-án, Sopronban debütált nagy sikerrel, de a tervek szerint Pozsonyban a Nemzeti Színházban, Komáromban, Füleken és Rimaszombatban is láthatja majd a közönség.

 

EZ, ATEMPO.sk

A klasszikus zenét népszerűsíti évvégi turnéjával a Beliczay Kamarazenekar

A klasszikus zenét népszerűsíti évvégi turnéjával a Beliczay Kamarazenekar

Beliczay Kamarazenekar 2018-ban alakult Lakatos Róbert brácsaművész, a kassai Thália Színház zenei művészeti vezetőjének kezdeményezésére.

Tagjai a szlovákiai magyar és szlovák zenei művészet jeles képviselői, akik az ország legjelentősebb nagyzenekaraiban (Szlovák Filharmónia, Szlovák Rádió Zenekara, Szlovák Nemzeti Színház) tevékenykednek. A zenekar nevét az egykori, 1835-ben Komáromban született zeneszerző, Beliczay Gyula után vette fel.

A kamarazenekar művészeti vezetője Jozef Horváth, a Szlovák Filharmónia koncertmestere és az ismert Moyzesovo kvarteto prímása. Az együttes tagja a friss Harmónia-díjas Török Ferenc hegedűművész is.

A klasszikus zene népszerűsítését támogató projekt keretében – mely a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával jött létre, a Beliczay Kamarazenekar koncertsorozatra készül. Elsőként a komáromi Tiszti pavilonban lép fel a zenekar december 14-én 18.00 órától. Ezt követően december 16-án a kassai Thália Színház (19.00 órától), december 17-én pedig a tornaljai Tompa Mihály Városi Művelődési Központ (18.00 órától) ad otthont a koncertnek. A sorozat zárórendezvényére december 18-án 18.00 órától a pozsonyi Prímás palotában kerül sor, ahol Rák Viki lesz az est vendége.

A koncerten Vivaldi Négy évszak és Mendelsohn X. B-dúr szimfóniája hangzik el.

A koncert érdekessége, hogy Vivaldi Négy évszak című művének egyes tételeiben a szóló részeket a zenekar hegedűsei felváltva játsszák majd.

A Beliczay Kamarazenekar a komáromi koncert bevételét jótékonysági célokra ajánlotta fel, a peredi izomsorvadásban szenvedő kislány, Natália műtétjének megsegítésére.

ATEMPO.sk

Ma már nem mész sehova – különleges bemutatóra készül a jubiláló Thália Színház

Ma már nem mész sehova – különleges bemutatóra készül a jubiláló Thália Színház

A kassai Thália Színház, a Kassa Megyei Önkormányzat kulturális intézménye, a 2019/20-as évadban ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját.

A Thália Színház a legészakibb magyar színház Európában. Egyaránt a szlovák és a magyar színházi élet élvonalába tartozik. Magyarországon megkapta a „Nemzeti jelentőségű intézmény” besorolást.

Az intézmény megalapításakor is már az volt a célkitűzés, hogy ne csak a kassai székhelyén működjön. Ezért született meg a „kiutazó kőszínház” gondolata, amely, mint „vándortársulat” nemcsak egész Szlovákia területén játssza az előadásait, de Magyarország északi részén is.

„Kassa megye számára ez a színház a nemzetiségi kultúra egyik fontos és jelentős hordozója. Évente átlagosan több mint 110 előadást játszik és ennek hozzávetőleg 45 százalékát Kassa megye területén kívül. Ennek is köszönhetően fokozatosan összszlovákiai jelentőségű színházzá válik” - mondta Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke. Rastislav Trnka vállalta a jubileumi díszelőadás fővédnökségét.

 

Thália Színház

 

Czajlik József igazgató-rendező a jubileumi évad díszbemutatójának egy szlovákiai magyar tematikájú több-műfajú kortárs darab ősbemutatóját választotta.

„Ezzel a döntéssel is azt akarja a színház bizonyítani, hogy közintézményként fontosnak tartja olyan problémák felvetését és kibeszélését, amelyek amennyire lényegesek, annyira feldolgozatlanok. A kassai Thália Színház civilkurázsival és közösséget építve akar ünnepelni.

Egy tizenhárom évvel ezelőtti újsághír és az utána következő felfoghatatlan események adták az apropót, egy egyetemi városban ismeretlen tettesek megvertek egy diáklányt és az államapparátus sem az áldozatot védi. Felelős alkotóknak, a színház nyelvén erről mindenképpen beszélni kell, főleg, ha az össztársadalmi szembenézés, megtisztulás elmaradt”

- fejtette ki Forgács Miklós a darab egyik szerzője, a színház dramaturgja.

 

Thália Színház

 

„Ha praktikus értelemben vizsgáljuk, akkor hős az, aki valami nála sokkal nagyobb erővel szemben képes volt harcba szállni. Saját emberi igényeit egy közösség által megfogalmazott értékrend szolgálatába állítja. Kellemetlenségek, fájdalmak, veszteségek ellenére is. Az ellenfelek emiatt őt még meg is hurcolják, fel akarják áldozni, meg akarják semmisíteni. Ő mégis talpon és életben marad.

Ez a leírás tökéletesen illik a mi darabunkat ihlető szlovákiai magyar közösség hősére. Arra a diáklányra, akit augusztus 25-én Nyitrán ismeretlenek megvertek, majd utána az állam szembefordult vele. Ez az esemény ma már történelmi tény, mely nem volt kielégítően kivizsgálva. Bár az ügy jelenleg lezárult, semmilyen igazságszolgáltatás nem történt. Bűnösök nem lettek megnevezve.

A mi közösségünkben ez egy hiátust hagyott maga után, egy űr keletkezett és mint a lezáratlan lelki dolgok többsége, mint egy háttérben futó program rabolja a mentális energiát.” - mondta Czajlik József rendező az előadás kapcsán.

 

Thália Színház

 

Az előadás alkotógárdájában kiváló magyarországi és szlovákiai szakemberek és a kassai Thália Színház remek kondícióban lévő társulata vesz részt. Az alkotók bevallása szerint mindenki számára teljesen új, szokatlan ez a fajta színház, amely zenei műfajokon és az interaktív színházi formákon keresztül beszél egy provokatív, megosztó témáról.

A zeneszerző Faragó Béla, aki a magyar kortárs zenei szcéna egyik legjelentősebb és legsokoldalúbb művésze. A legkülönbözőbb zenei műfajokban alkot, kamarazenétől a kórusmuzsikáig, szimfonikus művektől az operáig, elektro-akusztikus művektől az ütőhangszeres kompozícióig terjed az életműve. 1978-tól több mint száz film-, rádiójáték-, balett-, valamint színházi kísérőzenét alkotott. Főiskolai docens, több színháznak is zenei vezetője volt.

„Mivel ez egy nagyon kényes téma, a zenét találtunk alkotótársaimmal a legalkalmasabbnak arra, hogy bevilágítson ezekbe a titkos bugyrokba, akár sejt szinten is, mindenhová ahová ez a trauma elért.

A zene az a vegyérték, amivel az emberi létezés kimondhatatlan feszültségei és fájdalmai legkönnyebben megkötődnek és felszabadulnak. Ez számunkra fontosabb volt, mint avatatlan és képzetlen társadalmi bíróságként sületlen ideológiákat hangoztassunk” - hangsúlyozta Czajlik József.

 

Thália Színház

 

Az előadás szerves részét képező interaktív részek konzulense Takács Gábor színész-drámatanár, a budapesti Káva Kulturális Műhely elnöke, művészeti vezetője. Takács Gábor nemcsak interaktív színházi szakemberként, módszertani és gyakorlati tanácsadóként vesz részt a munkában, de színészként is része a produkciónak.

A kassai Thália Színház társulatából hét színész látható a színpadon ebben a minden szempontból rendhagyó előadásban. Dégner Lilla, Rab Henrietta, Varga Lívia, Vasvári Emese, Madarász Máté, Nádasdi Péter, Ollé Erik számára hatalmas kihívás és izgalmas feladat, hogy szinte kizárólag zenei műfajokon keresztül, énekelve kell szerepet formálnia. A darabban visszatérő vendégként részt vesz Varga Anikó és Menszátor Héresz Attila.

A díszletet és a jelmezt, a színházzal és Czajlik József rendezővel gyakran együttműködő, Gaduš Erika tervezte. A dalokat, a zenei anyagot olyan szakemberek, mint a budapesti énektanár és karmester Lovas Gabriella, valamint az ismert kassai zenész Jakab Zoltán tanították be. Az előadás koreográfusa a budapesti neves alkotóművész Kovács Gerzson Péter volt. A fénydesign az újvidéki egyetemi oktató Majoros Róbert munkája.

 

Thália Színház

 

A Faragó Béla-Forgács Miklós-Czajlik József: Ma már nem mész sehova címet viselő opera-operett-oratórium-interaktív színházi előadás bemutatójára december 12-én, csütörtökön 19.00 órától kerül sor.

Az alkotók fontosnak tartják, hangsúlyozni, hogy az előadásban látható történet természetesen a képzelet szülötte, minden átfedés a valósággal, csak a véletlen műve.

ATEMPO.sk

Bertók István különdíjas lett a jazz tehetségkutató versenyen

Bertók István különdíjas lett és Hollandiában koncertezhet

Második alkalommal rendezte meg a Babel Sound, együttműködve a hollandiai Amersfoort Jazz Fesztivállal a Laureate tehetségkutató world-jazz versenyt Magyarországon.

A verseny célja, hogy a world-jazz és ethno-jazz műfajban kiemelkedőt alkotó magyar, illetve felsőfokú zenei tanulmányaikat Magyarországon végző, vagy már végzett fiatal zenészek nemzetközi megjelenéshez és alkotói támogatáshoz jussanak.

Idén döntősök között ott volt a dunaszerdahelyi Bertók István zongoraművész is, aki különdíjban részesült: meghívást kapott a 2020-as Amersfoort Jazzfesztiválra Hollandiába.

Az első helyezett a Perpetuum formáció lett, második helyen a Rafael végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Rozbora Ádám Quartett állhatott.

A döntés neves nemzetközi zsűri hozta meg:

Matti Austen (NLD) – Amersfoort Jazz Festival
Mariam Makharadze (RUS) – Usabda Jazz Festival
Binder Károly (HUN) - Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Márkus Tibor (HUN) - Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium
Kollmann Gábor (HUN) - Liszt Ferenc Zeneakadémia, Budapest Jazz Orchestra

Az Amersfoort Jazzfesztivál a 42. évadával az egyik vezető jazzfesztivál Hollandiában és világszerte, évente 20 ország 350 művészét mutatja be 80 000 látogatónak, 80 koncerten keresztül, 18 különböző helyszínen, a gyönyörű történelmi városban.

A 2020-as Amersfoort Jazzen fellépő magyar művészek:

Sárik Péter Trio
Dresch Mihály Quartet
Binder Károly
Borbély Mihály Quartet
Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Duo
Várallyay Petra Trio
Santa Diver
és Bertók István

Gratulálunk mi is Pityunak a sikeréhez! Ha pedig szeretnétek őt még idén élőben hallani, mindenképp látogassatok el szólókoncertjére december 10-én, kedden a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériába.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á András

Ők kaptak díjakat az első Roby Lakatos Improvizációs Hegedűversenyen

Ők kaptak díjakat az első Roby Lakatos Improvizációs Hegedűversenyen

Duka László lett az első alkalommal megrendezett Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűverseny első díjasa.

A nyolc döntős közül a megosztott második díjat Luanne Homzy és Léo Ullmann nyerte el, a harmadikat Zsigmond Róbertnek ítélte a zsűri vasárnap este.

A közönségdíjat Dawid Czernik kapta, Solymosi Máté a legjobb népdalfeldolgozásért különdíjban részesült, a zsűri díját Kökény Tamásnak, a Virtuózok felfedezettjének ítélték, valamint Santiago Vokram del Gesú is különdíjat kapott.

A Roby Lakatos hegedűvirtuóz és Farkas Mihály cimbalomművész szervezésében létrejött verseny díjátadójára a pénzdíjak mellé három neves hangszerkészítő mester: a belga Fabien Gram, Losó Károly és Rácz Pál ajánlott fel jutalomként egy-egy hegedűt.

Nyolc döntős lépett színpadra a versenyen vasárnap. A világon is egyedülálló zenei kezdeményezés zsűrijében Roby Lakatos mellett helyet foglalt Michael Guttman hegedűművész, Eliane Reyes zongoraművész, Oláh Vilmos hegedűművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, Vásáry Tamás zongoraművész, karmester és Sárközi Lajos hegedűművész.

A zene világnapján meghirdetett verseny selejtezője online zajlott, Roby Lakatos felhívását a Facebookon tették közzé, a jelentkezők pedig oda tölthették fel versenyprodukciójukat, mely a Roby Lakatos által feljátszott dallamra épült. A zsűri az improvizációs készséget és technikát értékelte.

Az internet véleményszabadságát sokan nem vállalva, privát üzenetben küldték el anyagaikat, ezek a jelentkezések a verseny szabályai szerint érvénytelennek minősültek. "Általános konklúzió, hogy a virtuális színpad mára létező térré vált, aki közönség elé vágyik, annak itt is el kell tudni igazodnia" - emelte ki a Roby Lakatos Alapítvány kurátora, a verseny főszervezője, Farkas Mihály.

A hazai versenyzők mellett az USA-ból, Lengyelországból, Németországból és Spanyolországból érkezett a nyolc döntős: Dawid Czernik, Duka László, Kökény Tamás, Léo Ullmann, Luanne Homzy, Santiago Vokram Del Gesú, Solymosi Máté és Zsigmond Róbert. A vasárnapi megmérettetésen egy szabadon választott és három kötelező darabot kellett eljátszaniuk kísérőzenekarral.

Roby Lakatos 2018-ban hozta létre alapítványát a fiatal tehetségek mentorálására. Karrierében meghatározó szerepet játszott az értő szakmai figyelem, így nemcsak hegedűművészként, de személyes érintettsége miatt is fontosnak tartja a felnövekvő generációk fejlődésének és érvényesülésének segítését. Ezért hozták létre Farkas Mihállyal az első nemzetközi hegedűversenyt is, amelynek első díjasa 5000, a megosztott második díjasok 2000, a harmadik 1000 eurót (1,5 millió, 6662 ezer és 331 ezer forintot) fordíthat zenei tanulmányaira.

Roby Lakatos kiemelte: "Nagy boldogság és fantasztikus dolog, hogy Budapesten rendezhettük meg a világ első, hegedűsök számára kiírt improvizációs versenyét. Ezt az évet tekinthetjük sikeres kísérletnek, melynek minden tapasztalatát tovább visszük."

Az eseményt nyilvános díjátadó és gálaest zárta a Hagyományok Házában, a műsorban a döntősök és a zsűritagok is színpadra léptek. A verseny fővédnöke Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, védnöke Ragány Misa, az Emmi előadóművészeti főosztályának vezetője volt.

ATEMPO.sk / MTI
Fotomontázs ATEMPO.sk

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Életének 87. évében elhunyt Bónis Ferenc Széchenyi-díjas zenetörténész - közölte a Magyar Kodály Társaság.

Bónis Ferenc zenetörténész Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Molnár Antal és Bárdos Lajos tanítványa volt

és december 3-án hunyt el váratlanul az otthonában. Temetéséről később intézkednek.

Bónis Ferenc a magyar zenetudomány kiemelkedő alakja volt, rendkívül gazdag és szerteágazó szerzői és szerkesztői életművet hagyott az utókorra elsősorban Kodály és Bartók vonatkozásában, de nevéhez fűződik a 19. századi zenetörténeti kutatások megindítása is.

Dolgozott a Magyar Rádióban, a Magyar Tudományos Akadémia Bartók Archívumában, a Zenetudományi Intézetben és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. A Magyar Kodály Társaság elnöke volt 1992 és 2007 között, emellett elnöke volt az Erkel Társaságnak is.

Bónis Ferenc 1932. május 17-én született Miskolcon. 1957-ben a Zeneművészeti Főiskola zenetudományi szakán szerzett diplomát, 1950-től a rádió lektor-gyakornoka, műsorszerkesztője, 1970-től rovatvezető, 1993-tól szerkesztőségvezető, 1994 és 1996 között vezető szerkesztő, 1972 és 1981 között a Zeneművészeti Főiskola tanára volt. A zenetörténész 1961 és 1973 között a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bartók Archívuma, majd a Zenetudományi Intézet tudományos munkatársa, 1959-től a Magyar Zenetudomány, 1968-tól a Magyar Zenetörténeti Tanulmányok című könyvsorozat, 1977-től Szabolcsi Bence életműkiadásának szerkesztője volt.

Az 1990-es években vendégprofesszorként a kölni egyetemen magyar zenetörténetet tanított, 1987-ben a zenetudományok kandidátusa, 2003-ban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora lett. Könyvei és előadásai idegen nyelven is megjelentek, 2017-ben adták ki Pictures of a Life című, Bartók Béla életét, életművét fotók és dokumentumok segítségével ismertető angol nyelvű kötetét.

A tudós 1973-ban Erkel Ferenc-díjat, 1979-ben Szabolcsi Bence-díjat kapott, 2008-ban Széchenyi-díjjal tüntették ki a magyar zenetudomány fejlődése és ápolása, különös tekintettel Erkel Ferenc és Mosonyi Mihály műveinek megismertetése és népszerűsítése érdekében végzett munkásságáért.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Erdei Péter

75 éves Erdei Péter karnagy

Ma 75 éves Erdei Péter Liszt- és Bartók-Pásztory díjas karnagy, aki Budapesten zeneszerető családban nőtt fel, s a zenével már kiskorában kapcsolatba került.